Zimní punč

Suroviny (na 6 porcí):

  • 1 l kvalitního červeného vína
  • kůra a šťáva z 1 citronu a 1 pomeranče
  • 2 jablka
  • 10 cl sherry
  • koření (pár hřebíčků, kousek celé skořice, hvězdičky badyánu, jalovec)
  • nerafinovaný cukr

Postup:

Víno nalijeme do hrnce, přidáme koření, šťávu a kůru  z dobře omytého citronu a pomeranče a plátky jablek a vše přivedeme k varu. Přilijeme sherry, pak tento neodolatelný vánoční punč podle chuti osladíme a rozlijeme do sklenek.

Pravý námořnický grog

Suroviny (na 4 porce):

  • 20 cl jamajského rumu
  • vroucí voda
  • svitek citronové kůry
  • čerstvá citronová šťáva
  • třtinový cukr na oslazení

Postup:

Do sklenek rozlijeme rum, přidáme citronovou šťávu a kůru a vše dolijeme vroucí vodou. Grog osladíme třtinovým cukrem.

Stojí za vyzkoušení: Námořníci popíjeli grog pomalu. Aby jim nevychladl, položil se na hladinu tenoučký plátek másla. To se rozehřálo a bránilo vychladnutí.

 

Svařené víno

Suroviny (na 4 porce):

  • cukr krystal dle chuti a kvality vína
  • jedna celá skořice 
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 l červeného či bílého vína
  • citronová kůra, badyán, pomerančová kůra, kardamom (nebo směs koření můžete rovnou koupit v obchodě)

Postup:

Do hrnku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky citronové a pomerančové kůry (bez hořké bílé části). Povaříme a obsah necháme provonět kořením. Pak přilijeme víno a pomalu ohříváme. Jakmile se na víně tvoří bílá pěna, ihned stáhneme z plamene a svařené víno můžeme popíjet.