Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vyčistit spáry mezi kachličkami bez velké námahy? Vyzkoušejte účinné triky

/
  • (istock.cz)
    21. března 2024 ● 06:00

    Koupelna patří vedle kuchyně snad k nejužívanějším prostorům našich domovů. Udržet ji čistou je občas nadlidský výkon. Hlavně spáry mezi dlaždicemi jsou místem, kde se často shromažďují nečistoty a plísně. A čištění nám dává zabrat. Naštěstí existují tipy, díky nimž povolí i ta nejodolnější špína. A přitom nemusíte kupovat speciální a drahé chemické prostředky…

  • 1.

    Vsaďte na páru 

    Autor: istock.cz

    Párou se dá vyčistit téměř jakýkoli povrch – kuchyňská linka, sporák, koupelna, WC, podlaha a zvládne i oživit koberce a čalounění. Je jednou z nejekologičtějších, ale také nejefektivnějších metod čištění. Pára totiž dokáže proniknout i do nejmenších skulin povrchu, který čistíte. Poradí si s mastnotou, léty zatvrdlou špínou. Díky páře budou mít zašlé spáry mezi dlaždičkami svou původní barvu.

  • 2.

    Skvělý pomocník kartáček na zuby

    Autor: istock.cz

    Staré zubní kartáčky nevyhazujte do koše. Dají se využít jako šikovní pomocníci na silně znečištěná místa, kde si tradičními technikami moc nepomůžete – například v okolí vodovodních kohoutků, případně odtoků. Také s nimi skvěle vyčistíte spáry mezi kachličkami.

  • 3.

    Zubní pasta

    Autor: istock.cz

    Pokud nechcete sahat po chemickém prostředku, vezměte si na pomoc obyčejnou zubní pastu. Jen nezapomeňte, že pasta musí být bílá a bez mikrogranulek, abyste spáry nezničili, a můžete se pustit do čištění. Poté důkladně otřete hadříkem či opláchněte.

  • 4.

    Kypřicí prášek

    Autor: istock.cz

    Ani další čisticí trik není nijak složitý. Smíchejte 1 až 4 balení kypřicího prášku do pečiva (podle velikosti plochy) s vodou. Tuto pastu naneste na spáry mezi kachličkami a nechte krátce působit. Následně ji smyjte pomocí čisté vody a hadru.

  • 5.

    Ocet, jedlá soda a citron

    Autor: istock.cz

    Účinný prostředek na spáry vyrobíte také z dalších známých ingrediencí, které máte doma v lednici a špajzu. Budete potřebovat 1/4 šálku octa, 1/2 šálku jedlé sody, šťávu ze 4 citronů a teplou vodu. To vše smícháte a vzniklou směs aplikujete na spáry. A opět čistěte pomocí kartáčku na zuby.

  • 6.

    Prostředek na praní

    Autor: istock.cz

    Pokud se špíny nemůžete zbavit, zkuste použít silnější prostředek. Připravte si roztok z bělicího prostředku na prádlo, který v poměru 1:6 zředíte vodou. Ještě účinnější kombinací je pak smíchání přibližně čtvrtiny šálku bělidla s třemi čtvrtinami jedlé sody. Vzniklou hmotu naneste na spáry, nechte působit alespoň 30 minut a vydrhněte.

  • 7.

    Když vše selže

    kachličky
    Autor: istock.cz

    Někdy už jsou spáry zašlé tak, že byste se čištěním jen trápili. Pokud jste vyzkoušeli výše uvedené triky a nepomohly, nezbývá než se pustit do přespárování obkladů. Funguje to tak, že si buď koupíte speciální škrabku na staré spáry, nebo použijete modelářský nůž. Z úzkých mezer pak vyškrabete staré spáry. Čistěte je odshora dolů a dejte pozor, abyste nezabrali moc a omylem neulomili hranu dlaždice. Pak je nejlepší vzít do ruky vysavač a veškeré zbytky staré hmoty vysát. Pak můžete nanést novou spárovací hmotu.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy