Starý chleba rozhodně nevyhazujte. Vyřeší nehody v kuchyni i jinde!
-
Kousek chleba máme doma skoro každý. Jen málokdo ví, že nám nemusí sloužit jen ke konzumaci. Ať už čerstvý nebo starý, který by jinak skončil v koši, může se vám hodit k několika praktickým věcem. Víte, v čem všem můžou být plátky chleba ještě prospěšné?
Chléb je nejen základní potravina, bez které si většina z nás nedovede život představit. Toto pečivo má v domácnosti i jiné uplatnění. Hodí se jako první pomoc při likvidaci nejrůznějších skvrn či střepů nebo třeba při nepovedeném vaření. Podívejte se blíže na další inspirativní tipy…
- 1.
Na jemné střepy
Autor: Shutterstock.comObčas se to stane každému. Rozbijete skleničku či jiné nádobí. S většími střepy si nejspíš poradí smetáček a lopatka. Jenže co ty drobné, které pořádně ani nevidíme, ale které by se nám lehko mohly třeba zabodnout do nohy? Pokud zrovna nemáte po ruce vysavač, vezměte si na pomoc kousek chleba a bezpečně se jich zbavíte. Přimáčkněte ho na místo možného výskytu střepů. Porézní struktura chleba uchopí i drobné střípky, které by vás mohly zranit.
- 2.
Čištění stěn
Autor: iStockO tomto tipu jste možná slyšeli. Oceníte ho v domácnosti, především tam, kde jsou malé děti. Kousek chleba si totiž poradí se špínou a mastnotou na zdech. Různé mastné nečistoty, otisky vašich ratolestí se dají odstranit z běžného nátěru stěn, ale i z omyvatelných tapet. Jen třete chlebem jemně, ať je nepoškodíte.
- 3.
Zlikviduje skvrny
Autor: iStockPokud se vám doma při jídle stane nehoda a na ubruse skončí kus mastného pokrmu, jako první pomoc použijte kousek toustového chleba. Když na skvrnu přitlačíte střídku chleba, mastnota se do ní vsaje. Pak skvrnu vyperte obvyklým způsobem – pomocí pracího prostředku či žlučového mýdla.
- 4.
Absorbuje pachy
Autor: iStockPotřebujete se zbavit nepříjemného pachu v ledničce či spíži? Položte tam krajíc chleba, který je skvělým pohlcovačem. Stačí nakrájet obyčejný chleba na menší kousky a naskládat je do lednice. Jen je potřeba ho často měnit, aby nezplesnivěl. Chlebový krajíc můžete využít i při vaření aromatických potravin, jako jsou některé druhy košťálové zeleniny – květák či brokolice. Položte ho na na okraj hrnce a pára, která přes něj bude procházet, se pročistí a chleba pohltí většinu zápachu.
- 5.
Poradí si s přebytečným tukem
Autor: iStockObčas se může stát, že to přeženeme při vaření s olejem. Tuková vrstva, která se vytvoří na povrchu omáčky či polévky, zmizí, pokud vyzkoušíte jednoduchý trik s chlebem. Na hladinu na chvíli položte krajíc chleba a nechte ho tuk absorbovat. Poradí si i s přebytečným tukem při smažení na pánvičce, který může být nebezpečně vznětlivý.
- 6.
Zachrání připálené jídlo
Autor: iStockStačí chvilka nepozornosti a malér v podobě připáleného jídla je na světě. Pokud pokrm není zcela na vyhození, první pomoc vám i v tomto případě poskytne chleba. Jestliže jídlo na chvíli překryjete kouskem chleba, zbavíte se připáleného pachu. Ale poradí si i s nepříjemnou chutí. Vše, co je ještě z připáleného jídla k použití, přendejte do jiného hrnce a k tomu přidejte krajíc chleba. Vše znovu povařte, případně ještě přeceďte. Chléb by měl dobře nasát veškerou připálenou chuť.