Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Chyby při používání prkénka na krájení děláme všichni! Které jsou nejhorší?

/
  • (iStock)
    9. září 2023 ● 06:00

    Nezbytná pomůcka, která nechybí v žádné domácnosti. Ať už na dřevěných, skleněných nebo plastových – krájíme na prkénkách zeleninu, ovoce, maso, ale i další ingredience při vaření. Při jejich používání ale často chybujeme. A zkracujeme nejen jejich životnost, ale také ohrožujeme své zdraví…

    Kuchyňské prkénko používáme každý den, ale s péčí o něj si hlavu moc nelámeme. Přitom průměrné kuchyňské prkénko na sobě má o dvě stě procent více bakterií než to záchodové. Pravidelné důkladné čištění a údržba jsou tedy klíčové pro přípravu nezávadného jídla. Jaké nejčastější prohřešky děláme? Čemu bychom se měli určitě vyhnout?

  • 1.

    Krájení zeleniny a masa na stejném prkénku

    Autor: iStock

    Velká chyba, která se bohužel děje v mnoha domácnostech. I když jich vlastníme více, většinou z pohodlnosti používáme jedno prkénko na krájení všech potravin bez rozdílu. Tím ale svému oblíbenému prkénku značně snížíte životnost, ale také riskujete zdravotní potíže. K tomu může dojít tak, že například při krájení masa se do prkénka uvolňují bakterie, které by neměly přijít do styku s krájenou čerstvou zeleninou nebo ovocem. Proto v žádném případě nekrájejte syrové maso na stejném prkénku, na kterém krájíte i zeleninu. Doporučuje se také mít pro silně aromatické potraviny, mezi které patří například ryby, cibule, česnek a bylinky, vyhrazené zvláštní prkénko.


  • 2.

    Krájení na kluzkém povrchu

    Autor: iStock

    Abyste se při krájení potravin zbytečně neporanili, je potřeba vybrat nejen kvalitní a ostrý nůž (na tupý nůž je potřeba mnohem více tlačit a riziko zranění je mnohem vyšší), ale také vhodné prkénko, které vám při používání nebude nijak klouzat. Pořiďte si prkénko s přilnavou stranou nebo si můžete pomoct dobrými triky: dejte pod něj navlhčenou utěrku nebo několik gumiček (třeba těch, které si schováte od svazků ředkviček, jarní cibulky nebo čerstvé petrželky).

  • 3.

    Používání špatné velikosti

     

    Autor: iStock

    Pokud se chystáte pořídit si nové prkénko, raději nešetřete na jeho kvalitě ani velikosti. Malé prkénko je na krájení zeleniny určitě nevhodné. Nejenže vám budou suroviny padat všude kolem, ale riskujete také zbytečné zranění. A jak zjistíte ideální velikost? Zkuste na něj úhlopříčně položit nůž, který ke krájení používáte. Prkénko by mělo být o něco delší.



  • 4.

    Mytí prkénka v myčce

    Autor: iStock

    Hlavně v případě dřevěného prkénka pamatujte na důležitou radu: stejně jako další dřevěné nádobí nepatří do myčky! V myčce je totiž prkénko příliš dlouho v horké vodě a může dojít k ohýbání a praskání. Nasákne do sebe také všechny chemikálie z čisticích prostředků, které se potom dostávají do jídla, které na nich krájíte. Na omytí stačí horká voda se saponátem. Poté je důkladně opláchněte. Určitě je ale také nenamáčejte ve vodě příliš dlouho, aby zbytečně nenasáklo vlhkost. Můžete také vytvořit pastu smícháním soli a citronové šťávy, a tou prkénko vyčistit podle potřeby. A jak je to v případě plastového prkénka? Udržíte je čisté tak, že ho příležitostně vydrhnete pastou připravenou z 1 polévkové lžíce jedlé sody, 1 polévkové lžíce soli a 1 polévkové lžíce vody. Důkladně ho pak opláchnete teplou vodou.

    Extra tip: Pokud vaše kuchyňské prkénko zapáchá po krájené cibuli, utřeném česneku, nakrájeném syrovém a vařeném masu nebo připravované rybě, pomůže vám obyčejný citron. Stačí jej rozkrojit napůl a povrch krájecí desky jím několikrát přetřít. Zbavíte se zápachu a prkénko zároveň vydezinfikujete.


  • 5.

    Zapomínání na speciální péči

    Autor: iStock

    Již opotřebovanému kuchyňskému prkénku je vhodné věnovat pravidelnou péči tak, aby nám sloužilo co možná nejdéle. Po ručním mytí se totiž časem může dřevěné prkénko vysušovat. Jak na to? Můžete ho lehce zbrousit brusným papírem a až poté potřít jakýmkoli jedlým olejem. Použití takového oleje má pozitivní vliv na životnost prkénka, ale také díky němu krásně vynikne originální kresba dřeva. Zabráníte také pronikání bakterií z jídla do struktury dřeva. Stačí rozetřít několik kapek a po chvíli působení setřít papírovými utěrkami přebytečný olej. Určitě nikdy pro péči o dřevěná kuchyňská prkénka nepoužívejte leštidlo na nábytek nebo jakékoliv jiné prostředky pro úklid domácnosti.


  • 6.

    Dlouhé působení tepla

    Autor: iStock

    Aby si naše oblíbené prkénko udrželo co nejdelší životnost a hezký vzhled, je třeba vyvarovat se dalších chyb, kterých se nejspíš dopouštíte. Prkénku, hlavně tomu dřevěnému, škodí nejen příliš vody, ale také intenzivní teplo. Určitě na něj často nepokládejte horké hrnce nebo pekáče. Slabší kuchyňská prkénka by mohla snadno popraskat. Zapomeňte také na urychlení sušení za pomoci přímého a intenzivního tepla, jinak si výrobky nenávratně zničíte. Tedy je nedávejte nikdy na topení nebo do mikrovlnné či klasické trouby.

  • 7.

    Příliš dlouhé používání

    Autor: iStock

    Možná jste si jedno prkénko oblíbili tak, že se ho nechcete vzdát. Ale věřte, že příliš používané a plné rýh může být nebezpečné, protože se v něm množí bakterie. Proto bez ohledu na to, z jakého materiálu prkénko je, v momentě, kdy se vám bude zdát, že už je povrch prkénka poškrábaný natolik, že do spár zalezlá špína už nejde vyčistit, je čas na výměnu!

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy