Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vybíráme myčku. 9 věcí, které by nás měly zajímat

/
  • Vestavěná myčka neruší design linky, bývá tišší a disponuje zpravidla větším množstvím moderních funkcí.
    Vestavěná myčka neruší design linky, bývá tišší a disponuje zpravidla větším množstvím moderních funkcí. (Haier)
    7. dubna 2022 ● 06:00

    Myčka je skvělý pomocník a oproti jiným spotřebičům má výhodu, že s ní vodu a energii spíše šetříme, minimálně ve srovnání s ručním mytím nádobí. Aby nám však dobře sloužila, musíme při jejím výběru věnovat náležitou pozornost celé řadě faktorů.

    Při nákupu myčky je důležité vzít v potaz poměrně hodně věcí. Kromě velikosti, typu a spotřeby myčky je to také její vnitřní uspořádání, nabídka programů a funkcí, hlučnost nebo efektivita sušení. Proč jsou všechna tato kritéria důležitá? Pojďte se s námi podívat, jaké jsou důvody.

  • 1.

    Typ

    Autor: Whirlpool

    Nejčastěji používaným typem myčky je dnes myčka vestavěná. Ovládací displej se nachází v horní části dvířek nebo dnes už častěji na jejich horní hraně, což je z pohledu designu výhodnější. Vestavěná varianta neruší vzhled kuchyně, ale zase je komplikovanější její výměna. Myčky volně stojící bývají levnější a snáze se instalují. Existuje ještě jejich speciální varianta, myčky podstavné, které lze zasunout pod desku kuchyňské linky, protože umožňují sejmutí horního víka. Počítejte s trochu vyšší hlučností, než je tomu u vestavných modelů, případně s absencí pokročilejších technologií.

  • 2.

    Velikost

    Kompaktní myčka 45 cm
    Autor: Beko

    Rozměry a kapacita spotřebiče by měly odpovídat možnostem naší kuchyně stejně jako potřebám naší domácnosti. Do větších prostorů pro více jak dva lidi jsou vhodné myčky široké 60 cm, které pojmou až 15 sad nádobí. Jedno až dvoučlenná domácnost vystačí s kompaktní myčkou o šířce 45 cm. Ty nejlépe uspořádané pojmou dokonce 10 sad. Tam, kde se v rámci linky na myčku nemyslelo, je možné sáhnout po tzv. stolních myčkách, které pojmou cca 5 sad nádobí. Je však potřeba počítat s tím, že z hlediska spotřeby nejsou tak úsporné, jako jejich větší kolegyně.

  • 3.

    Spotřeba

    Autor: iStock

    U myčky je tento parametr dvojnásob důležitý. Nespotřebovává totiž pouze elektřinu, ale také vodu. Energetické štítky na spotřebiči prozradí celkovou spotřebu vody i elektřiny, navíc se z nich dozvíme, jakou má spotřebič kapacitu a také hlučnost. Nejlepší myčky mají spotřebu vody na jeden cyklus 6–9 litrů, levnější modely 10–12 litrů. Na štítku by nás měla zajímat také třída sušení. Hodnota A až G udává, jak dobře myčka zvládne nádobí vysušit. Určuje se dle zbývající vlhkosti na nádobí. Třída A představuje nejlepší účinnost sušení.

     

    Náš tip: Stejně jako u pračky platí, že myčku bychom měli na běžný program zapínat pouze tehdy, je-li naplněna. Řada myček už má naštěstí funkci Poloviční náplň.

  • 4.

    Hlučnost

    Autor: iStock

    Možná to není věc, která nás napadne jako první, ale zejména v menších domácnostech oceníme tichou myčku. Dá se říci, že více méně platí pravidlo: čím tišší, tím dražší. Je tedy třeba zvážit, kde bude myčka umístěna, v jaké vzdálenosti od relaxačních zón, zda je kuchyně propojena s obývákem apod. Vestavěné myčky jsou zpravidla méně slyšet, protože hlučnost při mytí tlumí skříňky kolem spotřebiče. Hlučnost u nejtišších myček v současnosti už nepřekračuje 40 dB, komfortní úroveň je okolo 50 dB, 60 dB se dá ještě tolerovat.

  • 5.

    Vnitřní výbava a uspořádání

    Autor: IKEA

    Na první pohled nenápadné, ale z pohledu komfortu užívání velmi důležité kritérium. Variabilita vnitřního uspořádání je totiž klíčem k dokonale čistému nádobí a optimálnímu naplnění myčky. Ve vnitřním uspořádání bývají standardně tři koše: dolní, horní a koš na příbory. V ideálním případě se dá koš na příbory vyjmout, čímž získáte větší prostor ve spodním koši. Některé myčky mají ještě příborovou zásuvku v horní části myčky přímo pod oplachovým ramenem.

     

    U spodního koše, kam se většinou ukládají talíře a větší kusy nádobí jako hrnce a mísy, je dobré, když je část trnů na talíře možné sklopit a vytvořit tak rovinu. V případě potřeby naopak trny využijeme pro umytí několika sad talířů najednou. U některých myček najdeme i sklopné držáky na skleničky, což je neocenitelné zejména u sklenic na víno. U horního koše je velmi praktické, když je výškově nastavitelný tak, aby bylo více místa buď v horním, nebo spodním koši. Některé myčky nabízejí dvě polohy horního koše, jiné dokonce tři. I v horním koši můžou být sklopné poličky na šálky, trny na talíře apod.

  • 6.

    Systém mytí

    Autor: AEG

    Počet mycích ramen a jejich uložení hraje klíčovou roli v tom, jak dobře se nádobí umyje. Myčka pracuje na principu otočných ramen, ze kterých pod tlakem tryská voda. Jedno rameno je zpravidla umístěno pod spodním košem, jedno pod horním košem a poslední nad horním košem. Některé moderní myčky mají přídavné rameno pod dolním košem, jiné přídavné satelitní rameno, některé zase speciální rameno s dvojitým ostřikováním apod.

  • 7.

    Programy

    Autor: Grundig

    Myčku vybíráme také podle toho, zda nabízí programy, které budou reflektovat naše potřeby a preference. Všechny programy pracují na stejném principu, liší se většinou jen teplotou vody a intenzitou mytí. Nejlepší modely myček řídí speciální senzory, které sledují různé ukazatele (úroveň znečištění nádobí, teplota vody, tvrdost vody) a tomu poté přizpůsobí samotný program. Ten probíhá tak, aby bylo dosaženo dokonalých výsledků mytí při minimální spotřebě vody, energie i času.

     

    Standardně najdeme u myčky 5 nebo 6 programů, některé značky nabízejí 8 až 10. Mezi typické programy patří Eco, Rychlý, Intenzivní, Poloviční náplň nebo speciální program na mytí skla. K užitečným patří také program Auto, Hygienický nebo Noční. Myčky se také vyznačují různým rozpětím mycích teplot – nejlepší jsou typy, které umožňují nastavit teplotu v závislosti na intenzitě znečištění nádobí.

  • 8.

    Užitečné funkce a prvky

    Autor: Gorenje

    • Odložený start umožní nastavit spuštění myčky v době, kdy se nám to nejvíce hodí. Spuštění si nastavíne například na dobu, kdy nejsme doma nebo během noci.
    • Poloviční náplň je funkce určená k mytí menšího množství nádobí. Už není nutné čekat, až naplníme celou myčku. Mycí cyklus se přizpůsobí menšímu množství nádobí při nižší spotřebě vody i energie.
    • Osvětlení vnitřního prostoru nabízí lepší přehled nad vloženým nádobím.
    • Samočisticí filtr zajistí bezproblémové fungování přístroje a zvyšuje uživatelský komfort. Po každém mytí dochází intenzivním proudem vody k jeho propláchnutí, čímž se odstraní mastnota a drobné zachycené nečistoty. Jednou za čas je vhodné použít speciální přípravek na samotné čištění myčky, která ji důkladně vyčistí od mastnoty i vodního kamene.
    • Světelný paprsek nás různou barvou informuje o stavu programu. Některé modely dokonce zobrazují zbývající čas mytí na podlahu.
    • Automatické dávkování mycího prostředku je praktická funkce, díky které si spotřebič sám nadávkuje optimální množství.
    • Indikátor nedostatku soli a leštidla nás upozorní na nutnost doplnění a zajistí bezproblémový chod myčky.
    • Multizone je tzv. vícezónové mytí, které umožňuje mýt nádobí buď v horním, nebo spodním koši.
    • Invertorový motor je oproti jiným druhům plynulejší, tišší, má delší životnost a podílí se na nižší spotřebě. Spousta výrobců na něj navíc poskytuje až desetiletou záruku.

    Zdroj: Datart

  • 9.

    Vzhled

    Autor: Whirlpool

    Zatímco troubu nebo chladničku seženeme v retro designu celkem bez problému, u myčky takový výběr nemáme. Retro myčky vyrábí třeba značka SMEG, jejíž výrobky však patří do vyšší cenové kategorie. Výhodou ale je, že když zvolíme vestavěný model s displejem na horní hraně dvířek, můžeme ho skrýt za obložením odpovídajícím designu kuchyňské linky.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy