Ať už grilujte na zahradě, terase, balkóně či třeba na elektrickém grilu doma v kuchyni, určitě víte, že je marinování nutností. Správně připravená marináda totiž sebelepší grilovaný pokrm povýší na ještě lepší. To ale zdaleka není vše. Maso také zjemní, zkřehčí, prodlouží jeho trvanlivost, zkrátí dobu přípravy. A i když se dají pořídit marinády všech možných chutí hotové, není nad marinádu domácí. Nejenže neobsahuje žádnou zbytečnou chemii, jako jsou konzervanty, glutamáty, umělá sladidla a barviva, ale navíc si ji můžete „doladit“ přesně podle svojí chuti.
Recept na marinádu s medem a česnekem
V medové marinádě s česnekem, medem a citronovou šťávou se skvěle snoubí pikantní, sladká a kyselá chuť. Hodí se na kuřecí maso (paličky, stehýnka, křidýlka, prsíčka), na krůtí maso (steaky, medailonky, biskupy, křídla), na vepřové maso (steaky z krkovice, kýty, bůček, žebírka), ale třeba i na filety z lososa nebo na krevety.
Ingredience:
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce kečupu
- 6 stroužků česneku
- 3 lžíce oleje (olivový, slunečnicový, řepkový – jakýkoliv, který máte rádi)
- 1 lžíce sojové omáčky omáčka
- 1 lžíce worcestrová omáčka
- šťáva z 1 – 2 citronů
- 1 lžička mleté červené papriky
Podle chuti:
- zázvor
- mletý kmín
- chilli
- kari
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
1. Česnek nasekejte nadrobno a na prkénku ho utřete se solí na jemnou pastu. Shrňte jí do misky, přidejte med,olej a citronovou šťávu a míchejte, dokud se med úplně nerozpustí.
2. Přidejte ostatní ingredience. (Jejich množství si samozřejmě můžete snížit či naopak navýšit přesně podle svojí chuti. Přidat můžete také svoje oblíbené sušené bylinky.) Vše nejlépe metličkou důkladně míchejte, dokud se obsah nespojí. Použít můžete i mixér.
3. Do hotové marinády potom naložte maso a nechte ho v ní odležet. Vepřovému masu stačí 1-2 hodiny, větším kuřecím částem s kostí 2-6 hodin, vykoštěným částem a křidýlkům stačí 30 minut až 2 hodiny. Rybu nechte v marinádě jen 15-30 minut, aby se vám nezačala rozpadat.
4. Po vyjmutí z marinády nechte přebytečnou omáčku z masa okapat, otírat ho nemusíte,
5. Grilujte na rozpáleném grilu, nejlépe na grilovacím tácku, aby se med v marinádě na povrchu masa nepřipaloval. Během grilování maso potírejte zbylou marinádou.
Poznámka:
Naložené maso nikdy nemražte. Marináda by mohla rozložit jeho povrchovou vrstvu, takže by po rozmražení získalo kašovitou konzistenci.