Nejen správný recept a postup při přípravě bábovky je důležitý. I sebelepší recept je totiž k ničemu, pokud se vám moučník připeče nebo nejde vyklopit. Základem je tedy i kvalitní forma. Zpříjemní vám nejen celý proces pečení, ale také usnadní následné mytí a údržbu. Jaký ale vybrat materiál? Je lepší forma silikonová, hliníková nebo keramická?

Nejběžnějším typem jsou formy nerezové či plechové. Ty jsou často potaženy ještě speciálním povrchem, nejčastěji teflonem, který zamezuje připalování. 

Výhody: 

  • Jsou cenově velmi dostupné. 
  • Po upečení bábovku z formy bez problémů krásně vyklopíte. 
  • Dobře vedou teplo a moučníky z nich jsou rovnoměrně propečené.

Nevýhody: Vydrží toho hodně, vyvarovat se je však třeba používání kovových nástrojů, které je mohou poškrabat a nepřilnavý povrch tak nadobro zničit. Hlavně při mytí musíte dávat pozor, abyste neporušili nepřilnavou vrstvu. Tím by se kouzlo snadného vyklápění a mytí porušilo a těsto by se začalo ke stěnám formy připékat. Navíc by se tím vnitřek formy mohl stát zdravotně závadný.

Asi nejpopulárnější jsou v posledních letech formy silikonové, které jsou vyrobené z potravinářského nezávadného silikonu a mají vynikající vlastnosti. Vyhledávají hlavně lidé, kteří si chtějí ušetřit čas s vymazáváním. Nespornou výhodou silikonové formy je také fakt, že silikon neakumuluje teplo, tudíž se při manipulaci s upečenou bábovkou nemůžete spálit. Jaké další pro a proti má?

Výhody: 

  • Formu není třeba vymazávat ani vysypávat, je absolutně nepřilnavá (jen před prvním pečením ji vytřete tukem, a pak už nemusíte.)
  • Je odolná - snese teploty v rozmezí od -40 °C do +220 °C
  • Lehce se udržuje, dá se mýt v myčce a je skladná
  • Forma je doslova nerozbitná, nepoškodí ji ani pád z výšky.
  • K dostání je velké množství forem s různorodým tvarováním. Takový výběr u ostatních materiálů mít nebudete

Nevýhody:

  • Formy nejsou příliš stabilní. Problémem je manipulace s formou plnou těsta, protože nedrží tvar.
  • Pozor si musíte dát na ostré a špičaté kuchyňské nástroje, kterými formu můžete proříznout nebo protrhnout.

Podívejte se do naší velké fotogalerie, kde seženete ty nejpovedenější formy na bábovky:

Fotogalerie
20 fotografií

K tradičním materiálům patří keramika. K pečení nejen bábovek se používá od nepaměti, protože se v ní moučník výborně propeče. Velmi hezky také  vypadají a tak skvěle poslouží i jako kuchyňská dekorace. Pokud v ní zrovna nepečete, můžete ji vystavit. V rustikální kuchyni i na chalupě bude vypadat krásně.

Výhody:

  • Keramika velmi dobře absorbuje teplo, které pak postupně uvolňuje a dlouho drží
  • Moučník je ve finále krásně a rovnoměrně propečený
  • Díky svým rozměrům je stabilní.
  • Glazovaný povrch formy usnadní vyklopení bábovky i její umývání

Nevýhody:

  • Doba pečení v keramické formě je o něco delší než třeba u formy silikonové. 
  • Je potřeba ji důkladně vymazat a vysypat.
  • Kvalitní keramické formy bývají dražší.
  • Jsou těžké a musíte dávat pozor na manipulaci. Při neopatrném zacházení mohou prasknout.

Podobné vlastnosti jako keramické formy pak mají masivní formy litinové, které se vrací do módy. Litinové nádobí je sice těžší a náročnější na manipulaci, avšak vyniká svými skvělými vlastnostmi. Mohou být buď bez povrchové úpravy, nebo se smaltovaným povrchem.

Výhody:

  • Nejpodstatnější výhodou litiny je rovnoměrnost zahřívání ( ať jde o troubu plynovou, elektrickou či horkovzdušnou,) a svoji teplotu si udrží, nezáleží na tom, jak nerovnoměrně vám spotřebič peče.
  • litinová forma velmi odolná a má opravdu dlouhou  životnost, takže se většinou dědí po generace

Nevýhody:

  • Litinová forma je bohužel dost těžká
  • Je potřeba ji důkladně vymazat
  • Jecenově drahá - okolo dvou tisíc

Zajímavá a trochu netradiční je forma ze žáruvzdorného skla. Vzhledem k tomu, že sklo je průhledné, můžete sledovat celý proces pečení. Máte tedy vizuální přehled o tom, zda je i spodní část dozlatova propečená.

Výhody:

  • Odolné borosilikátové sklo snese teploty od -40 °C do +300 °C.
  •  Je vhodná do elektrické, plynové i horkovzdušné trouby
  • Teplo zvolna a plynule prostupuje skleněnou stěnou a stejnoměrně peče
  • Je odolná vůči poškrábání, lze používat kovové náčiní nebo v ní rovnou krájet
  • Lze ji mýt v myčce nádobí

Nevýhody:

  • Vyklopit z ní bábovku není snadné, proto je potřeba ji před pečením opravdu hodně důkladně vymazat a vysypat moukou nebo strouhankou.
  • Při špatné manipulaci ji můžete lehko rozbít
  • Je k dostání jen několik málo variant.