Jak často hračky čistit? 

Autor: istock.cz

Čištění hraček závisí na mnoha faktorech. Hračky, které dítko nosí všude a které neustále strká do pusy, potřebují samozřejmě mnohem častější péči než hračky, se kterými si hraje pouze doma. Hračky pro miminka a batolata můžete čistit  klidně i několikrát do týdne. Často používané hračky větších dětí je optimální čistit aspoň jednou za čtvrt až půl roku. Frekvenci čištění hraček určitě ale zvyšte ale v případě nemoci. V hračkách se totiž mohou skrývat choroboplodné zárodky. Například plyšové hračky by se měly desinfikovat po každém nachlazení nebo virovém onemocnění.

Nové hračky z obchodu

Autor: istock.cz

Nezapomínejte  také vždy vydesinfikovat nové hračky z obchodu. Hlavně ty, které byly vystavené bez obalu. Můžete je otřít například desinfekčními ubrousky. Velkou pozornost věnujte i desinfekci potřeb pro miminka a batolata, které strkají do pusinky –⁠ dudlíky, gumové hračky, kousátka. Skvěle se k tomu hodí sterilizátor nebo vyvaření ve vodě. 

Plastové hračky

Autor: istock.cz

Většinou plastových hraček z tvrdších materiálů a bez kovových a elektronických dílů můžete mýt v horním koši v myčce na nádobí. Drobnější kousky dejte do speciálních pytlíků, jaké se používají třeba k praní jemného spodního prádla, aby se vám po myčce nerozsypaly a neucpaly filtr. Některé nové myčky už dokonce nabízejí i speciální program na mytí dětského nádobí a hraček. Skvělé řešení představuje i parní čistič. Mimo myčku stačí k běžnému očišťování plastových hraček, třeba i těch větších (plastová odrážedla, skluzavky a míče) mýdlová nebo octová voda, kterou je pouze potřeba důkladně opláchnout.

Dobrá rada:

U plastových, ale i plyšových hraček sledujte instrukce na štítcích nebo přímo na výrobcích, například doporučení ohledně praní v pračce nebo mytí v myčce.

Hračky do vody

Autor: istock.cz

Plastová kačenka ve vaničce nebo vaně se už postarala o zábavu bezpočtu dětí. Jenže jakkoli vesele vypadá, její vnitřek tak radostný není. Výzkum amerických a švýcarských vědců odhalil, že plastové hračky pro děti, a hlavně ty duté, jsou rájem pro množení velkého množství potenciálně nebezpečných bakterií. Více si můžete přečíst zde. Hračkám, které jsou určené ke hraní ve vodě, je tedy třeba věnovat speciální pozornost. Jsou totiž více náchylné na usazování a rozmnožování plísní a choroboplodných zárodků. Velmi často je tak trápí plíseň, která se tvoří nejen na spodní straně hračky, ale také uvnitř. Po každé koupeli tedy hračky opláchněte a nechte vyschnout. Aspoň jednou měsíčně naložte hračky do vany do desinfekčního roztoku a poté důkladně omyjte. Pokud i přesto zpozorujete v hračce známky plísně, ihned ji vyhoďte! 

Dřevěné hračky

Autor: istock.cz

U dřevěných hraček je údržba asi nejjednodušší. Jsou totiž oblíbené pro své antibakteriální účinky, které dřevo přirozeně má. Pokud se ovšem během hraní zašpiní, vyčistit je obvykle stačí pouze vlhkým hadříkem, popřípadě je můžete opláchnout v citronové nebo octové vodě. Vždy však dbejte na to, aby hračky nebyly lakované nebo barvené. V takovém případě byste je mohli poškodit. Vždy na závěr nezapomeňte otřít do sucha. 

Elektronické hračky 

Autor: istock.cz

Hračky, které obsahují elektronické díly, čistěte obzvlášť opatrně. A to pouze po povrchu. Voda totiž může napáchat značné škody! Proto volte raději vlhký hadřík, nebo ubrousek, případně se můžete zeptat u prodejce, jak konkrétní kousek čistit.

Plyšové hračky

Autor: istock.cz

Plyšáky je třeba čistit nejen kvůli vzhledu, ale hlavně kvůli špíně, která je uvnitř. Jsou to také všudypřítomní roztoči, kteří trápí především děti a rodiče v domácnostech, kde žijí alergici a astmatici. Plyšové hračky je ideální prát v pračce a to na šetrný program, při teplotě 30°C při nízkých otáčkách a bez aviváže. Vyšší teplota může hračku srazit nebo jinak poškodit. Před každým praním si ale určitě zkontrolujte na štítku hračky, zda u ní není zákaz praní v pračce. Plyšové hračky nechte vždy důkladně proschnout nebo je šetrně usušte v sušičce na prádlo, aby v nich nevznikla plíseň. 

Plyšáci, co nemohou do vody

Autor: istock.cz

Nepratelné jsou ty, které obsahují polystyrenové kuličkové náplně, hrací strojky a elektroniku. Ty čistěte pouze vlhkým hadříkem nebo nasucho, pomocí jedlé sody. Tou hračky zasypte a nechte několik hodin působit a zbytky vytřepte nebo vysajte. Nebo můžete dát předměty spolu se sodou do sáčku a pořádně s nimi protřepat.  Poté je lze ještě dočistit navlhčeným kartáčem. Soda hračky odmastí a pohltí zápachy. Pozor si také dávejte na tzv. maňásky, kteří mají hlavičku vyztuženou kartonem – budou vám hůře schnout a mohou uvnitř zplesnivět.

Zmrazte je!

Autor: istock.cz

Velmi účinnou zbraní je i mráz, který zahubí roztoče a další mikroorganismy. Jak na to? Plyšové hračky vložte do igelitového sáčku a dejte na 24 hodin do mrazáku nebo je v zimě nechte vymrznout venku.

Čistící prostředky za nejvýhodnější ceny nakupujte na našem Bazaru Blesk!