Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak mít dokonale čisté prádlo? Dejte do pračky míček, ubrousek nebo aspirin!

/
  • (iStock)
    19. července 2023 ● 05:00

    Prací prášek ne vždy odvede dokonalou práci. A tak je dobré znát několik šikovných triků, díky kterým bude výsledek efektivnější. Podívejte se s námi na netradiční pomocníky, kteří si poradí se špínou…

    Perete léta stejně a občas jen vyzkoušíte nějaký nový prací prášek? A pořád nejste úplně spokojená? Možná je na čase zkusit i několik osvědčených vychytávek, díky kterým budete mít krásně čisté prádlo. Uvidíte, že budete překvapená, jak je to jednoduché…

  • 1.

    Vlhčené ubrousky

    Vlhčené ubrousky jsou skvělým pomocníkem v mnoha situacích, ale nejspíš by vás nenapadlo je použít také do pračky. Na ubrousky se nachytá celá řada nečistot, jako jsou žmolky i kousky nití, vlasy a další drobnosti, které by jinak běžně zůstaly na vašem oblečení. Díky tomu budete mít prádlo skutečně dokonale čisté. Jen dejte pozor na jejich výběr. Použijte určitě ty kvalitní, které svou strukturou připomínají látku a jsou pevné, jen tak se neroztrhnou. Počet ubrousků se odvíjí od množství prádla. Zatímco na malou várku vám postačí jeden, v případě plné pračky použijte dva až tři.

     

  • 2.

    Tablety do myčky

    Pokud používáte tablety do myčky a máte jich velké zásoby, bylo by škoda, aby skončily jen v útrobách myčky. Poradí si nejen se špinavým a mastným nádobím, ale také s vyčištěním pračky a mastnými fleky. Jak na to?

    Pokud chcete mít dokonale čisté prádlo, měla byste myslet i na pravidelnou očistu pračky. Pořídit si k tomu můžete speciální prostředek. Nebo ho lze dobře nahradit právě tabletou do myčky. Její výhodou je, že nepění, ale poradí si i se zanesenými trubkami. Jednoduše hoďte dvě tablety do prázdného bubnu pračky a nastavte dlouhý program na bavlnu, aby měly šanci se stoprocentně rozpustit.

    Nedaří se vám zbavit se mastných fleků na montérkách nebo na kuchyňských utěrkách? Odolávají běžnému praní i speciálním přípravkům? Tak si zkuste vzít na pomoc tabletu do myčky. Hoďte jednu či dvě dohromady takto ušpiněného prádla a vyperte dlouhým programem na 40 stupňů Celsia. S mastnými skvrnami by si měly tablety poradit.

     

  • 3.

    Aspirin

    Překvapivě i lék, který pomáhá proti bolesti, může být skvělým pomocníkem při praní prádla, hlavně toho bílého. Tahle na pohled obyčejná tabletka si poradí se zašedlými kousky, kterým byste chtěla vrátit zářivou bělost. Nemusíte sahat po chemických prostředcích. Máte hned dvě možnosti, jak prádlo rozzářit. Buď můžete přidat rozdrcené tablety do pračky k pracímu prášku, nebo můžete rozpustit několik tablet ve vodě (na litr vody dejte dvě tablety). Do lázně namočte bílé prádlo, nejlépe přes celou noc. Výsledek vás mile překvapí. Bílé prádlo bude jako nové.

    Ani v případě, že vaše oblečení hyzdí ošklivé žluté fleky od potu, se nemusíte se svými oblíbenými kousky loučit. Vyzkoušejte účinky aspirinu. Jak na to? Rozmíchejte asi čtyři rozdrcené tablety acylpyrinu v litru vody a do lázně oblečení přibližně na tři hodiny namočte. A pak vyperte jako obvykle. Nevzhledné „koláče“ by měly krásně zmizet!

     

  • 4.

    Tenisový míček

    Máte doma obyčejný tenisový míček? I ten se může hodit při praní prádla. Stejně jako na ubrousek i na tenisový míček se dobře nalepí nejrůznější nečistoty. Míček se doporučuje použít i v sušičce, díky tomu se prádlo provzdušní, a tak se zajistí rychlejší a efektivnější sušení.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy