Pro vytvoření klasického ohniště potřebujete hodně prostoru, musíte vykopat díru do země a okraje vyložit kameny. S přenosným ohništěm je to mnohem jednodušší. Stojí na nožičkách a umístit jej můžete kdekoliv na zahradě nebo v kempu. Jediné, co potřebujete, je rovný, pevný a nehořlavý povrch, na který ho dáte. 

Přenosné zahradní ohniště: Gril je nutností!

Pokud nechcete ohniště používat jenom na opékání buřtů, pořiďte si jej určitě s grilem. Rošt by měl být výškově nastavitelný. Díky tomu si podle toho, co zrovna grilujete, nastavíte vzdálenost od ohně. Rošt by měl být zároveň otočný, abyste ho mohli úplně vytočit mimo prostor ohniště – třeba pokud potřebujete nechat maso odpočinout.

Materiál, výbava a velikost

  • Přenosná ohniště se ve většině případů vyrábí z ocele nebo litiny, narazit ale můžete i na ohniště z lehkého betonu s tím, že povrch může imitovat třeba kámen nebo dřevo. Stylově vypadají i kousky, které mají místo nohou podstavec – např. granitový.
  • Určitě zvolte ohniště s madly, ať se vám dobře přenáší.  
  • Pro lepší přístup vzduchu mohou být ve dnu ohniště otvory.
  • Nesmí chybět mřížka na popel.
  • Jako ochrana před odletujícími jiskrami slouží poklop s pletivem.
  • Praktickým doplňkem je víko na ohniště, které chrání proti dešti a větru a můžete ho použít i na uhašení ohně.
  • Mezi nejoblíbenější patří ohniště o průměru 70, 80 a 100 cm. Všímejte si také toho, jakou má nádoba na oheň výšku, protože když bude moc u země, budete se k němu při grilování pořád ohýbat.

Čím topit a jak správně grilovat?

Jako palivo můžete použít větve z ořezaných stromů nebo keřů přímo z vaší zahrádky, suché klestí z lesa nebo klasické dřevo. Do některých typů ohnišť se dá dát jak dřevo, tak i dřevěné uhlí.

Pokud nechcete čekat, až bude ohniště žhavé, začněte vaši grilovačku opékáním na klacku, které zvláště děti milují. Až vzniknou uhlíky, přidejte grilovací mřížku. Pokud je vaše ohniště dostatečně velké, můžete si vytvořit dvě grilovací zóny: žhavou a méně žhavou. Na žhavé zóně se maso rychle zatáhne, méně žhavá zóna zase umožňuje pomalejší dopečení. Rozhodně maso nepečte na žhavé zóně celou dobu, jinak by nebylo rovnoměrně propečené. Maso se musí grilovat pozvolna. Až budete mít hotovo, nechejte ho alespoň 10 minut odpočinout mimo žár. Díky tomu se šťáva dostane pěkně do celého steaku.

Podívejte se také, jaké hovězí maso se hodí na grilování.

Video
Video se připravuje ...

Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na grill Adam Balažovič/BPŽ