Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jste po nemoci? Tak tohle všechno musíte doma vyčistit nebo vyměnit!

/
  • (iStock)
    19. března 2023 ● 06:00

    Prodělali jste vy nebo někdo z rodiny infekční nemoc? A chcete se nadobro zbavit všech bacilů, abyste vytvořili bezpečné prostředí pro všechny, kdo se doma pohybují? Na co všechno byste při úklidu po nemoci neměla zapomenout?

    Zrádné mikroby dokáží přežívat mimo svého hostitele dalších 72 hodiny. Proto pokud jste měli doma maroda nebo jste se z nemoci před pár dny sami vyléčili, je nutné domácnost dostatečně vyčistit. Myslete na tyto důležité věci...

  • 1.

    Kartáček

    Autor: iStock

    Zubní kartáček je důležité měnit pravidelně, a to vždy, když vykazuje známky opotřebení. A v případě prodělané nemoci se výměna doporučuje, ať už je kartáček v jakémkoli stavu. Bakterie, kterých je během infekční nemoci v ústech mnohem větší množství, se drží ve vláknech kartáčku, a je proto potřebné buď kartáček vyměnit, anebo ho alespoň opravdu pečlivě vydezinfikovat.

  • 2.

    Povlečení

    Autor: iStock

    V posteli jste trávily v poslední dnech nejvíce času, proto je samozřejmostí, že je potřeba vyprat na 60 stupňů veškeré povlečení včetně prostěradla. Pokud máte možnost, vyprat můžete i samotné přikrývky a polštáře. Během nemoci se totiž často silně potíme a vše se nevsákne jen do povlečení. Matraci nechte vyvětrat na čerstvém vzduchu. Jen tak zabráníte tomu, aby se vaše postel stala rizikovým územím, kde se můžete znovu nakazit nejen vy, ale i vaši blízcí.

  • 3.

    Ručníky

     

    Autor: iStock

    Nezapomeňte také na ručníky a osušky. Už během nemoci byste měli používat oddělený ručník a zamezit tomu, aby přišel do kontaktu s ručníky, které využívají zdraví členové domácnosti. Po nemoci je řádně vyperte při vyšších teplotách.

  • 4.

    Vydesinfikujte, co se dá

    Autor: iStock

    I když jste během nemoci držela dál od ostatních, je přirozené, že jste také používala bežné věci a roznášela bakterie po celém domě. Proto neváhejte a vemte si do ruky desinfekční prostředek a vyrazte do boje. Na která místa byste něměla určitě zapomenout? Kromě klasických míst, které čistíte během pravidelného úklidu, otřete všechny kliky a úchytky na skříňkách, ovladače od televize a přehrávačů, vypínače světel, dvířka lednice, telefon, klávesnice počítače či notebooku…

  • 5.

    Odpadkový koš

    Autor: iStock

    Naplnili jste koš hromadou posmrkaných kapesníků? Samozřejmě odpad vyneste do popelnice a samotný koš poté vymejte pomocí desinfekčního prostředku.

  • 6.

    Hračky

    Autor: iStock

    Pokud pacientem bylo vaše dítko, je pravděpodné, že přišlo do kontaktu s oblíbenými hračkami. Proto nezapomínejte také na ně. Plyšáky vyperte v pračce. Plastové hračky omyjte horkou vodou a desinfekcí.

     

    Plánujete generální úklid? Vše potřebné najdete na našem Bazaru Blesk za výhodné ceny.

Články odjinud

Dnešní horoskopy