Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Majonéza to umí s nábytkem, spálenou kůží i šmouhami na nerezu! Na co všechno se hodí?

/
  • majonéza
    majonéza (iStock)
    23. dubna 2019 ● 06:00

    Tuto přílohovou omáčku či dochucovadlo, které je v naší kuchyni oblíbené, nemusíte používat jen při přípravě kulinářských dobrot. Podívejte se na skvělé tipy pro netradiční využití…

    Majonéza je pochutina, bez které si některá oblíbená jídla nedokážeme už vůbec představit. Třeba takový bramborový salát… A i když třeba nejste její milovníci a z jídelníčku ji vylučujete, jelikož obsahuje velké množství kalorií, věřte, že její vlastnosti oceníte při úplně jiných příležitostech… K čemu všemu může být užitečná?

  • 1.

    Proti vším

    majonéza
    Autor: iStock


    Přineslo si vaše dítko ze školy vši a nemáte zrovna po ruce osvědčený přípravek? Nebo se vám zkrátka za něj nechce utrácet? Vyzkoušejte místo chemických prostředků jednu z babských rad, jak se těchto parazitů účinně zbavit. Vytvořte si zábal z majonézy. Naneste ji po celé délce pramenů i na pokožku, zabalte potravinářskou fólií nebo dítěti nasaďte igelitovou čepici a nechejte majonézu přes noc působit. Ráno vlasy umyjte jako obvykle a pomocí hřebenu „všiváčku“ z pramenů odstraňte nezvané hosty i hnidy. Tento postup opakujte denně po dobu 10 dnů.

  • 2.

    Na spáleniny od sluníčka

    majonéza
    Autor: iStock

    Tento trik se vám bude hodit hlavně v létě, kdy mívá sluníčko velkou sílu. Pokud pobyt na něm trochu přeženete, rychlou úlevu vám přinese majonéza. Díky svému přirozenému obsahu tuků má majonéza skvělý vliv na pokožku. Namažte ji na podrážděná místa. Bude nejen chladit. Pokožku také hezky zklidní a vyživí.


  • 3.

    Počmáraný nábytek

    majonéza
    Autor: iStock


    Obyčejná majonéza si poradí také s nečekanými malůvkami, které malé děti s oblibou namalují mimo papír. Pokud počmáraly voskovkami třeba stůl nebo jiný dřevěný nábytek, naneste na „nevhodný obrázek“ majonézu, nechte chvíli působit (cca 5–10 minut) a setřete vlhkým hadříkem. A je hotovo.


    Majonéza pomůže také v případě, že se vám na dřevěném nábytku vytvořily skvrny od vody. Pokud nanesete na měkký hadřík trošičku majonézy, zbavíte se nežádoucího kroužku, ale také dodáte dřevu ochranu a lesk.

  • 4.

    Problém s prstýnkem

    majonéza
    Autor: iStock

    Trápí vás v létě otoky a nejde vám sundat prstýnek z prstu? Nemusíte ho rvát násilím. Vyzkoušejte trik s majonézou. Namažte si prst majonézou a prstýnkem otáčejte tak, aby se dostala majonéza i pod něj. Uvidíte, že pak prstýnek sklouzne jako nic.


  • 5.

    Nerez šmouhy

    majonéza
    Autor: iStock


    Trápíte se stále dokola se šmouhami na nerez spotřebičích? I když se vám to zdá možná divné, i v tomto případě pomůže majonéza. Právě olej, který je v ní obsažený, pomůže vyleštit nerezový povrch. Stačí trochu nanést na papírový kapesník a pak dobře rozleštit.

  • 6.

    Odstranění žvýkačky a etikety

    majonéza
    Autor: iStock


    Dostat pryč nechtěně přilepenou žvýkačku bývá někdy velký problém. Zkoušeli jste to někdy pomocí majonézy? Prostě žvýkačku na látce či vlasech promasírujte majonézou a uvidíte, že půjde snáz dolů. Stejně tak dobře dostanete pomocí majonézy dolů i lepidlo po štítcích, cenovkách a etiketách. Jednoduše ji do cenovky vetřete a nechte působit. 

  • 7.

    Vrzající dveře

    majonéza
    Autor: iStock

    Olejová složka majonézy se může hodit také v případě, že nemáte po ruce speciální prostředek na namázání pantů. Vrzající dveře budou hned minulostí.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy