Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 triků při vaření a pečení, které vám ušetří čas a usnadní práci!

/
  • (iStock)
    14. listopadu 2022 ● 06:00

    Nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času? Ráda byste si přípravu jídel ulehčila? Tak vyzkoušejte některé z osvědčených rad a triků, díky kterým zvládnete nejběžnější nástrahy vaření i pečení.

  • 1.

    Jak snadno oloupat česnek?

    Také se pokaždé zdržujete s loupáním česneku? Ulehčete si práci tak, že stroužky česneku vložíte do vroucí vody. Vyzkoušet můžete také mikrovlnnou troubu. Asi po 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne jen při lehkém doteku. Pomáhá také krátké opražení česneku na pánvi.

  • 2.

    Jak připravit řízky křehké a šťavnaté?

    Obalované řízky jsou klasika, kterou má rád snad každý. Ne vždy se ale povedou, tak jak jsme si představovali. Pokud máte raději vepřové řízky, je nejlepší prorostlejší krkovička. Dáváte-li přednost kuřecím či krůtím, nejlepší jsou stehenní řízky. Jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Pokud řízky přes noc naložíte do jogurtu, majonézy nebo zakysané smetany, uvidíte, že pak budou ještě křehčí a šťavnatější. A ještě jeden tip, co se hodí: Máte problém s tím, že vám opadává strouhanka ze smaženého řízku? Přidejte při obalování do vajíček pár kapek oleje.

  • 3.

    Jak vyzrát na neposedné těsto?

    Vztekáte se často, že se vám při rozvalování těsto stále lepí na váleček? Pokud podsypání moukou moc nezabírá, vyzkoušejte jednoduchý trik. Vezměte si dva archy pečicího papíru, lehce posypte moukou a vložte mezi ně těsto a pak přejíždějte válečkem. Po vyválení papír lehko sundáte a použijetet dle potřeby. Stejně jednoduše vyválíte těsto mezi dvěma potravinářskými fóliemi, které také mírně pomoučíte.

    Nemáte váleček na těsto po ruce? Nahradíte ho jednoduše třeba lahví od vína. Před použitím ji dobře umyjte a usušte a krásně vyválejte těsto na tenký plát.

  • 4.

    Jak si poradit s připálenou omáčkou?

    Stane se to někdy všem, dokonce i zdatným kuchařkám. Někdy totiž stačí chvilka nepozornosti a malér je na světě. Spálenou omáčku ale nemusíte hned vylévat a pouštět se do nové. Zkuste ji ještě zachránit. Není to nic těžkého. Nejdříve ji přes cedník přelijte do čistého hrnce tak, aby se tam nedostaly připečené kousky. Nepříjemné pachuti připáleného jídla se zbavíte tím, že do omáčky vložíte bramboru nebo bílý chléb a asi 10 minut povaříte. Poté vyjmete, případně scedíte a „pohlcovače pachu“ vyhodíte. Také můžete zkusit použít čistou korkovou zátku (jen pozor, aby se do jídla nerozdrobila), která připálenou chuť z z omáčky také nasaje.

  • 5.

    Jak rychle vyšlehat sníh?

    Při pečení moučníků se bez něj neobejdete. Určitě se vám bude šlehat snadněji, když vajíčka vytáhnete z lednice o něco dříve a při šlehání budou mít pokojovou teplotu. A abyste šlehání urychlily, přidejte k bílkům špetku soli nebo několik kapek citronové šťávy. Pokud do bílků přidáváte cukr už při šlehání, použijte extra jemný krupicový, který je vhodnější než cukr moučkový, a přidávejte ho do šlehání postupně. A jak poznáte, že je sníh hotový? Jednoduše mísu obraťte vzhůru nohama. Pokud sníh drží a nepadá dolů, máte vyhráno!

  • 6.

    Jak dobře vyklopit bábovku?

    Také se těšíte na oblíbený moučník, ale občas bojujete s tím, že se vám ho nedaří dostat v celku z formy? Tak příště, až se se pustíte do pečení, zkuste tento trik: formu vymažte místo másla rozpuštěným ztuženým tukem. Použijte na to obyčejnou peroutku z peří tak, aby se dostal do všech záhybů. Formu můžete dát na chvíli také vychladit do ledničky. Poté důkladně vysypte hrubou moukou nebo jemně umletou a prosátou strouhankou. Poté, co bábovku vyndáte z trouby, počkejte tak deset minut, určitě ji nevyklápějte násilím. Raději vyzkoušejte trik s mokrou utěrkou: na povrch formy přiložíte talíř a vše oběma rukama převraťíte. Necháte chvíli stát a pak na formu přitiskněte utěrku namočenou ve studené vodě. Namáčení můžete opakovat, dokud se bábovka neuvolní. 

  • 7.

    Jak rychle oloupat brambory i bez škrabky?

    Pokud vás nebaví loupání brambor nebo nemáte k dispozici škrabku, vyzkoušet můžete osvědčený a jednoduchý trik. Slupku na syrových bramborách v polovině opatrně nakrojte po celém obvodu. Poté dejte brambory do hrnce, zalijte vařící vodou a uvařte je jako obvykle. Po uvaření vylejte horkou vodu a nahraďte ji studenou vodou, klidně i s ledem. Stačí pár vteřin. Poté už jen brambory lehko vyvlečete ze slupky. Nejlépe vám to půjde u nových brambor, které mají tenkou slupku.

     

    Velký výběr kuchyňských spotřebičů za nejlepší ceny najdete na našem Bazaru Blesk.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy