Zimní punč
Suroviny (na 6 porcí):
- 1 l kvalitního červeného vína
- kůra a šťáva z 1 citronu a 1 pomeranče
- 2 jablka
- 10 cl sherry
- koření (pár hřebíčků, kousek celé skořice, hvězdičky badyánu, jalovec)
- nerafinovaný cukr
Postup:
Víno nalijeme do hrnce, přidáme koření, šťávu a kůru z dobře omytého citronu a pomeranče a plátky jablek a vše přivedeme k varu. Přilijeme sherry, pak tento neodolatelný vánoční punč podle chuti osladíme a rozlijeme do sklenek.
Pravý námořnický grog
Suroviny (na 4 porce):
- 20 cl jamajského rumu
- vroucí voda
- svitek citronové kůry
- čerstvá citronová šťáva
- třtinový cukr na oslazení
Postup:
Do sklenek rozlijeme rum, přidáme citronovou šťávu a kůru a vše dolijeme vroucí vodou. Grog osladíme třtinovým cukrem.
Stojí za vyzkoušení: Námořníci popíjeli grog pomalu. Aby jim nevychladl, položil se na hladinu tenoučký plátek másla. To se rozehřálo a bránilo vychladnutí.
Svařené víno
Suroviny (na 4 porce):
- cukr krystal dle chuti a kvality vína
- jedna celá skořice
- 5 ks hřebíčku
- 1 l červeného či bílého vína
- citronová kůra, badyán, pomerančová kůra, kardamom (nebo směs koření můžete rovnou koupit v obchodě)
Postup:
Do hrnku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jedním deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky citronové a pomerančové kůry (bez hořké bílé části). Povaříme a obsah necháme provonět kořením. Pak přilijeme víno a pomalu ohříváme. Jakmile se na víně tvoří bílá pěna, ihned stáhneme z plamene a svařené víno můžeme popíjet.