Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prací triky, které vás nadchnou. Proč hodit do pračky alobal, tenisák nebo houbičku na nádobí?

/
  • (istock.cz)
    27. března 2024 ● 11:01

    V dnešní uspěchané a finančně náročné době se hodí každý trik, který vám ušetří čas i peníze. Tentokrát vám doporučíme několik fíglů, které stojí za to vyzkoušet při praní prádla. Možná jste netušili, jaké doma máte poklady a co vše umí…

  • 1.

    Alobal

    Autor: istock.cz

    Hliníkovou folii najdeme asi v každé domácnosti a nejčastěji ji používáme na zabalení potravin. Ale napadlo vás, že by se dala hodit i do pračky? Určitě to zkuste a budete překvapeni. Jak na to? Zmuchlejte alobal tak, že z něho připravíte jednu až tři kuličky, a vhoďte je spolu se špinavým prádlem do bubnu pračky. Jen pozor, dobře je stlačte, aby z nich netrčely žádné ostré hranky, o které by se mohlo prádlo zachytit. Díky těmto jednoduchým kuličkám se zbavíte elektrostatické elektřiny. To znamená, že na prádlo by se následně neměly lepit nečistoty, prach, vlasy, chlupy  či žmolky, které byste pak museli třeba ručně odstraňovat. Po vyprání oblečení kuličky z alobalu určitě  nevyhazujte. Dají se používat zas a znovu, dokud se úplně nezdeformují. A alobalové kuličky si můžete vyrobit i do sušičky. I tady vás zbaví statické elektřiny, ale také pomohou provzdušnit prádlo a výrazně zkrátit dobu sušení.

     

  • 2.

    Tenisák

    Autor: istock.cz

    Chodíte si občas zahrát tenis nebo máte pár tenisových míčků doma? Pak je použijte i jinde než na hřišti. Využijete je hlavně při praní péřového oblečení. Pokud potřebujete například vyprat po zimě bundu, pak si vezměte na pomoc tak tři čtyři tenisáky, které vhodíte do pračky. Materiál bude díky nim pěkně načechraný a nebudou na něm žmolky. Na tenisový míček se také dobře nalepí nejrůznější nečistoty. A po praní je rovnou přehoďte i do sušičky. I tady hezky prádlo provzdušní, natřepají peří tak, aby bylo dobře rozmístěné v textilii. A míčky přispějí také k rychlejšímu a efektivnějšímu sušení. Jen myslete na to, že tenisáky by měly být čisté.

     

  • 3.

    Houbička na nádobí

    Autor: istock.cz

    Také houbička na nádobí je nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti. I když většinu práce s mytím už zastane myčka, stále se nám doma občas hodí. Pokud jste si pořídili větší balení po více kusech, pak jednu či dvě nové a nepoužité houbičky hoďte do bubnu pračky. Nachytají se na ni chlupy od čtyřnohých mazlíčků, vlasy a další nečistoty, které nás dokážou na oblečení pěkně potrápit. 

  • 4.

    Aspirin

    Autor: istock.cz

    Máte v lékárničce tento lék proti bolestem? Překvapivě může být skvělým pomocníkem při praní prádla, hlavně toho bílého. Tahle obyčejná tabletka si poradí se zašedlými kousky, kterým byste chtěli vrátit zářivou bělost. Nemusíte tak sahat po chemických prostředcích a utrácet za ně zbytečně peníze. Jak tabletku v pračce použít? Buď můžete přidat rozdrcené tablety do pračky k pracímu prášku, nebo můžete rozpustit několik tablet ve vodě (na litr vody dejte dvě tablety). Do lázně namočte bílé prádlo, nejlépe přes celou noc. Výsledek vás mile překvapí. Bílé prádlo bude jako nové.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy