Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Netušili jste: Tyhle všechny úklidové prostředky nahradí obyčejná sůl!

/
  • Co vše dokáže nahradit obyčejná sůl?
    Co vše dokáže nahradit obyčejná sůl? (istock.com)
    13. září 2023 ● 05:00

    Bez soli si už nedokážeme představit žádné vaření. Ale víte, že může být skvělým  pomocníkem při úklidu? Podívejte se na skvělé tipy, které se vám budou určitě  hodit.

    O tom, že je sůl nad zlato, ví už malé děti díky známé pohádce. A platí to samozřejmě i ve skutečnosti. Je nepostradatelná při dochucování jídel, ale dá se použít na mnoho dalších věcí. Může nám pomoci s čištěním i uklízením, navíc má abrazivní a také dezinfekční účinky. A protože obyčejnou kuchyňskou sůl má každý doma a stojí pár korun, byla by škoda nepoznat její další použití.   

  • 1.

    Skvrny od vína

     

    Autor: iStock

    Nechtěné skvrny od červeného vína nemusí být katastrofou. Vemte si k ruce sůl a na ještě mokrou skvrnu ji co nejrychleji a ve větším množství nasypte. Sůl pohltí všechnu vlhkost a částečně i červenou barvu. Nechte ji působit alespoň 15 minut, klidně i déle.  Na oděvu či ubruse zůstane už jen světle růžová skvrna, kterou byste snadno měla vyprat v pračce. Pokud tu možnost nemáte, přelijte ji minerálkou a vydrhněte v rukách. Na mastné skvrny zas funguje roztok lihu se solí v poměru 4:1. Nechte působit a opláchněte vodou.

     

  • 2.

    Očista žehličky

    Autor: iStock

    Občas se to může stát každému, na žehličku se nám přilepí nějaká nečistota, která se napeče a nejde dolů. Rozhodně z citlivého povrchu nic neseškrabujte ostrými předměty, jinak si žehličku nenávratně poškodíte. Raději to vyřešte velmi snadno pomocí soli. Stačí zapnout žehličku na nejvyšší teplotu (pozor, nesmíte mít zapnuté napařování) a nasypat trošku soli na kus voskového papíru. Nakonec po něm několikrát přejeďte horkou žehličkou a žehlička bude jako nová.

     


  • 3.

    Čištění odpadu

    Autor: iStock

    Máte v koupelně ucpaný odpad a nemáte po ruce chemický prostředek nebo nechcete používat nic agresivního? Tak i v tomto případě vám pomůže na pročištění obyčejná kuchyňská sůl. Připravte si účinný roztok z půl šálku soli, kterou rozpustíte v litru horké vody. Ten nalijte do odpadu a nechte 15 minut působit. Nakonec propláchněte vroucí vodou, případně účinky posílíte, když do roztoku přidáte ještě lžíci jedlé sody.

     

  • 4.

    Zanesená váza

     

    Autor: iStock

    Vyndali jste květiny ze skleněné vázy a zůstaly na ní nehezké usazeniny, které vám nejdou umýt? Nasypte do vázy sůl, zalijte vodou a nechte přes noc odstát. Druhý den kartáčem vymyjte a měla by být zas jako nová. 

     


  • 5.

    Připálená pánev

    Autor: iStock

    Pokud nemáte nepřilnavou pánev, je těžké se připálenin zbavit. Sůl vám ale hodně pomůže. Stačí přidat trochu soli na pánev společně s vodou a pořádně pánev promíchat. Po 10 minutách půjde pánev snadno smýt. Pokud budete chtít účinek zvýšit - na připálené místo kápněte navíc ocet s horkou vodou v poměru 1:1 a důkladně posolte. Po pěti minutách opláchněte běžným saponátem nebo umyjte v myčce.

     


  • 6.

    Špinavá trouba a sporák

    Autor: iStock

    Ani trouba se nevyhne pravidelnému čistění. Pokud se bráníte chemickým prostředkům, můžete vyzkoušet tip se solí. Posypejte vrstvou soli zašpiněná a připálená místa. Troubu mírně zahřejte, až sůl zhnědne. Až trouba vychladne, setřete všechny nečistoty hadříkem. Podobně pomůže sůl na pokapaný sporák. Jakmile vám na něj vyprskne třeba omáčka, místo posypte troškou soli. Po vychladnutí byste měla lehce a bez drhnutí také setřít hadříkem. 

     


  • 7.

    Oživí proutěný nábytek

    Autor: iStock

    Máte doma proutěný nábytek, který už vám časem zežloutl? Vyčistěte ho kartáčkem, který namočíte v teplé vodě se solí. Nechte vyschnout na sluníčku a nábytek bude jako nový. Díky tomu tipu můžete vyčistit bez poškození i různé proutěné koše a ošatky.

     


  • 8.

    Na rozbité vajíčko

    Autor: iStock

    Stačí chvilka nepozornosti a vajíčko vyndané z lednice místo v míse skončí na podlaze. Pokud se vám to někdy stalo, dobře víte, že se ze země špatně sbírá. Příště, až se vám tato malá nehoda stane, vzpomeňte si na tento trik - posypete vajíčko solí, tekutina ztuhne a vajíčko půjde ubrouskem jednoduše sebrat.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy