Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zlikvidujte skvrny od potu nebo make-upu. Tohle na ně platí!

/
  • (iStock)
    4. srpna 2023 ● 06:00

    Skvrny od jídla, pití, potu či make-upu dokážou pořádně naštvat. Bohužel některé odolají i několikanásobnému praní. Je ale zbytečné, abyste kvůli tomu vyhodila vaše oblíbené oblečení. Vyzkoušejte raději některé méně známé triky. Poradíme vám, co na nejrůznější odolné fleky zafunguje!

    Ješte než se pustíte do samotného čištění skvrn, pamatujte na následující univerzální radu, bez ohledu na zdroj zašpinění. V boji proti skvrnám je důležitá rychlost. Jakmile se vám nějaká nehoda stane, zasáhněte, než se stačí špína vsáknout do vláken a zaschne. Jako první pomoc postačí přiložit na skvrnu nějaký savý materiál - papírový kapesníček nebo ubrousek a místo vysušit. 

    Co tedy pomáhá na nejběžnější skvrny?

  • 1.

    Skvrny od potu

    Autor: iStock

    Nevzhledné mapy od potu dokážou hodně potrápit. Pokud se objeví na plátěných, lněných či hedvábných materiálech, může je i nenávratně zničit. Skvrny od pocení můžete zkusit odstranit buď pomocí citronu, nebo octa. V prvním případě připravíte lázeň tak, že do litru vody přidáte asi 10 g kyseliny citronové v prášku. Necháte v ní prádlo asi hodinu odmočit a poté klasicky vyperte. Proti zápachu a skvrnám pomáhá též ocet. Na litr teplé vody budete potřebovat asi 3 lžíce octa. Tentokrát nechte namočené přes noc a pak též klasicky vyperte. 

  • 2.

    Skvrny od vína

    Autor: iStock

    Pokud se vám stane nehoda s vínem, které udělalo flek na vaší halence, jednejte hned, i když jste třeba v restauraci. Nejdříve vysajte víno ubrouskem či kapesníkem. Poté posypte solí a nechte chvíli působit. Jako záchrana pomůže i minerální voda, kterou skvrnu polejete a pak opět vysušíte ubrouskem. Bavlněné věci pak můžete doma převařit v mléce, které si s vínem také dokáže poradit. Zaschlé skvrny se pokuste zbavit pomocí vody s trochou čpavku.

  • 3.

    Skvrny od krve

    Autor: iStock

    V případě krve platí rychlý zásah dvojnásob. Pokud budete jednat rychle a nenecháte krev zaschnout, postačí vám voda - ale vždy jedině studená, nikoli teplá! Zaschlé fleky od krve namočte a posolte a poté až vyperte. Krev můžete odstranit i pomocí 3% roztoku peroxidu vodíku. Jen pozor, je vhodný jen na bílé a světlé prádlo, jelikož ho vybělí.

  • 4.

    Mastné skvrny

    Autor: iStock

    Stačí chvilka nepozornosti a na oblečení vám ukápne trocha jídla, které vaříte nebo zrovna konzumujete. Zasáhnout můžete několika způsoby. Nejdříve přebytečnou mastnotu odsajte papírovými ubrousky. Poté můžete použít houbičkou a běžný prostředek na nádobí, kterým skvrnu potřete. a po chvilce působení opláchnete vodou. Skvělou službu udělá ale i obyčejná soda, kterou nanesete na namočenou skvrnu a necháte působit do rána. Pokud najdete doma kukuřičný škrob nebo dětský pudr, určitě je využijte. Posypte jim mastné místo. Nechte chvíli působit. Poté prášek opatrně seškrábněte a oděv vyperte běžným způsobem. 

  • 5.

    Skvrny od kávy a kakaa

    Autor: iStock

    Na skvrny od těchto nápojů nikdy nepoužívejte horkou vodu, která by fleky zapustila hlouběji do vlákna a zaprala by je. Lepší je oděv namočit do studené vody se solí. Skvrnu můžete také pokapat citronem nebo postříkat octem a nechat chvíli působit. Smaže se zbytek skvrn. Poté vyperte v pračce.

  • 6.

    Skvrny od trávy

    Autor: iStock

    Zelené skvrny od trávy bývají dost odolné. Pokud jde o bílé a světlé oblečení, můžete vyzkoušet citronovou šťávu nebo ocet. U barevných kousků toto nezkoušejte. Se zeleným flekem by totiž mohla částečně zmizet i barva oblečení. U barevného oblečeni je lepší skvrnu na noc namočit do mléka a druhý den vyprat. 

  • 7.

    Skvrny od make-upu a rtěnky

    Autor: iStock

    Skvrnu od make-upu můžete potřít buď Alpou, nebo pěnou na holení. Oba produkty obsahují v sobě alkohol, který perfektně rozpouští látky obsažené v kosmetických přípravcích a díky nimž nečistota lépe zmizí. Pak už jen vyperete běžným způsobem. Dobrým pomocníkem může být i odličovač make-upu, který používáte na pleť, nebo klasické žlučové mýdlo.   

    Překvapily vás stopy od červené rtěnky na bílé halence či košili? Nepanikařte. V zahlazení stop vám pomůžou v první řadě dětské vlhčené ubrousky. Poté můžetete použít líh. Pod postižené místo vložte savou podložku a líh nanášejte vatovým tamponkem, který měňte za čistý, dokud skvrna nezmizí. Poté vyperte v pračce.

     





Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy