Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nerez v kuchyni bez šmouh a otisků? Jde to, pomůžou tyhle triky!

/
  • (iStock)
    9. listopadu 2023 ● 06:00

    Nerezové nádobí a spotřebiče jsou velmi moderní a populární a najdeme je snad v každé kuchyni. Jen s údržbou je to někdy složité. Víte, jak nerez dobře a jednoduše vyčistit? A jak udržet tento povrch krásně lesklý beze šmouh? S naším návodem to hravě zvládnete.

    Nerez je považován za nadčasový materiál a nabídka trhu s nerezovými spotřebiči je opravdu velká. Lze jimi zařídit celou kuchyň. Snadno ho také zkombinujete s jakoukoliv malbou či typem podlahy. Vyčistit nerez nebývá až tak složité. Mnohem větším zádrhelem však jsou mastné otisky, kapky vody či různé šmouhy. Tyto fleky na nerezu zůstávají i po umytí a bývají hodně viditelné. Pokud i vy s tímto nekonečným problémem bojujete, máme pro vás několik triků, které vám při úklidu určitě pomohou. A vrátíte nerezovým věcem lesk jako blesk!

  • 1.

    Zapomeňte na drátěnku a písek!

    Autor: iStock


    Hned na začátku je určitě důležité připomenout, jaké prostředky a pomůcky by mohly nerezový povrch nenávratně poškodit. Vzniklé škrábance totiž většinou už nikdy neodstraníte a ani sebelepší vyleštění vzhled nespraví. Dbejte proto na prevenci, která tkví v pravidelném čištění a správném zacházení.

    Rozhodně tedy nikdy nepoužívejte:

    • Drátěnky ani kartáče. Je zde velké riziko poškrábání.
    • Abrazivní přípravky. Většinou jde o čisticí písky, u kterých je také riziko, že povrch poškrábou.
    • Dezinfekci a bělicí přípravky. Pokud použijete tyto pomocníky, hrozí, že jinak lesklý povrch zmatní a ztratí svou původní barvu.


    Náš tip! Zůstaly vám na sporáku či vařiči zaschlé zbytky jídla? Vždy je lepší nechat skvrnu odmočit a poté opatrně odstranit houbičkou nebo lehce seškrábnout dřevěnou obracečkou.


  • 2.

    Pořiďte si utěrku z mikrovlákna

    Autor: iStock

    Pro snadnější čištění, které nezanechá na nerezu žádné škody, se doporučují kvalitní hadry z bavlny či mikrovlákna nebo houbičky s bílou čisticí plochou, které patří mezi nejjemnější.

  • 3.

    Vsaďte na speciální čističe

    Autor: iStock

    Zapomeňte na to, že nerez vyčistíte snadno a rychle pouze obyčejným saponátem. Ten sice špínu odmastí, ale na povrchu bohužel zanechá nehezké šmouhy.

    Mnohem lepší je pořídit přímo u výrobců spotřebičů nebo v drogeriích speciální čisticí přípravky určené na nerez povrch. Koupit se dají speciální tekuté přípravky, spreje, pasty, gely či pěny. Raději zvolte pěnu, která dobře drží na svislých plochách a nestéká dolů. Může tak déle a účinněji působit na znečištěnou plochu. Většina čističů obsahuje složku, která povrch zároveň čistí a leští. Některé produkty zanechají na povrchu ochranný film, který následně zmírňuje tvoření dalších otisků a mastných fleků.

  • 4.

    Jak nerez vyleštit?

    Autor: iStock

     

    Pokud chcete dosáhnout opravdu krásného lesku, pamatujte na jedno důležité pravidlo, které platí pro všechny nerezové spotřebiče. Nikdy povrch nenechávejte mokrý! Vždy ho otřete do sucha, nejlépe papírovou utěrkou. U nerezu s nějakou povrchovou reliéfovou úpravou (broušení či kartáčování) pamatujte, že tahy hadrem nebo houbičkou by měly být ve směru těchto linií. V žádném případě se nesnažte plochu rozleštit kroužením.


  • 5.

    Pomohou vám i babské rady

    Autor: iStock

    Pokud zrovna nemáte po ruce žádný ze speciálních čističů nebo dáváte přednost přírodním způsobům čištění, pak můžete vyzkoušet několik babských rad. Stačí vám k tomu ocet nebo jedlá soda, kterou najdete asi v každé spíži. Směs namíchaná ze sody a vody pomůže k odstranění větší špíny a připálených zbytků jídla, ocet odstraní nežádoucí zápach, a navíc zanechá spotřebiče krásně lesklé. Stačí do něj namočit hadřík, povrch jím přetřít a pak vyleštit dosucha.

    Nebo zkuste jiný tip: Starší nerezový dřez se bude opět lesknout, pokud ho po umytí přetřete rozkrojenou syrovou bramborou. Bramborový škrob navíc zabrání usazování dalších nečistot.

Přidat názor
Počet komentářů: 5

snehulak: Kuchyň beze šmouh, je jako vánoce bez sněhu. Já osobně nesnáším ty naleštěné byty, kde to vypadá že tu snad ani nikdo nebydlí. Jeden se pak bojí položit si hrnek s kávou na stůl před sebe.

(05. 03. 2019 08:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy