Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alobal pomůže při žehlení nebo stěhování! 8 překvapujících situací, kdy ho využijete

/
  • alobal
    alobal (iStock)
    9. října 2023 ● 06:00

    Roli alobalu má doma snad každý. Nejčastěji do něj balíme svačinu nebo se nám skvěle hodí při pečení. Ale věděli jste, že ho můžete využít také na spoustu praktických věcí v domácnosti?

    Hliníková folie je nepostradatelným pomocníkem hlavně v kuchyni. Alobal je vhodný hlavně při pečení moučníků, různých druhů mas i při grilování. Pomůžete chránit jídlo v lednici před vysušením, je skvělý na balení jídla na cesty... Věřte ale, že se vám bude hodit i na jiných místech - doma, ale i na zahradě nebo v dílně. Nenechte ho zahálet jen tak v šuplíku a vyzkoušejte naše tipy! 

  • 1.

    Broušení tupých nůžek

    Autor: iStock


    Máte problém s tupými nůžkami? Vemte si na pomoc alobal. Stačí, když větší kus alobalu několikrát přeložíte. Čím víc vrstev přidáte, tím snadněji a rychleji se vám povede nůžky naostřit. Poté vemte nůžky a stříhejte alobal na pruhy. Nůžky budou opět krásně ostré. 

     


  • 2.

    Rychlý trychtýř

    Autor: iStock

    Pokud potřebujete přelít nějakou kapalinu z lahve do lahve a nemáte při ruce trychtýř, který vám zaručí, že se vše nerozlije okolo, rychlou a jednoduchou pomocí může být také kousek alobalu. Pás silnějšího alobalu prostě srolujte  do kužele a provizorní trychtýř máte na světě. Sice je asi jen na jedno použití, ale službu udělá velmi dobrou.   

     

  • 3.

    Snadnější žehlení

    Autor: iStock

    Pokud nemáte ráda žehlení a hledáte možnosti, jak si tuto domácí práci co nejvíce zjednodušit, bude se vám určitě hodit trik s alobalem. Díky němu může být totiž žehlení rychlejší a efektivnější. Jak na to? Na prkno pod potah prkna rozložte alobal. Teplo se díky alobalu bude odrážet a žehlení vám tak půjde rychleji a některé oblečení bude stačit vyžehlit jen z jedné strany.

    Alobal vám pomůže také při zašpinění žehličky. Pokud špatně klouže například kvůli nánosu škrobu, vyčistěte ji tak, že rozpálenou žehličkou párkrát přejedete přes alobal.

     




  • 4.

    Mytí připáleného nádobí

    Autor: iStock

    Zanesená mastnota dá vždycky zabrat. Když jste navíc někde, kde nemáte vhodnou houbičku nebo drátěnku, nahradit je můžete alobalem. A to tak, že kousek alobalu zmuchláte a vydrhnete připálený hrnec. 

     

  • 5.

    Bezpečné stěhování nábytku

    Autor: iStock


    Potřebujete přemýstit nábytek, který je těžký, a bojíte se, že při stěhování vám poškodí podlahu či koberec? Použijte alobal a  stěhování bude mnohem snadnější. Pod kusy nábytku stačí dát kousek hliníkové fólie a přesuňte nábytek dle potřeby. 

     

  • 6.

    Proti otravnému hmyzu

    Autor: iStock

    Otravný hmyz jako jsou mouchy nebo vosy se v létě rád motá okolo pití, které si dopřáváme na zahradě. Hlavně v případě malých dětí to může být docela nebezpečné. Dobrým tipem, jak pití i sebe ochránit, je použtí alobalu. Sklenky překryjete alobalem, který propíchnete brčkem. Pití nic nebrání, vosy se k nápoji nedostanou a odlesky je odstraší.

    Pokud do zeminy přidáte nastříhané proužky alobalu, odradí to škodlivý hmyz.  Navíc bude alobal odrážet světlo a teplo na rostliny.

     


  • 7.

    Pomocník do sušičky

     

    Autor: iStock

    Máte doma sušičku a vadí vám, že oblečení je po vyndání nabité statickou elektřinou? Tak tohoto problému se lehko zbavíte díky alobalu. Příště stačí hodit k prádlu několik zmačkaných koulí z alobalu. Nemusíte je po každém použití měnit, vydrží vám několik měsíců.   

     

  • 8.

    Ochrana štětců při malování

    Autor: iStock

    Pokud se v domácnosti pustíte do natírání či malování a nechcete, aby vám při tom štětec rychle zaschnul, zabalte ho do alobalu a stáhněte gumičkou. A později můžete bez obav pokračovat. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

reflexx: přemÝstit?! notvl

(19. 02. 2019 03:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy