1. Marinovaný kuřecí špíz
2. Párkový špíz v alobalu
3. Vegetariánské špízy
Na špízech je úžasné, že se nemusíte striktně držet receptů. Dá se na ně napíchnout cokoli dalšího, co zrovna najdete v lednici. Připravte si grilovací jehly nebo špičaté špejle a pusťte se do toho.
Marinovaný kuřecí špíz
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
3 plátky kuřecích prsou
1 svazek zelené cibulky
Marináda:
4 lžíce řepkového oleje
2 stroužky česneku
3 lžíce čerstvého koriandru
1 lžíci cukru krystal
půl lžičky mletého kmínu
půl lžičky mletého koriandru
1 lžíci sójové omáčky
1 červenou chilli papričku
sůl, mletý černý pepř
Postup:
- Špejle namočte do studené vody nejméně na půl hodiny. Kuřecí prsa nakrájejte na 8 dlouhých proužků.
- Maso esovitě napichujte na špejle střídavě s překrojenými cibulkami. Celý špíz nechte chvilku odležet.
- Suroviny na marinádu dejte do mixéru a dohladka rozmixujte.
- Maso a cibulku potřete marinádou a minimálně dvě hodiny nechte odležet v lednici.
- Grilujte 10 až 15 minut.
Párkový špíz v alobalu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 hrubší párky
200 g tvrdého sýra
2 červené papriky
2 menší cibule
Marináda:
3 lžíci ostrého kečupu
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce sójové omáčky
půl lžíce worcesterské omáčky
řepkový olej
Postup:
- Párky nakrájejte na hrubá kolečka. Sýr a papriku nakrájejte na kostičky. Oloupané cibule nakrájejte na osminky a vše dohromady střídavě napichujte na jehly.
- Alobal potřete trochou oleje. V jiné míse smíchejte kečup, hořčici a worcesterskou omáčku. Špízy položte každý zvlášť na kus fólie a potřete z obou stran omáčkou.
- Špízy důkladně zabalte do alobalu, aby vám nevytekla šťáva, položte na gril a pečte asi 15 minut.
Vegetariánské špízy
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 klasy kukuřice
400 g středně velkých čerstvých žampionů
červenou papriku
zelenou papriku
2 lžíce citronové šťávy
sůl
Meggle bylinkové máslo v tubě
Postup:
- Kukuřičné klasy očistěte, omyjte a uvařte v osolené horké vodě. Poté je vyjměte, nechte okapat a nakrájejte na kolečka široká asi 1,5 cm.
- Žampiony očistěte a odstraňte nožičky, papriky omyjte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na čtverečky o hraně asi 2,5 cm.
- Střídavě napichujte na grilovací jehly kukuřici, žampiony a papriky, osolte a zakapejte citronovou šťávou.
- Špízy dejte na gril, stříkněte na ně bylinkové máslo a grilujte je 8 až 10 minut.