Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co s kytkami o dovolené? Máme pro vás skvělé tipy!

/
  • (iStock)
    8. července 2022 ● 06:00

    Chystáte se na dovolenou a řešíte, co s pokojovými rostlinami? Bojíte se, že to kytky bez vaší přítomnosti nepřežijí? Naštěstí existují osvědčené triky, které je po celou dobu udrží svěží. 

    Vysněná dovolená je konečně za dveřmi a vy nejspíš řešíte, co vše zabalit a na co nezapomenout. Vedle samotného balení byste ale také měli myslet na své pokojové květiny. Nemáte blízko nikoho z příbuzných, kdo by vám ochotně přijel kytky zalít? A se sousedy nemáte tak dobré vztahy, abyste jim svěřili klíče? Nemusíte zoufat. O své kytičky nepřijdete. Stačí se na to trochu připravit. S našimi tipy to jistě zvládnete a vystačíte si i s obyčejnými věcmi z domácnosti.

     

    Video
    Video se připravuje ...

     Adam Balažovič/BPŽ

  • 1.

    Najděte chlad a stín

    Autor: iStock

    První důležitá věc. Rostliny, které míváte obyčejně vystavené na slunci na parapetu, přeneste po dobu dovolené někam do stínu. Nebudou tak rychle vysychat. Vyberte pokud možno nejchladnější místo v celém bytě, ale s přísunem světla. Dobrým tipem může být například i chodba v paneláku. 

  • 2.

    Hojná zálivka

     

    Připravte své domácí květiny na vaši nepřítomnost.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud odjíždíte na delší dobu, je dobré jim dopřát hojnější zálivku. Pár dní před odjezdem rostliny bohatě zalévejte, aby se řádně nasály vodou. I když hodně rostlin přelití nesnáší, projednou jim vydatné zalití neuškodí. Druhy, které potřebují hodně vody, postavte do hlubší mísy a naplňte ji vodou. Listy rostlin také můžete ještě orosit vodou v rozprašovači – rostlina si pak v sobě déle uchová vlhkost.


  • 3.

    Trik s knotem a kýblem

    Autor: iStock

    V obchodech zakoupíte rovnou květináče se zavlažovacími knoty, ale pokud nemáte čas na jejich pořízení a nechcete utrácet peníze, můžete si vyrobit vlastní zavlažovací systém. Budete k tomu potřebovat lněný knot nebo hrubší provázek a obyčejný kýbl. Ten umístěte o něco výš, než je místo, na kterém máte položené květiny, a naplňte ho vodou. Do květináče položte knot nebo více hrubých provázků a přikryjte je trochou zeminy. Opačné konce provázků namočte do kyblíku – stanou se na čas jakýmsi potrubím, které vaši zelenou radost bude zavlažovat. Květina si bude brát jen tolik vody, kolik bude potřebovat.


  • 4.

    Zavlažovač z PET lahve

    Autor: iStock


    Účinné zavlažování můžete vyrobit také z obyčejných PET lahví. Plastová lahev vám totiž může zalévat květiny až týden. Jak na to? Do víčka lahve udělejte dírku pomocí kladívka a hřebíku a naplňte lahev vodou. Otočte ji dnem vzhůru a vložte ji do provlhčené zeminy. Co nejhlouběji, aby měla oporu a nepadala. Její stabilitu můžete taky podpořit tenkými dřívky. Zatímco vy si budete užívat dovolené, voda z lahve bude pomaličku vytékat a rostlinám se dostane potřebná vláha. Pokud máte velkou kytku a je potřeba jí dodat větší vlhkost, připravte klidně lahve dvě, a to z každé strany rostliny.

  • 5.

    Zavlažovací kuličky



    Autor: iStock


    Pokud byste přece jen chtěli do zavlažování více investovat, pak se vám jistě bude hodit tip na dvě vychytávky. První z nich jsou takzvané gelové kuličky, které se často používají na zavlažování řezaných květin. Seženete je v různých barvách, a tak můžou být zároveň i zajímavou dekorací. Vynikají vysokou absorpcí vody – zadrží vodu až 30 dní. Lze je využít pro všechny druhy rostlin, které potřebují neustále vlhkou půdu, a to nejen v době dovolené. A jak fungují? Kuličky se namočí na několik hodin do vlažné vody, v ní nabobtnají a několikanásobně se zvětší. Poté přebytečnou vodu vylijete a kuličky přidáte do květináčů. Buď samotné, nebo smíchané s hlínou. Kytky si budou z kuliček brát vodu. 

  • 6.

    Zavlažovací koule

    Autor: www.exatherm.cz

    Druhou šikovnou věcí jsou také samozavlažovací koule. Ty dokážou samy zalévat rostliny až po dobu dvou týdnů. Vyrábějí se také v různých barvách a mohou být pěkným doplňkem. Koule se naplní vodou a zapíchne se do květináče pod úhlem 60 stupňů. Jelikož ale každá rostlina vyžaduje jiné množství vody, před odjezdem je dobré vyzkoušet dávkování. Tak zjistíte, která velikost koule bude vhodná pro kterou kytku.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy