Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevejdete se do úzkých bot? Tyhle triky vám pomůžou

/
  • (iStock)
    20. září 2023 ● 06:00

    Dostali jste od Ježíška nové boty, ale radost vás brzy přešla, protože při chůzi tlačí a na nohou máte bolestivé puchýře? Nezoufejte a vyzkoušejte triky, které vám pomohou s nepohodlnými botami…

    Občas se to stane každému z nás. Ve vší radosti se zdá, že boty sedí jako bačkůrky, ale při delším chození venku nadšení vystřídá pořádné trápení s puchýři a otlaky. Možná máte špatnou velikost nebo vám nesedí tvar. Nebo jen botky potřebují čas na rozchození. Bylo by každopádně škoda se s krásnými novými botami hned rozloučit. Dejte jim ještě šanci! Existuje totiž několik řešení, jak těsné boty roztáhnout a také jak předejít nechtěným puchýřům.


  • 1.

    Fén

    Autor: iStock

    Prvním způsobem, jak roztáhnout boty, je obléct si silnější ponožky nebo několik párů na sebe a pak v nich vklouznout do bot. Poté za pomocí fénu ohřejte místa, kde vás boty dřou a tlačí, a zkuste nohou v botě lehce pohybovat. V botách pak chvíli choďte, dokud nevychladnou. A pak znovu opakujte. Uvidíte, že za chvíli boty povolí a vytvarují se podle vašich potřeb. Jen pozor, tento trik lze však použít pouze na kožené boty.

  • 2.

    Led

    Autor: iStock

    Vyzkoušet můžete také trik s ledem. Jak na to? Naplňte dva plastové uzavíratelné sáčky vodou a vložte je do bot, až do jejich špičky. Abyste zamezili tomu, že se sáček v mrazáku roztrhne, použijte speciální sáčky do mrazáku. Boty se sáčky dejte (ideálně zabalené v igelitce) do mrazáku. Občas se podívejte, zda už voda nezamrzla. V momentě, kdy ano, vyndejte boty a nechte je 20 minut v teple, pak opatrně sáčky vyndejte. Pokud se pokusíte led z boty vytáhnout hned, mohli byste ji poškodit. Zmrzlá voda botu roztáhne a vám by měly boty sedět hned lépe. Pokud ne, proces opakujte.

  • 3.

    Mokré ponožky

    Autor: iStock

    Nevíte, jak roztáhnout těsné lodičky? Někdy může pomoct lehce navlhčená ponožka, pokud chcete účinek znásobit, použijte na ponožku trochu lihu. Ponožky si nazujte do bot a procházejte se v nich nějakou dobu doma. Díky vlhkosti by se měly boty stát měkčími, a tím pádem i pohodlnějšími.


  • 4.

    Lžíce

    Autor: iStock

    Pokud vás tvrdé kožené boty tlačí jen v některém místě, můžete zjemnit kůži uvnitř obuvi za pomoci zadní strany lžíce. Toto místo několikrát třete, boty by měly povolit.

  • 5.

    Napínáky a sprej

    Autor: iStock

    Nejspolehlivějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem, jak roztáhnout kožené boty, jsou napínáky. Ty zpočátku vaše boty lehce roztáhnou a poté udrží jejich tvar. V obchodech zakoupíte také speciální spreje na roztažení bot či silikonové spreje, které pomáhají obuv změkčit a povolit.


  • 6.

    Deodorant

    Autor: iStock

    Puchýře se tvoří především na okrajích chodidel či prstů, kvůli zvýšenému tření mezi botou a kůží. Na místa, kde vás boty tlačí nejvíce – na patách, na malíčcích nebo palcích – naneste na nohy tuhý nebo kuličkový deodorant. Nohy se vám nebudou tak odírat, a navíc vám budou vonět.

  • 7.

    Balzám na rty

     

    Autor: iStock

    Zabránit tvorbě nechtěných puchýřů, které způsobují nové boty, vám pomůže i běžná věc z vaší kosmetické taštičky. A to balzám na rty. Obětujte ho a na rty si pak pořiďte nový. Uvidíte, že nejen jako první pomoc se to vyplatí. Kritická místa namažte balzámem na rty. A pokračujte v tom i první dny, kdy budete nové botičky prošlapávat. Balzám je změkčí a zanechá je kluzké a bez bolavých puchýřů.

  • 8.

    Dětský pudr

    Autor: iStock

    Obyčejný dětský pudr se bude hodit hlavně v létě, kdy s oblibou nosíme boty naboso. Pudr dokáže velmi výrazně snížit třecí sílu na povrchu nohy, a tím zabraňuje odření kůže. Jednoduše suché nohy před obutím posypte. Má to ale ještě jeden bonus – pudr vám též pomůže od nadměrného pocení nohou a nepříjemného zápachu.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

nemok: Když se nevejdu do bot tak si je přece nekoupím.

(26. 06. 2019 11:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy