Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ocet je hotový kouzelník! 12 tipů, které využijete v celé domácnosti

/
  • (iStock)
    18. března 2024 ● 06:00

    Všichni ho máme doma a v kuchyni se bez něj neobejdeme. Ale bylo by opravdu velká škoda, kdybychom ocet používali jen jako dochucovadlo či konzervant. Budete překvapeni, jak všestranný je a kolik chemických prostředků na úklid nahradí…

    Už naše prababičky věděly, že je skvělým úklidovým prostředkem a domácím pomocníkem, díky kterému můžeme hodně ušetřit. Je to totiž velmi efektivní, netoxické a plně přírodní čisticí činidlo pro celý dům. Způsobů využití je opravdu spousta, my vám ukážeme ty, které asi využijete nejčastěji. A pokud se bojíte nežádoucího octového zápachu, není důvod, za chvíli o něm nebudete vědět!

  • 1.

    Okna

    ocet
    Autor: iStock

    Čeká vás mytí oken? Vezměte si tentokrát na pomoc ocet, který si poradí hlavně s mastnotou ulpívající na skle, ale také se postará o hezký lesk. Do kyblíku s teplou vodou přidejte asi deci octa a pusťte se do mytí. Pak už jen jednoduše plochu vyleštěte.

  • 2.

    Žehlička

    ocet
    Autor: iStock

    Ocet dobře funguje i na plochu žehličky. Nejlepší způsob je takový, že na prkno dáte nejdříve nějaký starší suchý ručník, na něj hadřík navlhčený právě v octě a ten přejíždíte žehličkou zahřátou na střední teplotu. Pomoci může i "octový zábal", který se má nechat působit delší dobu, klidně přes noc. Jen důležité upozornění: v tomto případě se žehlička pochopitelně nenahřívá!

  • 3.

    Záchod

    ocet
    Autor: iStock

    Ocet je na odstraňování starého a dlouho usazeného vodního kamene v záchodové míse mnohdy účinnější než nejdražší čisticí prostředky. Nalijte ho do mísy (klidně celý litr) a nechte ho tam nejlépe přes noc působit. Pak už jen vyčistěte štětkou a spláchněte, výsledek by měl být skvělý.

  • 4.

    Spáry

    ocet
    Autor: iStock

    Mezi kachličkami v koupelně se také hromadí nejrůznější usazeniny, o plísni ani nemluvě. Přitom jejich obnova není nic složitého. Postříkejte je octem a pak omyjte. Budou pryč.

  • 5.

    Vodní kámen

    ocet
    Autor: iStock

    Máte sprchovou hlavici úplně zanesenou vodním kamenem? Sáhněte po kyselém pomocníkovi. Ponořte hadici na hodinku do octa a pak ji důkladně "vydrbejte". Vodní kámen se krásně rozpustí. To samé platí i o kohoutcích, které touto směsí potřete. Poradí si i s usazeninami a vodním kamenem ve vaně. Pokud chcete navíc dodat vaně její původní zářivě bílou barvu, pomozte si i sodou. V kombinaci s octem je nepřekonatelná.

  • 6.

    Zrcadlo

    ocet
    Autor: iStock

    Nádherně čisté zrcadlo beze šmouh můžete mít i bez chemických prostředků. Získáte ho, když ho přeleštíte hadříkem namočeným v octové vodě. Zase se bude lesknout jako nové.

  • 7.

    Aviváž

    ocet
    Autor: iStock

    Proč zbytečně utrácet? Vyrobte si levnou, ale účinnou domácí aviváž. Ta navíc působí nejen jako změkčovadlo, ale i dezinfikuje a čistí pračku od vodního kamene a dalších usazenin. Do půl litru bílého vinného octa vložte 5 větviček rozmarýnu. Nechte týden luhovat, pak přeceďte, slijte do lahve a můžete aviváž začít používat. Prádlo bude nádherně měkké, a navíc bez bakterií. Žádného nepříjemného octového zápachu se obávat nemusíte. Vyvane dřív, než prádlo uschne.

  • 8.

    Bílé prádlo

    ocet
    Autor: iStock

    Kyselý pomocník ale také funguje jako neocenitelné bělidlo. Zašlé a zažloutlé bílé oblečení (nejčastěji to bývají ponožky) namočte do vody s octem. Uvidíte, jak bez chemických prostředků krásně zbělá!

  • 9.

    Barevné prádlo

    ocet
    Autor: iStock

    Prádlo a praní do třetice. Ocet totiž dokáže skvěle zachovat barvy. Přidejte ho do praní a nemusíte se bát žádného nepříjemného překvapení. A klidně v něm vyperte i nové džíny. Ocet totiž skvěle zafixuje barvu a kalhoty už příště nebudou pouštět.

  • 10.

    Podlahy

    ocet
    Autor: iStock

    S octem můžete vytírat jakékoli povrchy (samozřejmě octem zředěným vodou). Nejenže odstraní nečistoty, ale také dezinfikuje a oživí barvy.

  • 11.

    Šperky

    ocet
    Autor: iStock

    Trápí vás zašlé a zčernalé šperky, které se už nedají nosit? Na chvilku je namočte do octa a poté je vyleštěte měkkým hadříkem. Budou jako nové!

  • 12.

    Krájecí prkénko

    ocet
    Autor: iStock

    Časté namáčení dřevěným prkénkům nijak nesvědčí. Proto je mnohem lepší, když k dezinfekci a očištění prkének použijete ocet. Stačí dobře je otřít v octu  namočeným hadříkem. Kyselina octová je účinným dezinfekčním prostředkem, který zneškodní nebezpečné bakterie, jako jsou E. coli, salmonella a staphylococcus.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy