Tento kousek masa máte možná spojený s roštěnou na houbách, skvěle se ale hodí i na grilování. Maso z hřbetu zvířete je totiž krásně šťavnaté a má skvělou chuť. Připravte si všechny suroviny, a pokud nejste v grilování tolik zběhlí, tak také teploměr na maso, abyste mohli zkontrolovat jeho teplotu.
Budete potřebovat
600 g hovězí roštěné
Bylinkové máslo:
100 g čerstvého másla
lžíce nasekané petrželové natě
lžíce nasekané pažitky
lžíce nasekané bazalky
stroužek česneku
hrubá sůl
pepř
Postup a měření teploty masa
1. Máslo nechte změknout a utřete jej s bylinkami, česnekem, špetkou soli a pepře.
2. Maso vyndejte alespoň hodinu před grilováním. Krájejte je na plátky široké alespoň na palec, osušte a zprudka grilujte do požadovaného stupně propečení.
3. Pokud si nevěříte, před samotným grilováním můžete do jednoho kusu masa zapíchnout teploměr a teplotu tak snadno zkontrolujete:
- rare - 50 °C
- středně propečený - 55-60 °C
- důkladně propečený steak - 68 °C
4. Po sejmutí z grilu nechte maso ještě alespoň 10 minut odpočinout na teplém místě (ne však přímo na grilu), aby se v něm šťáva rovnoměrně rozložila.
5. Podávejte s kouskem bylinkového másla a čerstvým chlebem.