Tyto potraviny do mrazáku nepatří. Nedáváte je tam i vy?
-
Co rozhodně nepatří do mrazáku?
O tom, že mrazák je skvělý vynález, není pochyb. Jen se do něj, stejně jako do lednice, nehodí některé potraviny. Ničíte jim v něm totiž jejich konzistenci i chuť. Víte, co byste do mrazáku nikdy dávat neměli?
Možná o tom moc nepřemýšlíte. Zkrátka máte přebývající potraviny, tak je šoupněte do mrazáku s tím, že v mražené podobě vydrží měsíce . I když zmrazování potravin je bezpečný způsob, jak uchovat větší množství potravin po delší dobu, je dobré si uvědomit, že některé potraviny mrazničku rozhodně nemilují. Většina nevhodných věcí je sice po rozmražení jedlá, ale mraznička poničí jejich strukturu natolik, že budou nejen vypadat nevábně, ale ani si na nich opravdu nijak nepochutnáte. Které to jsou?
- 1.
Důležité zásady a tipy
mrazák potravinyAutor: iStockJeště než se zaměříme na konkrétní potraviny, je důlěžité připomenou obecné a důležité rady pro uchovávání jakýkoliv potravin v mrazáku. Jinak si můžete zadělat také na nepříjemné zdravotní problémy.
- Stejně jako do lednice, tak i do mrazáku nikdy nedávejte teplé jídlo. Ujistěte se, že jídlo dostatečně vychladlo. Jinak výšíte riziko, že se vám v něm začnou množit bakterie.
- Ať už se jedná o kupované, nebo domácí jídlo či potraviny, nikdy nedávejte jednou rozmrazené zase zmrazit. Pomnoží se v něm bakterie a zkazí se.
- Ke zmrazování potravin je dobré používat speciální obaly, které jsou odolné proti poškození a jsou nepropustné. Pořídit si můžete buď speciální sáčky nebo plastové uzavíratelné nádoby. Tyto materiály odolávají mrazu a chrání tak výživné látky.
- Velkou chybou je skladování potravin v mrazničce po delší dobu, než je doporučováno. Optimální doba uchování potravin v mrazničce je cca od 3 měsíců do maximálně roka od zmrazení. Takže nezapomínejte vždy na všechny sáčky i krabičky napsat (nejlépe lihovým fixem) datum, kdy jste je do mrazáku uložili.
- 2.
Mléko a sýry
mrazák potravinyAutor: iStockPokud do mrazáku uložíte mléko nebo smatanu, počítejte s tím, že nebude mít dobrou konzistenci k přímé konzumaci. Při rozmražení se rozdělí na dvě části a „zvodnatí.“ A zamražená zakysaná smetana vytvoří hrudky. Ale pokud chcete mléko či smetanu použít na vaření či pečení, může třeba v případě nouze posloužit. Stejně tak by se neměly mrazit měkké, tavené nebo zrající sýry. Ty budou po rozmražení také ošklivě vodnaté a nedrží původní konzistenci.
- 3.
Jogurty
mrazák potravinyAutor: iStockTaké jogurt se oddělí od tekutiny a stane se hrudkovitým. Nebude nijak lákavý a ztratí svůj smetanový nádech. Takže si na něm určitě moc nepochutnáte.
- 4.
Brambory
mrazák potravinyAutor: iStockDo mrazáku nedávejte syrové ani vařené brambory. Jelikož brambory mají vysoký obsah vody, vytvoří se v nich ledové krystaly, ztratí barvu i texturu, změknou a zesládnou. Uvařené brambory se naopak promění v kašovitou hmotu. Raději je uskladněte na chladném, suchém místě. Například ve spíži či ve sklepě, kde vám vydrží dostatečně dlouho.
- 5.
Vejce
mrazák potravinyAutor: iStockOpravdu nevhodná ke zamrazení jsou také syrová vejce. Protože když zmrzne bílek, je to jako časovaná bomba. Roztáhne se a tím praskne skořápka a vajíčko se stane plodnou půdou pro bakterie. Ani vařená či smažená vajíčka do mrazničky nepatří, neboť budou gumová a nepoživatelná. Pokud vám ale přeci jen zbyde hodně vajec a nechce se vám je zpracovávat, existuje jediná a spíše nouzová možnost jak je můžete zamrazit. Když oddělíte žloutky od bílků a uložíte je do vzduchotěsné nádoby vhodné do mrazničky a zmrazíte je takto odděleně.
- 6.
Některé ovoce a zelenina
mrazák potravinyAutor: iStockMnoho plodů nízké teploty snáší naprosto bez problémů, například lesní plody, banány, ananas a mango. Pozor byste si ale měli dávat na ty kousky, které mají vysoký obsah vody (rajčata, okurka, citrusy či meloun), ta totiž rychle vytvoří ledové krystaly. Po rozmrazení budou tyto plody povadlé, rozměklé a úplně bez chuti. Totéž platí i pro listový salát či čerstvý špenát. Listová zelenina totiž po zamražení ztratí veškerou chuť.
- 7.
Omáčky
mrazák potravinyAutor: iStockPokud vám zbylo větší množství uvařené omáčky jako rajské či svíčkové, tu klidně zmrazit můžete. Ale na dochucovací omáčky, jako je barbecue, hořčice nebo majonézu zapomeňte. Zahušťovadla, která jsou v nich obsažená, jsou totiž velmi citlivá na nízké teploty, a po rozmrazení se tak změní struktura těchto omáček. Tekuté složky se začnou oddělovat a omáčky se stanou nepoživatelnými. Po rozmrazení je tak můžete rovnou vyhodit.
- 8.
Plechovky
mrazák potravinyAutor: iStockRozhodně byste neměli také zmrazovat nic v plechovkách. Je to totiž velmi nebezpečné. Plechovka může prasknout nebo doslova explodovat. To samé platí i o nápojích, které obsahují CO2. I ty mohou v mrazáku vybuchnout a napáchat v něm pořádnou paseku.