Tradiční polotvrdý sýr se na Valašsku vyráběl už v 18. století, později se však stal specialitou slovenských bačů. Dělá se z polotučného mléka, původně ovčího, dnes už se ale obvykle míchá s mlékem kravským nebo se vyrábí pouze z něj. Alespoň ten, který koupíte v běžné obchodní síti. Může být pařený i nepařený, uzený i neuzený.  Chuť sýra je jemně pikantní, mírně nakyslá, příjemně slaná. Uzený sýr pak má typickou vůni po dýmu. Báječně chutná studený, po tepelné úpravě se z něj však stává skutečná delikatesa.

Recept: Oštiepok na grilu s broskvemi

Přímo na gril jsou určeny malé zauzené sýry oválného tvaru. Seženete je na kusy na farmářských trzích, ve farmářských prodejnách, vakuově zabalené je však koupíte i v každém větším obchodě s potravinami. V chladících skříních se dívejte po papírové krabičce. Ta kromě 4 sýrů obvykle obsahuje i brusinkovou či švestkovou omáčku, která chuť uzeného grilovaného sýra skvěle doplňuje. Stejně tak se k němu hodí i karamelizované broskve - podívejte se, jak ho právě s nimi můžete kombinovat. 

Ingredience:

  • oštěpek
  • zralé broskve
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Grilovaný oštěpek:

Oštěpek položte na rozpálený gril, je lepší použít grilovací pánev nebo alespoň grilovací misku, aby vám sýr neprotekl roštem. Z každé strany opékejte sýr 2 až 4 minuty, dokud se na něm nevytvoří hnědá kůrka. Abyste dosáhli oné lahodné vláčnosti, musí být sýr uprostřed důkladně prohřátý. 

Karamelizované broskve:

Broskve vypeckujte, nakrájejte na větší měsíčky a dejte do mísy. Přidejte nadrobno nasekaný rozmarýn, jemně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Důkladně promíchejte a pak grilujte z každé strany, dokud povrch broskví nezačne jemně karamelizovat. Ještě teplé podávejte s ogrilovaným oštěpkem.