Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Používáte fén jen v koupelně? Škoda! Umí totiž i tyhle skvělé věci

/
  • Fén se hodí nejen v koupelně!
    Fén se hodí nejen v koupelně! (istock.com)
    11. září 2023 ● 06:00

    Pomocníka, který pomáhá se sušením vlasů, má ve své výbavě snad každá žena. Víte, ale, že obyčejný fén může  být užitečný na spoustu jiných činností nejen v domácnosti? Podívejte se na překvapivé tipy…

    Fén, jež vyfukuje ze svého stojku ohřátý vzduch, je sice předurčen pro rychlé a efektivní sušení vlasů, ale neznamená to, že vám nemůže posloužit i mimo koupelnu. Napadlo vás třeba, že byste si ho vzala na pomoc při úklidu nebo pečení dortu? Podívejte se na tyto i další triky s fénem. Uvidíte, že vám to zjednodušší život…           


  • 1.

    Odstraní prach

    Autor: iStock

    Utírání prachu na poličkách, kde je spousta drobností nás často otravuje, protože zabere spoustu času. Pokud zde nemáte velké nánosy prachu, které se bez prachovky neobejdou, můžete to vyřešit rychle pomocí fénu. Stačí, když na něm nastavíte studený vzduch a prach jednoduše odfouknete. Jen nezapomeňte postupovat od shora dolů, ať vám prach nepadá už na čistá místa. Fén si poradí i s prachem na špatně dostupných místech- třeba mezi žebry u starších radiátorů. 

  • 2.

    Vyčistí skvrnu od vosku

    Autor: iStock

    Vytekl vám horký vosk na ubrus či koberec? Nemusíte zoufat, že máte tyto věci zničené. Odolných skvrn od vosku se zbavíte díky fénu. Stačí, když vosk necháte nahřátím trochu změknout. Poté pomocí savého ubrousku vosk vsajte. Poradí si  dokonce i s voskovkami. Takže pokud se vaše děti kreatině vyřádily třeba na dveřích, nerozčilujte se a vemte do ruky fén. Počmáraná místa fénujte, dokud voskovky nepovolí. Nakonec jen otřete navlhčenou houbičkou se saponátem.   


  • 3.

    Odstraní nálepky nebo dálniční známku

    Autor: iStock

    Potřebujete znovu použít přilepenou fotku třeba z průkazky či alba? Nahřejte ji zezadu fénem a opatrně odstraňte. Fén si taky poradí se samolepkami, kterými děti rády zdobí třeba nábytek. Ušetří ale také vaše nehty při seškrabování staré dálniční známky. Zapněte fén na nejvyšší výkon a zahřejte podklad. Lepidlo povolí a ozdoby i nálepka půjdou dolů bez náročného drhnutí. 


  • 4.

    Dokonalá poleva

    Autor: iStock

     

    Při pečení zákusků a dortů by vás použití fénu nejspíš nenapadlo, ale věřte, že i tento trik vám ušetří dost práce, času a možná i nervů. Pokud toužíte, aby vám poleva na dortu co nejrychleji ztuhla, můžete ji „vyfénovat“ pomocí studeného vzduchu, a to hezky do hladka. 

  • 5.

    Nahradí žehličku

     

    Autor: iStock

    Znáte to, přijedete na dovolenou a tričko nebo šaty, které si chcete vzít na sebe, jsou z kufru zmuchlané. Žehličku s sebou nejspíš nemáte, tak co s tím? I v tomto případě vás zachrání fén, který bývá k dispozici v každém hotelovém  pokoji. Nejdříve postříkejte zmuchlané oblečení vodou a poté vyfénujte. Teplý vzduch oblečení po chvilce pěkně vyrovná.

  • 6.

    Opraví brýle

    Autor: iStock

    Vysoušeč vlasů můžete také narychlo použít na opravu brýlí. Pokud jsou vám větší a padají z nosu, nahřajteje nožičky brýlí fénem. Plast bude poddajný a opatrně ho pak můžete upravit dle potřeby.  

  • 7.

    Odstranění námrazy

    Autor: iStock

    Tenhle trik oceníte, pokud se potřebujete zbavit námrazy v ledničce či mrazáku. Jen pozor, aby se nedostal do přímého kontaktu s ledem. Stejný způsob můžete skvěle  uplatnit i na zamrzlé čelní sklo vašeho auta. Jen samozřejmě musíte mít blízko přívod elektřiny.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy