Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostré nože jsou základ! Víte, jak se o ně správně starat?

/
  • nože péče
    nože péče (iStock)
    25. února 2024 ● 06:00

    Používáte je denně a v kuchyni se bez nich neobejdete. Přesto na péči o ně myslí málokdo. Pokud chcete, aby práce s noži byla snadnější, rychlejší a také bezpečná, je potřeba dodržovat několik zásad. Znáte je?

    Používáme je na krájení, řezání, čištění, a proto je důležité o tyhle nástroje dobře pečovat. A především mít nože dobře nabroušené. Věděli jste, že tupý nůž je mnohem více nebezpečný než ten ostrý? S tupým nožem se totiž těžko manipuluje a musí se na něj tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás. Poradíme vám, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat a jakým častým chybám se vyhnout, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé a sloužily vám co nejdéle.


  • 1.

    Špatné uskladnění

    Autor: iStock

    Pokud chcete uchránit nože před ztupením a poškozením, měli byste myslet i na jejich správné uskladnění. Určitě není dobré je všechny nechávat volně pohozené v jednom šuplíku. V kontaktu s ostatními noži a náčiním se totiž mohou ztupit. Mnohem lepší je pořídit na ně speciální blok, který seženete v různých provedeních a designech. Velmi praktická je také magnetická lišta, která se připevní na stěnu kuchyně. A nože máte vždy hezky po ruce.

     


  • 2.

    Záleží, na čem krájíte

    Autor: iStock

    Pokud nechcete své nože brzy otupit ani poškodit, pamatujte, že nejsou vhodná moderní designová skleněná a keramická prkénka. Zapomeňte také na nápad krájet na plechu, kuchyňské lince nebo jiné nevhodné podložce. Používejte pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

     

  • 3.

    Myslete na správné mytí

    Autor: iStock

    Další radou, která je v péči o nože důležitá, je jejich čištění. Nože čistěte pokud možno co nejdříve po použití, a to pod teplou tekoucí vodou. Pokud necháte použitý nůž delší dobu zasychat, zbytky jídel mohou naleptat povrch čepele a vytvořit usazené skvrny, které se následně velmi těžko odstraňují. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.
    A na mytí v myčce raději úplně zapomeňte. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození.

     

  • 4.

    Používejte správné nože

    Autor: iStock

    Dnes už seženete celou řadu různých typů nožů, které jsou speciálně vyrobeny pro přípravu zeleniny, masa, pečiva, ryb atd. Není potřeba, abyste si všechny druhy pořizovali, ale důležité je, abyste je používali jen na to, na co jsou určeny. Například vroubkovaným nožem na pečivo nekrájejte maso. Pamatujte také, že nože jsou určeny na krájení, ale nikoliv na jiné činnosti. Používat nůž pro otvírání konzerv je tedy značně nevhodné, čepel se ničí a otupuje.

     


  • 5.

    Nezapomínejte na broušení

    Autor: iStock

    Špičkově nabroušený nůž tvoří základní vybavení každé kuchařky či každého kuchaře. Běžné broušení nožů zvládnete i doma a mělo by patřit k pravidelné údržbě. Možností máte hned několik. Na trhu seženete nejrůznější mechanické i elektrické pomůcky na broušení nožů. Nejlepší a nejosvědčenější metodou je broušení nožů na brusném kameni. Nože s vroubkovou čepelí můžete jednou za čas svěřit odborníkovi nebo je nebruste vůbec. Vroubkování se při nešetrném broušení totiž snadno poškodí.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy