Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor! Pokud často čistíte tyto věci, vlastně je tím ničíte

/
  • Zrcadla radeji moc často nemyjte!
    Zrcadla radeji moc často nemyjte! (istock.com)
    7. září 2023 ● 06:00

    Pravidelný úklid by měl být nezbytný, ale všeho moc také škodí. Je zbytečné z domácnosti vytvářet sterilní prostředí. Mytí, utírání, čištění i praní mohou navíc zkrátit životnost našich věcí, pokud to přeháníme. Podívejte se, kterým věcem naše častá péče může způsobit více škody než užitku. Je třeba jim dopřát trochu „odpočinku“.

  • 1.

    Koupelnové zrcadlo

    Autor: iStock

    Zrcadla v koupelně musí snášet velkou vlhkost. Pára od každodenního sprchování a koupání jim dlouhodobě neprospívá a může časem vést k jejich poškození. Proto je zbytečné je zatěžovat dalším vlhčením při častém čištění nejrůznějšími prostředky. Zapomeňte tedy na každodenní leštění a čistěte zrcadla jen tehdy, když je to nezbytně nutné.

  • 2.

    Koberec

    Autor: iStock

    Pravidelné vysávání je velmi důležité hlavně kvůli tomu, aby se prach nezašlapával hlouběji do struktur koberce – a ten aby nám vydržel co nejdéle. Jednou ročně je také dobré koberec vyčistit i na mokro. Pokud se ale pouštíte pokaždé do odstraňování i sebemenší skvrny, která se na něm objeví, velice brzy ho můžete zničit. Koberce ztrácejí nejen svou barevnost, ale prostředek se také často nepodaří úplně vymýt a zbytky, které zůstávají ve vláknech, koberec poškozují. Navíc je možné, že si na něm od urputného drhnutí vytvoříme jiné vyšislé skvrny, které jen těžko budeme napravovat.

  • 3.

    Dřevěný nábytek

    Autor: iStock

    V interiéru působí dřevěný nábytek luxusním dojmem, ale na údržbu už příliš praktický není. Aby tedy vypadal stále hezky, je dobré na čištění používat speciální prostředky na dřevo, které jej chrání a leští. Ale pozor na příliš časté používání! Stačí po nich sáhnout jednou nebo dvakrát za měsíc. Použití těchto prostředků totiž zanechává mastnější vrstvu, která přitahuje prach a špínu. A příliš časté otírání nábytku samozřejmě nesvědčí. Raději proto použijte prachovku než hadřík čímkoli namočený.


  • 4.

    Závěsy

    Autor: iStock

    Pokud chcete, aby vám závěsy vydržely co nejdéle a udržely si stálobarevnost, úplně postačí, když je vyperete jednou do roka. Od prachu je pak stačí čistit pouhým vysáváním. Častější praní, které není nezbytně nutné, bude pro vás také dost pracné a může se stát, že se látka srazí a vám nakonec nezbude nic jiného než je vyměnit za nové.

  • 5.

    Džíny

    Autor: iStock

    Džíny jsou nezbytným módním kouskem každého šatníku. A je dobré jich vlastnit hned několik. A to i z důvodu, že příliš časté praní džínům nijak neprospívá. Čím častěji je budete prát, tím dříve se s kalhotami můžete rozloučit. Budou rychle ztrácet tvar i barvu. Pokud na nich není viditelná špína nebo skvrny, stačí, když je dáte do pračky jednou až dvakrát do měsíce. A jestliže nejsou špinavé a jsou jen od něčeho načichlé, vyvětrejte je na šňůře nebo je vložte na chvíli do mrazáku.


  • 6.

    Podprsenky

    Autor: shutterstock.com

    I v případě podprsenek platí, že příliš časté praní přináší mnohem víc škody než užitku. Můžete například poškodit pružnost podprsenky. Ta pak ztratí tvar, a tedy i svou funkci. Podle odborníků je ideální vyprat podprsenku asi po třech až čtyřech dnech nošení. Sportovní se doporučuje prát po každé fyzické činnosti. Každopádně myslete na šetrné praní. Nejlepší je ruční. Pokud i tak použijete pračku, zvolte ten nejšetrnější cyklus a speciální sáček na praní, který chrání tvar a vzhled prádla. Zapomeňte na sušení v sušičce, protože vysoká teplota může také nenávratně zničit pružnost podprsenky.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy