Nejspíš už jste o něm slyšeli, možná ho i ochutnali, třeba na dovolené u moře. Snadno dostupný už je ale také u nás. Balený ho seženete téměř v každém supermarketu. Polotvrdý, mírně slaný smetanový sýr svojí konzistencí, chutí i vlastnostmi připomíná náš jadel. Sám o sobě nemá nijak výraznou chuť, proto je vhodné ho namarinovat nebo ochutit kořením či bylinkami. Báječně se k němu hodí například čerstvá máta. Sýr Halloumi se může konzumovat studený, připravuje se ale i na pánvi, v troubě a na grilu. I při vyšších teplotách si totiž stále zachovává pevnou strukturu, vůbec se neroztéká. Položit ho můžete klidně přímo na rozpálený rošt.
Grilovaný sýr halloumi s teplým zeleninovým salátem
Ingredience:
- sýr halloumi
- olivový olej
- šťáva z čerstvého citronu nebo limetky
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé nebo sušené bylinky - oregáno, tymián, rozmarýn...
Na salát:
- cuketa
- lilek
- žlutá, červená a oranžová paprika
- cherry rajčata
- jarní cibulka
- česnek
- olivový olej
- balzamikový ocet
- med
Postup:
1. Halloumi sýr nakrájejte na stejnoměrné plátky široké cca 1,5 centimetru.
2. Z olivového oleje, citronové šťávy, pepře a bylinek připravte marinádu, do které plátky sýra naložte a nechte je chvilku marinovat.
3. Celé papriky dejte na rozpálený gril a ogrilujte tak, aby na nich byly černé puchýře. Lilek a cuketu mezitím nakrájejte na plátky, lehce osolte a nechte vypotit. Hotové papriky sundejte z grilu a zavřete je do plastové krabičky s víkem nejméně na 10 minut, aby se zapařily.
4. Přebytečnou tekutinu z lilku a cukety otřete papírovou kuchyňskou utěrkou. Sýr vyndejte z marinády a dejte ho grilovat. Do misky s marinádou přidejte prolisovaný česnek, nasypte kolečka lilku a cukety, přihoďte tam i cherry rajčátka a jarní cibulky promíchejte a zeleninu naskládejte na gril. Během grilování sýr i zeleninu otočte kleštěmi a průběžně vše potírejte marinádou.
5. Mezitím spařené papriky zbavte slupky a nakrájejte je na proužky. Přidejte ogrilovanou cuketu a lilek, větší kolečka můžete rozkrojit napůl, cherry rajčátka a jarní cibulku nakrájenou na silnější kolečka. Zakápněte olivovým olejem, balzamikovým octem a přidejte trochu medu. Vše dobře zamíchejte. Dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.
6. Teplý salát nandejte na talíře a na něj rozložte ogrilovaný sýr. Dozdobte lístky máty nebo bazalky. Podávejte s dokřupava opečenou bagetou.