1. Alobal
Alobal neboli hliníková fólie je jednou z nejčastějších alternativ k pečicímu papíru. Je velmi odolný vůči vysokým teplotám a dobře se tvaruje podle tvaru pečicího plechu. Alobal je vhodný zejména pro pečení masa nebo ryb, kdy chcete dosáhnout křupavé kůrky. Nevýhodou může být, že se některé potraviny mohou přichytit, pokud není dostatečně namaštěný. Doporučuje se tedy alobal lehce potřít olejem, máslem nebo jiným tukem.
2. Silikonové podložky
Silikonové pečicí podložky jsou skvělou ekologickou alternativou. Jsou opakovaně použitelné, snadno se čistí a vydrží vysoké teploty. Navíc zajišťují rovnoměrné pečení a žádné jídlo se na ně nepřichytí. Silikonové podložky jsou vhodné pro pečení cukroví, chleba nebo pizzy. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena ve srovnání s pečicím papírem, avšak dlouhodobě se investice vyplatí.
3. Voskované plátno
Voskované plátno, které je běžně používané pro balení potravin, lze využít i při pečení. Je odolné vůči teplu a dobře se čistí. Před pečením je důležité plátno jemně namastit, aby se potraviny nepřilepily. Voskované plátno je ideální pro pečení cukroví nebo drobného pečiva. Nevýhodou je, že se nedoporučuje používat při velmi vysokých teplotách, protože vosk by mohl začít tát.
4. Obyčejný pečicí plech
Pokud nemáte k dispozici žádnou z výše zmíněných alternativ, můžete využít obyčejný plech na pečení. Klíčem k úspěchu je plech dobře namastit tukem – máslem, olejem nebo margarínem. Tím zabráníte přichycení pokrmu a zajistíte rovnoměrné pečení. Toto řešení je praktické a snadno dostupné, avšak vyžaduje větší množství tuku a také následné mytí, které někdy bývá náročné kvůli velikosti plechu.
5. Pergamenový papír
Pergamenový papír, běžně dostupný v papírnictvích, je další možnou alternativou. Je sice určený primárně k psaní, ale dokáže odolat i vyšším teplotám. Stejně jako pečicí papír zabraňuje přichycení jídla k plechu. Před použitím jej ale také doporučujeme jemně namastit, aby byla jeho funkce co nejlepší.
6. Pečicí fólie
Pečicí fólie je speciální druh plastové fólie, která je určena pro pečení. Je tepelně odolná a zajišťuje rovnoměrné pečení bez přichycení. Fólie je obvykle omyvatelná a opakovaně použitelná. Je ideální pro pečení cukroví, koláčů nebo chleba. Nevýhodou může být vyšší cena a nutnost speciální péče při čištění.