Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší tipy, jak konečně vyčistit žaluzie! Zvládnete to sami a snadno

/
  • (iStock)
    5. dubna 2024 ● 06:00

    Do mytí oken se pouštíme několikrát do roka, ale na čištění žaluzií často zapomínáme. Nebo se jim vyhýbáme, jelikož se špatně čistí. Existují ale tipy, díky kterým to zvládnete mnohem lépe.

    Žaluzie jsou praktické a efektivní. V případě potřeby nám velmi dobře zastíní okna. Ale mají taky jednu velkou nevýhodu. Velmi často se na nich usazují a drží prach a mastnota. A tak čištění bývá pěkný oříšek. Proto se vám určitě budou hodit šikovné tipy, jak si tuto namáhavou činnost zjednodušit.

    Jelikož existuje více druhů žaluzií – například horizontální hliníkové, dřevěné či vertikální látkové – u každých je také jiná možnost údržby. Proto se při koupi vždy nejprve dopředu informujte u výrobce nebo nahlédněte do manuálu, jak se o ně správně starat, abyste je při čištění nepoškodili. Některé například můžete osprchovat (u vertikálních látkových žaluzií je sprchování nebo koupání dovoleno), jiné zase vodu ani saponát nesnesou. Následující tipy jsou hlavně pro ty, kteří mají doma v oknech ten nejběžnější typ – tedy vertikální hliníkové.

    A ještě jedna dobrá a důležitá rada! Myslete na to, že při čištění žaluzií pořádně zašpiníte celá okna. Proto se do čištění a mytí oken pouštějte nejlépe vždy najednou. Přitom do čištění žaluzií se dejte dříve, než se pustíte do skel či rámů, jinak si budete zbytečně přidělávat práci.

  • 1.

    Nasucho, či namokro?

    čištění žaluzií
    Autor: iStock

    Suché čištění, tedy jen otření prachu, se hodí jen v případě žaluzií, na kterých není usazena mastná špína. Otřít je můžete například švédskou utěrkou či starou měkkou ponožkou. Pokud jsou ale více zanesené a mastné (například v kuchyni vlivem vaření), pak určitě zvolte mokrou variantu. Na tuto metodu je nejlepší vybrat hadřík z mikrovlákna, který nezanechává šmouhy a dobře absorbuje prach a špínu.

  • 2.

    Pomalu, ale efektivně

    čištění žaluzií
    Autor: iStock

    Nejúčinnější, ale také nejpracnější metoda je ta, že budete otírat jednu lamelu po druhé navlhčeným hadříkem (v případě mastnoty přidejte trochu saponátu nebo octa). K tomu vám skvěle poslouží obyčejná stará ponožka. Jednoduše si ji navlékněte na ruku a lamelu uchopte mezi palec a ukazováček. Pak přejíždějte z jedné strany na druhou postupně po všech lamelách. Výsledek by měl být skvělý, ale připravte se na to, že vám všechna okna zaberou spoustu času.

     


  • 3.

    Rychle, ale ne tak dokonale

    čištění žaluzií
    Autor: iStock

    Nemáte tolik času, přesto se chcete zbavit nejhoršího prachu i nečistot ze žaluzií? Pak žaluzie úplně sklopte a otřete vlhkým hadrem po celé ploše. Poté žaluzie přetočte na druhou stranu a čištění opakujte i z druhé strany. Buďte ale opravdu opatrní! Hliníkové žaluzie jsou velmi křehké, a tak by mohlo snadno dojít k jejich prohnutí či zmáčknutí. Tento způsob čištění zvládnete rychle, jen výsledek nebude tak dokonalý, jelikož prach zůstane na místech, kde se jednotlivé lamely překrývají.

     


  • 4.

    Pořiďte si speciální prachovku

    žaluzie
    Autor: www.obi.cz

    Pokud si práci chcete usnadnit, pořiďte si speciální prachovku na žaluzie, kterou lze používat nasucho i namokro. Není nijak drahá a její velkou výhodou je, že má hned několik řad čisticích ploch nad sebou, takže vyčistíte rovnou několik lamel současně. Mikrovlákno navíc jemně a spolehlivě odstraňuje nečistoty a je možné ho z držadla stáhnout a vyprat.

     

  • 5.

    Vezměte si na pomoc vysavač

    čištění žaluzií
    Autor: iStock

    Dobrým pomocníkem při suchém čištění vám může být také vysavač. Se skvrnami, mastnotou a hodně usazeným prachem si sice neporadí, ale pomůže s odstraněním nejhrubších nečistot. Jen má jeho použití důležitá pravidla. Za prvé, musíte nastavit nejnižší možný stupeň výkonu, abyste lamely nepoškodili. A za druhé – aby bylo čištění co nejefektivnější a také vůči lamelám bezpečné, použijte malý nástavec se štětinkami, který je určený na čalouněný nábytek. Pro snadnější manipulaci pak můžete také použít menší verzi – autovysavač.

     

  • 6.

    Nechte to na profesionálech

    čištění žaluzií
    Autor: iStock

    Pokud máte doma oken se žaluziemi příliš mnoho nebo se vám do žádného vlastního čištění nechce, můžete se svěřit do rukou profesionálů ze specializované firmy. Buď vám je vyčistí přímo na místě, nebo je demontují a odvezou na čištění. Jen počítejte s tím, že cena za tuto službu je poměrně vysoká a odvíjí se od metrů čtverečních.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy