Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak správně vybrat nejhezčí vánoční stromek? Máme pro vás 6 skvělých tipů

/
  • vánoční stromek
    vánoční stromek (istock.cz)
    10. prosince 2023 ● 06:00

    Co byste měli sledovat, abyste při výběru nesáhli vedle? Jak stromek skladovat a jak o něj nejlépe pečovat? Máme pro vás odpovědi na ty nejdůležitější otázky...

    Stromek doporučujeme kupovat tři až čtyři týdny před Vánoci. Především kvůli tomu, že je jich ještě dostatek, tedy se nebudete muset spokojit s přebranými kusy. Ostatně domněnka, že později koupený stromeček bude čerstvější, je špatná, protože všechny stromky se řežou zhruba ve stejnou dobu a jen se uskladňují. Dříve koupený stromeček sice budete muset skladovat sami, s tím si ale snadno poradíte.

  • 1.

    Jak stromek vybrat?

    Autor: istock.cz

    Stále nejoblíbenější je smrk ztepilý. Jeho nevýhodou ale je, že rychle opadává. Je však nejlevnější – metrový seženete i za cenu do tří set korun. Lidé se často rozhodují i pro smrk pichlavý neboli smrk stříbrný, protože jehličí na něm vydrží déle. Vedle smrků jsou v oblibě i borovice černá a borovice lesní. A vyloženě luxusní variantou je nepichlavá, ale nákladná jedle kavkazská. Ostatně porovnání různých druhů stromů najdete v poslední kapitole tohoto článku. Vášniví ekologové si oblíbili variantu vánočního stromku v květináči. To protože je ve zvyku ho po Vánocích vysadit venku. Při výběru ale hleďte na to, zda byl stromek zasazen už koncem léta (poznáte to podle bohatě rozvětvených kořenů). Před Vánoci narychlo vysazené stromky mají často zkrácené kořeny a po přesazení uhynou.

     

  • 2.

    Kde ho koupit?

    Autor: istock.cz

    Doporučujeme nakupovat u prodejců, kteří své stromky prodávají venku. Většinou je najdete u velkých supermarketů nebo hobbymarketů. Druhou možností je vyrazit přímo do zahradnických center, která někdy dokonce nabízejí i odborné uskladnění stromku do Vánoc, přestože si zde svůj kousek vyberete již několik týdnů předem. Zvažte, zda si necháte prodavačem kmen stromku ofrézovat, protože si tak sice usnadníte práci pro pozdější ukotvení do stojanu, ale zase vám bude stromek rychleji osychat. Osvědčení prodejci by měli být členy Sdružení pěstitelů vánočních stromků, čímž mají být zaručeny čerstvost stromu i jeho zdraví. Kvalitu si i tak musíte ověřit sami. A při koupi si nezapomeňte pořídit stojánek, nemáte-li ho už doma. Keramický nebo litinový bude vždy estetičtější a stabilnější než levnější plastová varianta.

     

  • 3.

    Co sledovat při výběru?

     

    Autor: istock.cz

    Ideální výška stromku pro domácí účely je jeden a půl až dva metry. Nikdy nekupujte stromeček, který je předem zabalený, a který si tedy nemůžete prohlédnout. Nechte si jej vždy zabalit do sítě až po výběru. Při něm se řiďte svými instinkty, není to nic složitého: stromek by neměl samozřejmě opadávat, měl by mít co nejpravidelnější rozložení větví, jehličí by nemělo být viditelně oschlé ani by nemělo mít nepřirozenou barvu. Stromek by také neměl moc nápadně ronit pryskyřici.

     

  • 4.

    Jak stromek doma uskladnit?

    Autor: archiv

    Stromek máte vybraný a převezený domů. Ale co teď s ním, když Vánoce přijdou až za pár týdnů? Předně ho vybalte ze sítě a postavte do kýble s vodou. Ještě před tím ale patří na místo venku v chladu, tam bude nejspokojenější. Pokud bude stromek v místech, kde se udržuje teplota kolem nuly a méně, vydrží i bez vody. Není ale dobré ho vystavit na jižní straně, to kvůli sluníčku. O dva centimetry seřízněte kmínek, aby se stromek k vodě dostal lépe. Pokud jej musíte skladovat někde uvnitř, opět zvolte co nejchladnější prostor.

     

  • 5.

    Péče o Vánocích

    Autor: istock.cz

    Vánoce jsou tady, krásně nazdobený stromeček stojí na svém místě a žádá si další péči. Vodu pravidelně vyměňujte. Hlídejte, aby byl kmínek ponořený, některé druhy vypijí v suché místnosti i půl litru vody za den. Vodu můžete nahradit vlhkým pískem nebo aranžovací hmotou. Snažte se nestavět stromek k topení nebo oknu, skrze něž na něj budou dopadat sluneční paprsky.

     

  • 6.

    Oblíbené druhy: pro a proti

    Autor: istock.cz

     

    SMRK ZTEPILÝ

    + nejlevnější varianta na trhu

    + různé barvy

    - brzy opadává

     

    SMRK PICHLAVÝ

    + skoro neopadává

    + pevné větve unesou i těžší ozdoby

    - velmi píchá do rukou

     

    JEDLE KAVKAZSKÁ

    + má velmi pravidelné větve

    + skoro neopadává

    - je nejdražší

     

    BOROVICE ČERNÁ

    + má až 15 centimetrů dlouhé jehličí

    + skoro neopadává

    - má širokou korunu, zabere hodně místa

     

    V KVĚTINÁČI

    + voní a zároveň neopadává

    + po Vánocích ho můžete vysadit

    - většinou je dost malý

     

    UMĚLÝ STROMEK

    + vydrží vám i celý život

    + trh nabízí i velmi věrné napodobeniny

    - nevoní

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy