Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skladování koření. Nejlepší tipy, jak uchovat jeho specifickou vůni a chuť

/
  • (iStock.cz)
    1. února 2022 ● 06:00

    V kuchyni se neobejdeme bez zásoby nejrůznějšího koření. Našim pokrmům dodává správnou chuť. Jenže aby nám dlouho posloužilo tak, jak má, měli bychom ho umět také správně skladovat. Víte opravdu, jak na to?

    Špatně skladované koření ale nemusí jen ztratit svou chuť či vůni, můžou se do něj pustit potravinoví moli, může i zplesnivět. Proto pokud máte doma spoustu druhů koření, které používáte jednou za čas, a necháváte je v originálních sáčcích, děláte velkou chybu. Na co dalšího byste si měli dát pozor?

  • 1.

    Jaké kupovat?

    Autor: iStock.cz

    I když jste dosud byli zvyklí kupovat koření mleté, věřte, že mnohem lepší volbou je koření čerstvé nebo nedrcené. Zpracovaná ochucovadla totiž ztrácejí chuť a aroma mnohem rychleji než koření celé. Proto je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Uvidíte, že to oceníte. Vaše jídlo bude chutnější a voňavější.

  • 2.

    V čem ho skladovat?

    Autor: iStock.cz

    Zapomeňte na plast a papírové sáčky. Určitě nenechávejte koření v obalu, ve kterém se prodává, uzavřené kolíčkem nebo gumičkou. Tyto obaly jsou pouze přepravní. Jakmile si koření koupíte, hned ho přendejte do ideálně tmavé skleněné nádoby. Ta by měla být především dobře uzavíratelná tak, aby ke koření nemohl vzduch. I když čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší. Kvalitní kořenky zabrání i nájezdům molů, kteří si na koření s oblibou pochutnávají.

  • 3.

    Kam s ním?

    Autor: iStock.cz

    Kořenky je samozřejmě nejlepší mít v kuchyni někde po ruce. Ideální je, když kořenky umístíte do skříňky nebo do jiného temného a suchého místa s (maximálně) pokojovou teplotou. Vybrat si ale také můžete z různých druhů designových stojánků, které pojmou i desítky kořenek. Bývají i otočné, takže jsou i velmi praktické. Jen pozor, ať stojánek či poličku s kořenkami neumístíte v těsné blízkosti sporáku či topení. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu může koření ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření, nebo dokonce plesnivět.

  • 4.

    Vyčichlé vyhoďte

    Autor: iStock

    Pamatujte, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (nedrcené) 3 až 5 let. Časem koření ztrácí svou charakteristickou vůni a chuť. I když vyčichlé koření neznamená zkažené, používat ho při přípravě pokrmů je zbytečné. Dokonalosti pokrmu totiž nedocílíte tím, že přidáte velkou dávku vyčichlého koření. Proto je lepší ho vyhodit a pořídit si nové.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy