Zavíječ moučný neboli potravinový mol je bohužel asi nejvytrvalejším škůdcem v lidských obydlích. Důvodem je také to, že se do domu či bytu dostává opakovaně. Někdy si ho domů sami přinesete s nákupem z obchodu. Jindy k vám jednoduše vletí oknem. Další cestu si klidně můžou najít od sousedů. Šachtou či stoupačkami se dostanou do vaší kuchyně a usadí se co nejblíž ke zdroji potravy. Zbavit se jich tedy jednou provždy není zcela možné. K likvidaci molů budete potřebovat určitě dostatek času a také trpělivosti. Ale pokud budete dodržovat kroky nutné k vyhubení, je velká šance, že se s nimi budete setkávat jen výjimečně.
Zkontrolujte nákup
Když si přinesete domů nákup, vyberte z něho potraviny, které molům chutnají, a důkladně je zkontrolujte. Pod drobnohledem mějte sáčky s moukou, cukrem, rýží, luštěninami, strouhankou či jinými sypkými potravinami. Moli také nepohrdnou piškoty, sušenkami, čokoládou či ořechy. Sypké potraviny otevřete, prohlédněte a pak přesypte do dobře uzavíratelných a průhledných dóz, do kterých se škůdci nedostanou. Nikdy je nenechávejte jen tak v původních sáčcích na polici nebo ve spíži.
Vyčistěte důkladně spíž
Pokud si rádi děláte doma zásoby mouky, cukru nebo ořechů, buďte obezřetní. Pravidelně rizikové potraviny kontrolujte. Jednou za čas se také vrhněte na generální úklid spíže či skříňky s kořenkami. Uvědomte si, že létající motýlci jsou v podstatě neškodní. Když ale objevíte byť jediného dospělého, je velká pravděpodobnost, že vajíčka už jsou v potravinách. Samička zavíječe moučného dokáže naklást až 300 vajíček!
Hlavním problémem jsou larvy, které potraviny kontaminují i svými výkaly v podobě malých kuliček. Nejlepší je tedy vše vystěhovat a police řádně vyluxovat a vytřít octem. Připravte se ale, že jednorázově se jich nejspíš nezbavíte. Pokud ale chcete zvítězit, musíte být trpěliví a důslední. I malé zapomenuté drobky nebo zbytky potravin mohou larvám poskytnout zdroj potravy. A shluky vajíček se také mohou nacházet v rozích, případně škvírách.
To, že se dostali moli do některé z potravin, poznáte podle typické drobné bílé pavučiny, chomáčků, jemných hedvábných vláken utkaných housenkami a zbytků zámotků. Při jakémkoliv nepatrném náznaku jejich přítomnosti napadené potraviny ihned vyhoďte. V popelnici by měly skončit i další načaté sáčky. Zapomeňte na přesýpání nebo ponechání si jen části nějaké potraviny, mohou v nich totiž už také přežívat nakladená vajíčka, která lehko přehlédnete.
Přidejte nástrahy
Jako velmi dobré preventivní opatření se také osvědčily prostředky proti molům. Kvůli možnému kontaktu s potravinami vybírejte ale ty bez obsahu insekticidů, zdravotně nezávadné a bez vůně. Nejlepším tipem jsou speciální papírové lepicí proužky, tzv. mololapače, které jsou napuštěné feromony. Seženete je běžně v drogeriích nebo hobbymarketech. Ty vydávají vůni, která láká samčí moly. Hmyz, který se na ně nachytá, se přilepí a umře, a tím se přeruší reprodukční proces. Zabráníte tak dalšímu množení.
Babské rady
Můžete také vyzkoušet některou z babských rad. Jestli něco moli opravdu nesnáší, je to silné aroma. Zkuste pověsit do skříněk pytlíček levandule nebo směs citronové a pomerančové kůry. K sypkým potravinám můžete také přidat pár kuliček pepře či sáčky s bobkovým listem. Ty rozmístíte všude tam, kde se skladují potraviny. Podle některých dokonce fungují i obyčejné noviny, protože obsahují tiskařskou čerň, kterou moli nemají rádi.