Medová marináda s pivem se hodí na kuřecí stehna nebo vepřové maso, medovo hořčičná jde dohromady s kuřecím masem nebo třeba lososem, a pokud k medu přidáte rajčatový protlak, máte skvělou směs na vepřová žebírka.

Pivní medová marináda na kuřecí stehna a vepřové

Pivo s medem je osvědčená kombinace, která dodá kuřecímu, vepřovému nebo třeba i krůtímu masu šmrnc. Tato marináda je navíc snadná a rychlá.

1. Smíchejte 3 lžíce tekutého medu, 0,25 litru piva, 2 až 3 lžíce vinného octa, 1 lžíci mletého rozmarýnu a 2 lžíce rafinovaného olivového oleje.
2. Maso naložte na několik hodin a dejte na gril.

Rajčatovo medová marinádana žebírka

Lahodná vepřová žebírka naložená do marinády z medu a rajčat se stanou zlatým hřebem vaší grilovačky. Jak na to?

1. Na marinádu budete potřebovat 100 g medu, 50 g rajčatového protlaku, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžíce rafinovaného olivového oleje, 1 prolisovaný česnek, sůl a pepř. Všechny ingredience smíchejte dohromady.
2. Žebra osolte a posypte drceným pepřem, vložte do vody tak, aby byly ponořené, přikryjte alobalem a duste zhruba hodinu v troubě.
3. Poté, co žebra vychladnou, naporcujte je, potřete marinádou a dejte na gril. Maso servírujte s česnekovou omáčkou.

Medovo hořčičná marináda na kuřecí maso a ryby

Sladká, a přitom pikantní marináda si bude rozumnět s drůbežím masem nebo třeba lososem.

1. Připravte si půl šálku tekutého medu, půl šálku hořčice podle chuti, kávovou lžičku sušené bazalky, kávovou lžičku sladké mleté papriky, kávovou lžičku najemno nasekané petrželky, sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte dohromady.
2. Marinádu dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené marinádou ze všech stran.
3. Maso naložte nejméně na 4 hodiny, ideálně přes noc. Nechte v chladu. Před grilováním marinádu jemně setřete, aby vám nekapala do grilu a nepřipalovala se.

Jak dělá marinádu Zdeněk Pohlreich? Podívejte se na video. 

Video
Video se připravuje ...

Marináda na maso podle Zdeňka Pohlreicha