Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zápach a špína v pračce? Stačí 4 kroky k dokonalému vyčištění

/
  • (iStock)
    30. července 2023 ● 06:00

    Komplikuje vám praní nepříjemný zápach z pračky, plíseň či vodní kámen? Uvažujete kvůli tomu dokonce o nové pračce? Ještě než se jí zbavíte, vyzkoušejte tipy, které zabrání dalším komplikacím a ušetří i váš domácí rozpočet.

    Lámete si hlavu nad tím, proč prádlo které vyperete nevoní, občas i trochu zapáchá a to i přesto, že jste použili kvalitní prášek či aviváž? Problém bude nejspíš ve vaší pračce Ta má totiž také své nároky na péči a nevyplatí se je zanedbávat. Pračka nám slouží k čištění oblečení, ale aby správně fungovala, i ona sama občas potřebuje vyčistit. A jen pravidelnou správnou údržbou prodloužíte vaší pračce životnost.

  • 1.

    Čištění dávkovací nádoby

    Autor: iStock

    Začněte od té nejjednodušší části a to je dávkovací nádoba na prací prášek a aviváž. Pro důkladné čistění je potřeba dávkovač vyndat úplně ven. Většinou provedete zmáčknutím a vycvaknutím na označeném místě. A možná budete překvapení, kolik nečistot a usazenin zde najdete. Možná objevíte i černou plíseň. Vše zvládnete odstranit horkou vodou a s trochou čisticího prostředku. Špatně dostupná místa, které nezvládnete s hadříkem či houbičkou, vydrhněte starým zubním kartáčkem. Nádobu byste měli důkladně vyčistit alespoň jednou měsíčně. Abyste zabránili opětovnému tvoření vodního kamene či plísně, nechte po každém praní zásuvku s dávkovačem otevřenou, aby mohla dobře vyschnout.

  • 2.

    Gumové těsnění bývá dost zanešené

    Autor: iStock

    Spoustu nečistot najdete také na těsnící gumě kolem dvířek pračky, kde se s oblibou špína usazuje. A nejen špína. Když ji prohlédnetě pečlivě, objevíte v záhybech nejspíš další zanešené poklady, které jste většinou zapomněli vyndat z kapes. Jako jsou papírové kapesníky, kovové mince, sponky a jiné drobnosti, které můžou zbytečně napáchat neplechu. Vše vyndejte a záhyby těsnění pořádně vytřete namočeným hadříkem ve vodě s octem. Po každém praní se vyplatí odhrnout gumové těsnění a vytřít ho do sucha. Nechávejte také dvířka otevřená, aby se tu nedařilo plísni.

  • 3.

    Nezapomínejte na čištění filtru

    Autor: iStock

    Filtr obvykle najdete dole na čelní straně pračky pod krycím víčkem, kde ho lehko vyšroubujete. Pokud si přeci jen nevíte rady, určitě vše bude popsané v manuálu pračky. Pokud máte problémy s fungováním pračky, je to také jedno z prvních míst, kam byste se měli podívat. Zde se usazuje spousta nečistot- chuchvalce vlasů i žmolků z prádla. Než filtr vytáhnete, připravte si suchý hadr či nízkou nádobku. Po vyšoubrování totiž vždy vyteče trocha vody. Filtr pak zbavte všech nečistot a důkladně propláchněte v horké tekoucí vodě. Takto byste ho měli čistit pravidelně, zhruba každé tři měsíce.

  • 4.

    Čištění bubnu

    Autor: iStock

    Nejvíce nečistot se usazuje na vnější straně bubnu, kam se ale nedostanete. Je tedy potřeba použít speciální prostředek k celkovému čistění pračky. Ten dokáže odstranit vodní kámen a usazeniny v bubnu pračky, na topné spirále i v odpadním systému. Seženete ho ve většině drogeriích.

    Nebo se do čistění můžete pustit bez použití chemie a to s pomocí domácích surovin-octa a sody. Jak na to? Půl hrnku sody nasypte do přihrádky na prací prášek a ocet dejte až po okraj do oddílu pro máchání. Dva šálky ho pak můžete nalít i přímo do bubnu. Poté nastavte svoji pračku na ten nejdelší cyklus a nejvyšší možnou teplotu, tedy 90 až 95˚C a spusťte pračku naprázdno. Doporučujeme dát pračku do pohotovostního režimu ještě než přejde prací cyklus do fáze máchání. Přerušte jej a nevypouštějte vodu. Můžete tam nechat i vodu s octem přes noc. Přesvědčte se ale, zda se nedá pračka otevřít, když je plná. Pak ji znovu spusťte a cyklus nechte doběhnout.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy