Občas se to stane každému z nás. Ve vší radosti se zdá, že boty sedí jako bačkůrky, ale při delším chození venku nadšení vystřídá pořádné trápení s puchýři a otlaky. Možná máte špatnou velikost nebo vám nesedí tvar. Nebo jen botky potřebují čas na rozchození. Bylo by každopádně škoda se s krásnými novými botami hned rozloučit. Dejte jim ještě šanci! Existuje totiž několik řešení, jak těsné boty roztáhnout a také jak předejít nechtěným puchýřům.

1. Na kožené boty použijte fén

Prvním způsobem, jak roztáhnout boty, je obléct si silnější ponožky nebo několik párů na sebe a pak v nich vklouznout do bot. Poté za pomocí fénu ohřejte místa, kde vás boty dřou a tlačí, a zkuste nohou v botě lehce pohybovat. V botách pak chvíli choďte, dokud nevychladnou. A pak znovu opakujte. Uvidíte, že za chvíli boty povolí a vytvarují se podle vašich potřeb. Jen pozor, tento trik lze však použít pouze na kožené boty.

2. Vyzkoušejte trik s ledem

Vyzkoušet můžete také trik s ledem. Jak na to? Naplňte dva plastové uzavíratelné sáčky vodou a vložte je do bot, až do jejich špičky. Abyste zamezili tomu, že se sáček v mrazáku roztrhne, použijte speciální sáčky do mrazáku. Boty se sáčky dejte (ideálně zabalené v igelitce) do mrazáku. Občas se podívejte, zda už voda nezamrzla. V momentě, kdy ano, vyndejte boty a nechte je 20 minut v teple, pak opatrně sáčky vyndejte. Pokud se pokusíte led z boty vytáhnout hned, mohli byste ji poškodit. Zmrzlá voda botu roztáhne a vám by měly boty sedět hned lépe. Pokud ne, proces opakujte.

 

3. Noste mokré ponožky

Nevíte, jak roztáhnout těsné lodičky? Někdy může pomoct lehce navlhčená ponožka, pokud chcete účinek znásobit, použijte na ponožku trochu lihu. Ponožky si nazujte do bot a procházejte se v nich nějakou dobu doma. Díky vlhkosti by se měly boty stát měkčími, a tím pádem i pohodlnějšími.

 

4. Pomůže vám i lžíce

Pokud vás tvrdé kožené boty tlačí jen v některém místě, můžete zjemnit kůži uvnitř obuvi za pomoci zadní strany lžíce. Toto místo několikrát třete, boty by měly povolit.

Autor: iStock

 

5. Pořiďte si napínáky a sprej

Nejspolehlivějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem, jak roztáhnout kožené boty, jsou napínáky. Ty zpočátku vaše boty lehce roztáhnou a poté udrží jejich tvar. V obchodech zakoupíte také speciální spreje na roztažení bot či silikonové spreje, které pomáhají obuv změkčit a povolit.

6. Zkuste deodorant

Puchýře se tvoří především na okrajích chodidel či prstů, kvůli zvýšenému tření mezi botou a kůží. Na místa, kde vás boty tlačí nejvíce – na patách, na malíčcích nebo palcích – naneste na nohy tuhý nebo kuličkový deodorant. Nohy se vám nebudou tak odírat, a navíc vám budou vonět.

 

7. Tvrdé boty změkčí i balzám na rty

Zabránit tvorbě nechtěných puchýřů, které způsobují nové boty, vám pomůže i běžná věc z vaší kosmetické taštičky. A to balzám na rty. Obětujte ho a na rty si pak pořiďte nový. Uvidíte, že nejen jako první pomoc se to vyplatí. Kritická místa namažte balzámem na rty. A pokračujte v tom i první dny, kdy budete nové botičky prošlapávat. Balzám je změkčí a zanechá je kluzké a bez bolavých puchýřů.

8. Dětský pudr proti odřeninám i pocení

Obyčejný dětský pudr se bude hodit hlavně v létě, kdy s oblibou nosíme boty naboso. Pudr dokáže velmi výrazně snížit třecí sílu na povrchu nohy, a tím zabraňuje odření kůže. Jednoduše suché nohy před obutím posypte. Má to ale ještě jeden bonus – pudr vám též pomůže od nadměrného pocení nohou a nepříjemného zápachu.