Jestli vás baví zdravé stravování, bude pro vás tento způsob úpravy jídla to pravé. Grilování na kamenech totiž brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se během opékání na klasickém roštu uvolňují. 

Jaký kámen na gril

K nejoblíbenějším patří lávové nebo žulové kameny. Nenesou žádné chemické stopy ani stopy po průmyslovém zpracování. Jedná se o přírodní kameny, které se pouze opracují do požadovaného tvaru desky a vyleští do hladka.

Grilování na lávovém nebo žulovém kameni v 7 krocích

  1. Grilovací kamennou desku stačí jednoduše položit na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický gril. Je vhodná i do zděných krbů a dokonce i nad otevřené ohniště.
  2. Ideální je dát kámen na gril nebo ohniště už při rozpalování, aby se rozehříval postupně. Prudké teplotní změny by mohly kameni škodit.
  3. Poté, co zapálíte hořáky nebo rozděláte oheň, je potřeba nahřávat kameny po dobu 10-15 minut.
  4. Nezapomeňte před grilováním pomazat kámen olejem.
  5. Základní podmínkou správného grilování je rychle a zprudka opékat, aby se vytvořila křupavá kůrčička s chutnou šťávou uvnitř.
  6. Samotné grilování na kameni pak trvá přibližně stejně dlouho jako grilování na roštu.
  7. Po grilování kámen vyčistíte jednoduše. Stačí setřít vlhkým hadříkem a zbytky jídla nerezovou škrabkou. Kámen lze vyčistit také tak, že ho při maximálním výkonu znovu zahřejete na dobu alespoň 5 minut. Tím dojde k jeho vypálení a vyčištění od případných zbytků jídla.

Co grilovat na kameni? 

Na kameni můžete opékat jakékoliv maso, na plátky nebo mleté, také zeleninu, ovoce nebo pečivo, a to vše bez i v oblíbené marinádě. Výjimkou není ani grilování ryb na kameni, které je snadné a zdravé.

 Jaké hovězí maso se hodí na grilování? Podívejte se na video. 

Video
Video se připravuje ...

Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na grill Adam Balažovič/BPŽ