V poslední době okolo sebe slyším stále častěji, že je někdo alergický nebo má intoleranci vůči vejcím. Bohužel patřím mezi ně. Možná byste se divili, kde všude jsou. Nejde jen o sladké, patří i do sekané či karbanátků, bramboráků, trojobalu… A když jsem četla složení potravin, často jsem narazila na větu: Může obsahovat stopy vajec. Učila jsem se tedy vařit a péct jinak. Jak vejce tedy spolehlivě nahradit

Video: Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

JABLEČNÉ PYRÉ: 1 vejce = 5 lžic jablečného pyré a ½ lžičky prášku do pečiva. Hodí se na koláče, muffiny a sladké chleby.

BANÁNOVÉ PYRÉ: 1 vejce = ¼ šálku banánového pyré. Hodí se na koláče, buchty, brownies a bábovky.

CHIA SEMÍNKA: 1 vejce = 1 lžička chia semínek namočených ve 3 lžičkách vody. Hodí se na třené či křehké těsto, brownies nebo do slaného pečiva.

HRAŠKA: 1 vejce = 20 g hrašky a 40 ml vody. Hodí se do slaných pokrmů, jako jsou sekaná nebo karbanátky, skvělá je i na obalování.

CIZRNOVÁ MOUKA: 1 vejce = 3 lžíce cizrnové mouky smíchané s vodou v poměru 1 : 1. Hodí se na slané pokrmy.

Extra tip: 2 lžíce láku z cizrny v konzervě nahradí 1 bílek. 

TOFU: 1 vejce = 60 g silken tofu. Takzvané hedvábné (silken) tofu je speciální druh, který je velmi měkký a není stejný jako tofu, které kupujete jako náhražku masa. Silken tofu se prodává v obalech podobných těm na paštiku. Skvěle spojí třená a kynutá těsta.

Extra tip: Tohle tofu je díky své konzistenci tak věrná náhrada, že z něj uděláte míchaná vajíčka.

ROSTLINNÝ JOGURT: 1 vejce = 60 g rostlinného jogurtu se špetkou prášku do pečiva. Hodí se u sladkého pečení, třeba muffinů a koláčů.

PRÁŠEK DO PEČIVA: 1 vejce = 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce vody, 2 lžíce oleje a 1 lžíce prášku do pečiva. Skvěle spojí těsto na sladké pečení, navíc bude hezky vláčné.

JEDLÁ SODA A OCET: 1 vejce = 1 lžička jedlé sody, 1 lžička bílého octa a 1 lžička vody. Hodí se na sladké i slané pečení.

Další zajímavé tipy naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.