Čím nahradit:
Vejce
Bílky
Prášek do pečiva
Moučkový cukr
Šlehačku
Tvaroh
Mléko
Hladkou mouku

Když chybí vejce

Chcete upéct narychlo koláč a s hrůzou zjistíte, že nemáte vejce? Je několik možností, jak je nahradit a mít na stole moučník i bez vajec.

• Do těsta můžete přidat 1 lžíci bramborového nebo kukuřičného škrobu. Smíchejte se 100 ml vody a přidejte do těsta. Takto připravená směs nahradí 2 vejce.

•  Stejně jako škrob může nahradit vejce v těstě i sušené droždí. Do 100 ml horké vody přidejte půl sáčku sušeného droždí, zamíchejte a přidejte do těsta.

•  Další variantou může být zásoba v podobě sušené náhrady vajec, která je na bázi sušené sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky. Při běžném kuchyňském užívání zcela nahradí vejce.

Bílky

Pokud vám při pečení chybí bílky nebo chcete vyzkoušet veganský recept, pomozte si nálevem z konzervované cizrny nebo fazolí. Nálev jednoduše vyšleháte a získáte bílý sníh, ze kterého upečete makronky, sněhové pusinky. Nebo ho můžete přidat do piškotového těsta.

Kypřicí prášek

Snadno ho nahradíte jedlou sodou. Podmínkou pro zaručený výsledek však je, aby jedna ze surovin byla kyselá. Ideální je tedy přidat do těsta podmáslí, kefír, jogurt, citronovou šťávu nebo jablečné pyré. Na 150 g mouky bude stačit ¼ lžičky sody. Jako kypřidlo může fungovat v těstě i sodovka nebo můžete použít dobře našlehané bílky.

Moučkový cukr

Dokonale jemný moučkový cukr získáte, když klasický cukr semelete v mlýnku na kávu. Je hotový během několika vteřin. Můžete použít i hmoždíř, to však bude trochu pracnější. Domácí vanilkový cukr připravíte také velmi snadno. Jednoduše do dózy s cukrem odkládejte použité vanilkové lusky.

Šlehačka

Potřebujete na ozdobení dortu nebo poháru kopec šlehačky? Nahraďte ji kokosovou smetanou. Krásně voní i chutná po kokosu a má příjemnou sladkou chuť. Použijte z plechovky tu hustší část a jednoduše ušlehejte dotuha.

Tvaroh

Pokud máte do náplně málo tvarohu, můžete k němu přidat hustý bílý jogurt, mascarpone nebo zakysanou smetanu. Dobře funguje i přidání několika najemno nastrouhaných brambor.

Mléko

Pokud máte v některém receptu mléko, nezoufejte, pokud ho zrovna nemáte po ruce. Do těsta můžete přidat smetanu, kefír, podmáslí nebo smíchejte trochu vody s rozpuštěným máslem. Použít můžete jako náhradu i různá rostlinná mléka, jako je mandlové, sójové, kokosové nebo rýžové. Jsou však výraznější a mohou trochu změnit chuť moučníku, na který jste zvyklé.

Hladká mouka

S koláčem to dopadne dobře, i když budete s moukami experimentovat. Část můžete nahradit špaldovou, pohankovou, polohrubou nebo jinou alternativou mouky. Pamatujte však na to, že některé jsou více, jiné méně pojivé, budou potřebovat více tekutiny apod. Je proto občas třeba upravit poměr ostatních surovin.