12. listopad 2019
Svátek slaví Benedikt, zítra Tibor

Ostré nože jsou základ! Víte, jak se o ně správně starat?

/
  • nože péče
    nože péče (iStock)
    8. listopadu 2019 ● 06:00

    Používáte je denně a v kuchyni se bez nich neobejdete. Přesto se na jejich péči myslí málokdo. Pokud chcete, aby práce s noži byla snadnější, rychlejší a take bezpečná, je potřeba dodržovat několik zásad. Znáte je?

    Používáme je na krájení, řezání, čištění, a proto je důležité o tyhle nástroje dobře pečovat. A především mít nože dobře nabroušené. Věděli jste, že tupý nůž je mnohem více nebezpečný než ten ostrý? S tupým nožem se totiž těžko manipuluje a musí se na něj tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás. Poradíme vám, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat a jakým častým chybám se vyhnout, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé a sloužily vám co nejdéle.


  • 1.

    Špatné uskladnění

    nože péče

    Pokud chcete uchránit nože před ztupením a poškozením, měli byste myslet i na jejich správné uskladnění. Určitě není dobré je všechny nechávat volně pohozené v jednom šuplíku. V kontaktu s ostatními noži a náčiním se totiž mohou ztupit. Mnohem lepší je pořídit na ně speciální blok, který seženete v různých provedeních a designech. Velmi praktická je take magnetická lišta, která se připevní na stěnu kuchyně a nože máte vždy hezky po ruce.


  • 2.

    Záleží na čem krájíte

    nože péče

    Pokud nechcete své nože brzy otupit ani poškodit, pamatujte, že nejsou vhodná moderní designová skleněná a keramická prkénka. Zapomeňte také na nápad krájet na plechu, kuchyňské lince nebo jiné nevhodné podložce. Používejte pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

  • 3.

    Myslete na správné mytí

    nože péče

    Další důležitou radou, která je v péči o nože důležitá, je jejich čištění. Nože čistěte pokud možno co nejdříve po použití, a to pod teplou tekoucí vodou. Pokud necháte použitý nůž delší dobu zasychat, zbytky jídel mohou naleptat povrch čepele a vytvořit usazené skvrny, které se následně velmi těžko odstraňují. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.
    A na mytí v myčce raději úplně zapomeňte. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození.

  • 4.

    Používejte správné nože

    nože péče

    Dnes už seženete celou řadu různých typů nožů, které jsou speciálně vyrobené pro přípravu, zeleniny, masa, pečiva, ryb atd. Není potřeba, abyste si všechny druhy pořizovali, ale důležité je, abyste je používali jen na to, na co jsou určené. Například vroubkovaným nožem na pečivo nekrájejte maso apodobně. Pamatujte také, že nože jsou určené na krájení, ale nikoliv na jiné činnosti. Používat nůž pro otvírání konzerv je tedy značně nevhodné, čepel se ničí a otupuje.


  • 5.

    Nezapomínejte na broušení

    nože péče

    Špičkově nabroušený nůž tvoří základní vybavení každého kuchařky či kuchaře. Běžné broušení nožů zvládete i doma a mělo by patřit k pravidelné údržbě. Možností máte hned několik. Na trhu seženete nejrůznější mechanické i elektrické pomůcky na broušení nožů.  Nejlepší a nejosvědčenější metodou je broušení nožů na brusném kameni. Nože s vroubkovou čepelí můžete jednou za čas svěřit odborníkovi, nebo je nebruste vůbec. Vroubkování se při nešetrném broušení totiž snadno poškodí.

     

    Náš tip: Těšíte se na Vánoce? Pak se vám bude jistě hodit aktuální číslo časopisu Blesk Hobby, který je plný vánoční inspirace a tipů. Listopadové číslo navíc obsahuje dárek - praktické samolepky na dárky, které určitě oceníte. Časopis zakoupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk hobby

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy