Leden

Nechce se vám sedět se založenýma rukama v teple u televize jen proto, že není kolem domu do „čeho píchnout“? Rada je snadná: Vzdělávejte se a plánujte, také si u toho malujte a počítejte. Nejen případné rozměry a tvary nových záhonů, ale i zamýšlených staveb či doplňků, a samozřejmě myslete na pořizovací cenu a potřebu volného času při realizaci. Matematika je to někdy náročná, ale vyplatí se. A nezapomeňte samozřejmě vyrazit co chvíli za zimní obhlídku zahrady, kontrola je nutná!

 

  • V případě hojné sněhové nadílky setřeste ze stálezelených keřů a jehličnanů co možná nejrychleji maximum sněhu, zvlášť je-li mokrý a těžký. Zabráníte tak jejich rozlomení či nepěknému nevratnému rozklesnutí. Náprava takových škod je zpravidla velmi obtížná.
  • Z chodníků odhrnovaný sníh se vyplatí odhazovat na trvalkové záhony nebo pod okrasné či ovocné stromy a keře. V době oblevy se stane zdrojem cenné vláhy. Solený sníh je ovšem zcela nevhodný! 
  • Při velké oblevě nezapomeňte důkladně zalít stálezelené venkovní keře, zejména rododendrony, a také jehličnany.
  • Je-li mrazivá zima bez sněhu, vyplatí se dodatečně zakrýt nestíněné stálezelené keře bílou netkanou textilií. Ostré slunce na nich dokáže napáchat větší škody než samotný mráz.
  • Průběžně kontrolujte uskladněné cibule a hlízy. Především se ujistěte, zda nezahnívají, a všechny napadené odstraňte. Cibulky by také neměly vykazovat známky přeschnutí.

Únor

Ani druhý měsíc roku nepřeje příliš zahradním aktivitám. Avšak zkušení pěstitelé vědí, že nová sezóna je již na startu. Těm začínajícím leccos napoví regály v supermarketech s bohatou nabídkou osiv. Takže vzhůru do díla! Pravda, první část února je ještě ve znamení promrzlé půdy a sněhové pokrývky, ale zakrátko už bude vše jinak. Zpod bílé nadílky začnou vykukovat talovíny a čemeřice, později se k nim přidají sněženky, krokusy a lýkovce nebo kaliny. Jejich krása vás určitě povzbudí v neustálém koloběhu prací, jež zahrada průběžně vyžaduje…

* V bezmrazém počasí tvarujte živé ploty a pustit se můžete do výchovného, udržovacího i zmlazovacího řezu ovocných. Začněte s jádrovinami, peckoviny řezejte později! Tvarovat lze dle potřeby i většinu okrasných dřevin.

  • Větší řezné rány nezapomeňte zatřít stromovým balzámem a menší bílou latexovou barvou. Podobně ošetřete i starší rány.
  • Z větví ovocných stromů odstraňte mumifikované loňské plody.
  • Pokud je trávník ještě zmrzlý, nevstupujte na něj příliš často, abyste nepoškodili křehké základy nového pažitu. A jakmile rozmrzne, rozhoďte na něj dobře uleželý kompost.
  • Přihnojit lze i většinu okrasných a ovocných dřevin, ideálně tzv. plným hnojivem (např. cererit či NPK).
  • Kontrolujte stav dvouletek, jež přezimují pod vrstvou chvojí. Vyplatí se je občas odkrýt (je-li obleva), aby se „vydýchaly“. A na konci února již můžete chvojí sejmout natrvalo.   
  • Vysejte a za okny předpěstujte letničky určené do nádob a truhlíků. Předpěstovat se vyplatí druhy s dlouhou dobou vývoje (lobelky, hledíky, petúnie).

Celý článek a další zajímavosti a rady okolo bydlení a zahradničení najdete v aktuálním lednovém čísle Blesk Hobby.  Dozvíte se například jaké jsou letošní trendy v bydlení nebo jak výrazně ušetřit za nutné výdaje v domácnosti. Časopis koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

blesk hobby
Autor: archiv