Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejčastější chyby při luxování, které ohrožují i vaše zdraví! Děláte je také?

/
  • (iStock)
    10. července 2023 ● 06:00

    Vysávání nepatří mezi oblíbené domácí činnosti. Často chceme mít úklid co nejrychleji za sebou. Jenže aby to mělo správný efekt a nestálo vás to nakonec spoustu času a energie, je potřeba se vyvarovat zbytečných chyb.

    Možná si řeknete, že obyčejné luxování přece není žádná věda, ale i ono má svá pravidla. A většina z nás je příliš nedodržuje. A pak se divíme, že vysavač musíme použít několikrát týdně a výsledek není zdaleka takový, jaký bychom chtěli. Jaké přešlapy děláme nejčastěji? A ve kterých bodech chybujete vy?


  • 1.

    Spoleháte jen na robotické vysavače

    Autor: iStock

    Robotické vysavače jsou velkým hitem a hlavně hospodyňky ve velkých bytech a domech si tohoto malého pomocníka nemohou vynachválit. Hlavními výhodami jsou bezeporu úspora času a průběžné uklízení bez lidské námahy. Jenže ne vše je dokonalé, jak se zdá. Robotický vysavač nikdy nenahradí zcela klasické vysávání. Nejen objemově je stále nedohání. Proto je ho potřeba je častěji vyprazdňovat. Některé modely navíc v místnosti zachycují pouze povrchové nečistoty. Při použití robotického vysavače vám tak zůstává v místnostech řada větších i menších nevysátých nečistot. A poslední výraznou nevýhodou je, že se nedostanou úplně všude. A nejsou vždy schopné se důkladně postarat o veškerá zákoutí a úzké rohy.

  • 2.

    Něměníte často a včas sáčky

    Autor: iStock

    Vyměňujete sáček ve vysavači, až když kdy přetéká obsahem a prachem až k prasknutí? Tak to je velká chyba, kterou si výrazně ztěžujete práci. Nikdy byste neměli využívat jeho maximální kapacitu. Na sací výkon vysavačů má totiž zásadní vliv volné proudění vzduchu ve vysavači, které znemožňuje právě plnost prachových sáčků. Pokud tedy máte přeplněný sáček, nejenže bude luxování méně účinné, ale také se u něj více nadřete. Sáčky byste tedy měli měnit už ve chvíli, kdy jsou naplněny přibližně z poloviny. Ale také když při vysávání ucítíte nepříjemný prachový zápach, sáček vyhoďte a dejte nový. Nebo si pořídte vyasavač bezsáčkový, který má místo sáčku odnímatelnou nádobu na nečistoty a jeho výkon neovlivňuje naplněnost. I tak je potřeba nádobu často vysypávat a občas i vymýt.

  • 3.

    Zapomínáte na filtr

    Autor: iStock

    To je také velmi častá chyba. Pokud totiž před úklidem nezkontrolujete průchodnost filtru vysavače, může být, v důsledku jeho znečištění, následné vysávání téměř zbytečné. Když bude zanesený špínou, snižuje totiž výkonnost vysavače a navíc nedokáže zabránit návratu nečistot. Tyto škodlivé částice, které vznikají špatnou péčí o sáčky a filtry a které pak dýcháte i několik hodin denně včetně spánku, jsou velkou hrozbou pro vaše zdraví. Především si zaděláváte na nepříjemné zdravotní problémy, jako jsou například alergie, astma, problémy s dýcháním a podobně. Chcete-li tedy mít čistý a zdravý domov, pečujte o svůj vysavač a pravidelně filtr kontrolujte. Čas od času ho vyčistěte a jednou za rok filtr vyměňte za nový.

  • 4.

    Vysáváte rychle a zbrkle

    Autor: iStock

    Při vysávání není určitě potřeba lámat žádné rekordy. Rychle odvedená práce často nemá dobrý výsledek. Čím pomaleji a rovnoměrněji povedeme hubici nebo kartáč po koberci, tím víc nečistot cestou posbíráme. Ale také pohyby přímo při vysávání si žádají správnou techniku. Nevysáváte koberec v obou směrech? To je též velká chyba. Když budete jezdit jen v jednom směru, nikdy z něj neodstraníte zdaleka všechny nečistoty a prach. Schovávají se totiž někdy hluboko a z obou stran vláken. Nejlepší je jedno a to samé místo přejet několikrát vždy v obou směrech.

  • 5.

    Používáte jen jeden nástavec

    Autor: iStock

    Častou chybou během vysávání je také to, že nevysáváte pečlivě a se správným nástavcem v rozích či ve spárech pod lištami. Nepoužívejte tedy pokaždé pouze široký nástavec, který sice na běžné luxování postačí, ale který se zdaleka všude nedostane. Alespoň jednou za čtrnáct dní si vyhraďte na luxování více času a vyměňte ten široký za úzký štěrbinový nástavec. A projeďte s ním všechny rohy a podlahové lišty. Možná se sama budete divit, kolik prachu a špíny se tam i přes pravidelné luxovaní stačilo nahromadit.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Tarpedivan: Rozhodně zajímavý článek. To u nás doma luxování řeší hlavně moje žena. Já sám se občas taky zapojím, ale většinou to spíš nechávám na ní. Docela jsme ale v poslední době začali uvažovat nad tím, že bychom si zkusili pořídit takový ten robotický vysavač. Myslím si, že něco takového by se k nám domů hodilo, protože tu prakticky nemáme žádné koberce ani prahy. Před časem jsem se tady http­s://ww­w.ran­kito­.cz/nej­lepsi-roboticke-vysavace/ díval na recenze robotických vysavačů a asi nejvíc se mi líbí takový ten od Xiaomi. Ten by měl být podle testů dobrý.

(23. 11. 2019 22:22)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy