Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saponát není jen na mytí nádobí. Zbaví vás octomilek a vyčistí šperky i kartáče

/
  • (iStock)
    9. září 2019 ● 06:00

    Poradí si skvěle se špinavými hrnci nebo talíři. Obyčejný přípravek na nádobí ale toho zvládne mnohem víc. Poznejte jeho netradiční možnosti a využijte ho ve vaší domácnosti…

    I když už většina z nás používá na mytí nádobí myčku, aspoň jednu lahev saponátu většinou doma máme. Byla by škoda, abyste tento přípravek využili jen k ručnímu mytí. Jsou totiž situace, kde ho opravdu oceníte…

     

  • 1.

    Mastné skvrny

    Saponát
    Autor: iStock

    Stačí chvilka nepozornosti a trocha oběda skončí na vašich kalhotách či tričku. S mastnými skvrnami se ale nemusíte smířit. Pokud nemáte hned možnost váš oblíbený oděv vyprat v pračce, jako první pomoc vám skvěle pomůže přípravek na mytí nádobí. Ten ze skvrny vytáhne nejhorší mastnotu. Nakapejte několik kapek saponátu na skvrnu a nechte pár minut působit a pak opláchněte. Velkou výhodou je, že se hodí na většinu tkanin. Tahle metoda funguje skvěle i při odstraňování začernalého mastného pruhu kolem límců a manžet.

  • 2.

    Hřebeny a kartáče

    Saponát
    Autor: iStock

     

    Češeme se každý den, ale na pravidelnou péči o pomocníky, jako jsou hřebeny či kartáče, moc nedbáme. Přitom se zanášejí nejen vlasy, ale i odumřelou pokožkou, prachem a zbytky vlasových prostředků. A to vše si opět nanášíme zbytečně do vlasů. Občas si tedy vzpomeňte na čištění. Připravte si do misky roztok přípravku na nádobí s teplou vodou a namočte do něj špinavé hřebeny i kartáče. Pokud bude potřeba, za pomoci malého kartáčku všechnu špínu odstraňte.

  • 3.

    Šperky

    Saponát
    Autor: iStock

    Další tip byste možná nečekali. Pár kapek saponátu na nádobí rozmíchaných v minerálce je rychlý a účinný způsob, jak vyčistíte své šperky a bižuterii. Dodáte jim lesk a budou vypadat jako nové. Jak na to? Nalijte do misky minerálku, přidejte pár kapek prostředku na nádobí, šperky do roztoku namočte na 5 až 10 minut. Pak ještě chvíli míchejte, abyste způsobila větší šumění bublinek. Bublinky pomohou uvolnit nečistoty i z těch nejmenších skulinek. Pokud je potřeba, můžete je starým zubním kartáčkem opatrně, ale důkladně vydrhnout. Nakonec je opláchněte čistou vodou.


  • 4.

    Octomilky

    Saponát
    Autor: iStock

    Velmi otravný hmyz v podobě octomilek občas navštíví každou domácnost. Největší lahůdkou je pro ně sklenička vína, zbytek vody se šťávou či nahnilé ovoce. A na rozdíl od jiného hmyzu není vůbec lehké je z bytu vypudit. Existuje ale několik tipů, které zabírají. Jedním z nich je trik se saponátem. Přidejte tři kapky prostředku na nádobí do misky s octem, který malé mušky přiláká. Přípravek na nádobí sníží povrchové napětí tekutiny, otravný hmyz začne padat ke dnu a utopí se.

  • 5.

    Místo pracího prášku

    Saponát
    Autor: iStock

    Potřebujete si přemáchnout něco v ruce, ale došel vám prostředek na ruční praní? V nouzi místo něj můžete použít čajovou lžičku prostředku na nádobí. Jen pozor, nehodí se určitě do pračky, kde by mohl až příliš napěnit.


  • 6.

    Skvrny na koberci

    Saponát
    Autor: iStock

    Saponát si poradí také s většinou fleků na koberci. Stačí, když rozpustíte jednu polévkovou lžíci přípravku na nádobí ve dvou šálcích horké vody. Poté vyčistěte skvrnu čistým bavlněným hadříkem namočeným do roztoku. Opakujte, dokud skvrna nezmizí z koberce. Pak koberec očistěte ještě houbou se studenou vodou a osušte čistým hadříkem.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy