Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Došel vám prací prášek nebo odlakovač? 10 tipů, jak skvěle nahradíte chybějící pomocníky

/
  • Čím nahradit odlakovač na nehty?
    Čím nahradit odlakovač na nehty? (istock.com)
    12. září 2023 ● 06:00

    Občas se to stane každému. Zrovna když se to nejméně hodí, zjistíme, že nám došel některý z každodenně používaných prostředků. Co s tím? Není potřeba zoufat, poradíme vám, jací náhradníci vás zachrání.

    Někdy je to vážně zákon schválnosti. Zrovna když pospícháte, z vašeho kondicionéru nebo mycího prostředku nedostanete ani kapku. Jenže co teď, když obchod už je zavřený nebo je daleko? A v zásobě jiný nemáte? Pak se vám budou jistě hodit následující triky a tipy na suroviny, které můžete využít, když zrovna něco akutně postrádáte.

  • 1.

    Krém na boty

    Autor: istock


    Nemusíte odcházet do práce či na rande s ušmudlanou obuví. Krém na boty vám skvěle nahradí některé věci či potraviny. Některou z nich jistě doma najdete. Na vyleštění obuvi se například skvěle hodí slupka od banánu. Stačí, když vnitřní stranou slupky vyčistíte svoje boty. Plně ho také může nahradit neparfémovaný krém na ošetření rukou, který v tenké vrstvě nanesete na obuv. Vyleštíte ji pak papírovým kapesníčkem. Na leštění kůže můžete zkusit použít také trochu másla, to po kožených výrobcích rozetřete a hadříkem doleštíte a odstraníte přebytečný maz. A ještě jeden tip: pokud postříkáte lakem na vlasy právě vyleštěné boty, budou se vám krásně lesknout několik dní. Lak totiž na obuvi vytvoří ochrannou vrstvu.

  • 2.

    Mycí prostředek

    Autor: istock

    Zapomněli jste koupit mycí prostředek na nádobí? Nemusíte nechat své špinavé nádobí zaschnout. Nahradit ho můžete plátkem citronu. Ten posypte jedlou sodou a budete překvapeni, jak si se špínou a mastnotou skvěle poradí. Navíc se nádobí bude krásně lesknout. Další příjemnou výhodou tohoto netradičního mycího přípravku je to, že vaše ruce budou po jeho použití jemné a voňavé!

  • 3.

    Prací prášek

    Autor: istock

    Hora špinavého prádla nejspíš počká, než zajdete koupit nový prášek či gel. Ale pokud přece jen potřebujete něco akutně vyprat, existuje účinné řešení. V nouzových případech můžete použít sprchový gel nebo tekuté mýdlo. Nalijte půl deci rovnou do bubnu. Jednoduchý přípravek si lze také vcelku rychle vyrobit. Stačí, když v horké vodě rozmícháte vrchovatou lžíci nastrouhaného mýdla a prací sodu. Soda má výhodu, že má bělicí účinky, dobře odstraňuje pachy i skvrny, a navíc působí proti vodnímu kameni v pračce.

  • 4.

    Aviváž

    Autor: istock

    Místo aviváže lze občas použít trochu octa. Nejlépe uděláte, když si připravíte jednoduše aviváž domácí, která je navíc ekologická. Jak na to? Smíchejte 250 ml vody a 250 ml octa. Pak přelijte do dózy či sklenice a přikápněte 10 kapek oblíbeného éterického oleje. Před použitím protřepejte. Do avivážové přihrádky stačí přidat asi 2 polévkové lžíce na jedno praní.


  • 5.

    Čistič WC

    Autor: istock

    Pokud nemáte zrovna po ruce jiný vhodný prostředek na čištění WC, zastoupí ho překvapivě dobře právě ústní voda. Stačí trochu nalít do mísy a nechat působit. Zbavíte se zápachu, a dokonce dodáte míse i lesk. Také oblíbený colový nápoj je jeden z nejlepších domácích čisticích prostředků, za což vděčí především své vysoké kyselosti. Stačí nalít po obvodu celé mísy, nechat chvíli působit a poté spláchnout.

  • 6.

    Deodorant

    Autor: istock

    Došel vám jako naschvál deodorant a máte před sebou náročný den? Pokud máte po ruce ústní vodu, nemusíte zoufat. Namočíte-li vatový tampon do ústní vody a vetřete-li ji do podpaží, můžete se spolehnout, že velmi dobře a na několik hodin zneutralizuje tělesné pachy.

  • 7.

    Pěna na holení

    Autor: istock

    Jste na chatě nebo někde na dovolené a nemáte s sebou holicí pěnu? A vaše nohy potřebují nutný zásah žiletky? Nemusíte zoufat, skvělou službu vám v tomto případě udělá máslo, které rozmažete po pokožce. Holení vám půjde hladce a pokožka zůstane krásně hydratovaná. Můžete  také vyzkoušet sprchový gel, klasické mýdlo, ale třeba i kondicionér na vlasy. Právě díky kondicionéru to půjde velmi snadno. Kondicionér totiž chloupky změkčí víc než sprchový gel.


  • 8.

    Kondicionér

    Autor: istock

    Vlasy jste si umyli šamponem, ale v lahvičce od kondicionéru není ani kapka? A nechcete mít vlasy hrubé a nepoddajné? Zkuste se podívat do svých domácích zásob. Místo kondicionéru použijte šťávu z půlky citronu nebo trochu jablečného octa, který přidáte do poslední vody na oplachování vlasů. Dokonale se tak odstraní všechny zbytky šamponu, a vlasy navíc budou krásně lesklé. Místo kondicionéru můžete výjimečně použít také majonézu. Vlasy budou hedvábně hladké. Dejte si ale pozor na příliš horkou vodu, aby se vám majonéza ve vlasech nesrazila. Majonézu můžete klidně nechat působit půl hodiny až jednu hodinu (ideálně pod igelitovou čepicí). Záleží na vás, jak důkladně chcete vlasy vyživit. K vymytí majonézy použijte dostatečné množství šamponu. Vlasy by měly být hebké, ale ne mastné.

  • 9.

    Zubní pasta

    Autor: istock

    Nikomu se nechce mezi lidi s nevyčištěnými zuby. A žvýkačka také nezvládne vše. Mnohem lepší řešení je namočit kartáček v jedlé sodě. Zuby vyčistěte obvyklým způsobem. Uvidíte, že se budou krásně lesknout a s výsledkem budete spokojeni!


  • 10.

    Odlakovač na nehty

    Autor: istock

    I když náhradní metody nejsou hned tak účinné jako kupovaný odlakovač, v nouzi se určitě můžou hodit. Pořád lepší než vystavovat svoje oprýskané drápky. S odstraněním barvy laku vám může pomoci například zubní pasta – ideálně ta, která má bělicí účinky. Naneste na vatový tampon trochu pasty a každý nehet jemně drhněte. Počítejte však s tím, že tento postup budete muset několikrát zopakovat. Dalším tipem je lak na vlasy. Nehty postříkejte a jemně stírejte navlhčeným vatovým tamponkem. Jen pozor, lak dost vysušuje, tak s jeho množstvím šetřete.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

blesik: Když dojde odlakovač, nalakuji si nehet nějakým lakem na nehty, který se mi už nelíbí, nebo jej už nepoužívám a hned stírám vatovým tamponem, nebo hadříkem, jeden nehet za druhým. Jde to docela dobře.

(12. 09. 2023 07:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy