Pokud se právě chystáte na grilování, bude se vám tenhle jednoduchý recept hodit. Brambory se slaninou a rozmarýnem jsou skvělou přílohou ke grilovanému masu, nezáleží na tom, zda jde o hovězí steak, kuřecí paličky či kus vepřového, hodí se skutečně ke všemu. Skvěle ale poslouží i jako samostatný pokrm. Stačí k nim jen naservírovat misku s nějakým dipem z tvarohu či zakysané smetany ochucených čerstvými bylinkami nebo česnekem.
Brambory na grilu s rozmarýnem a slaninou
Ingredience:
- 8 středně velkých brambor
- 8 plátků anglické slaniny
- 6 stroužků česneku
- snítky čerstvého rozmarýnu (pokud nemáte, použijte sušený)
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Brambory pod tekoucí vodou dobře vydrbejte kartáčkem a předem si je ve slupce předvařte, zkrátí to dobu grilování. Stačí cca 10 minut.
2. Do menší misky nalijte olivový olej. Ze snítek rozmarýnu stáhněte lístky, nasekejte je nadrobno a přidejte do oleje. Pokud máte jen sušený rozmarýn, rozemněte ho v ruce. Přidejte rozetřený nebo prolisovaný stroužek česneku.
3. Zbytek česneku nakrájejte na plátky. Na širší proužky nakrájejte anglickou slaninu.
4. Předvařené vychladlé brambory i se slupkou nařezejte na plátky do vějíře. Řezejte je cca do ¾ hloubky, abyste je nepřekrojili. Pokud vám vadí slupka, oloupejte si je před řezáním.
5. Připravte si 8 dostatečně velkých čtverců alobalu, do středu položte nařezanou bramboru a mezi jednotlivé plátky vložte nakrájený česnek a slaninu.
6. Naplněné brambory ze všech stran důkladně mašlovačkou nebo štětcem potřete rozmarýnovým olejem tak, aby se olej dostal i mezi jednotlivé plátky. Nakonec je osolte, opepřete a důkladně zabalte do alobalu.
7. Grilujte asi 20 minut. Zda jsou propečené zjistíte špejlí nebo dlouhým párátkem.