Na špízech je  úžasné, že se nemusíte striktně držet receptů. Dá se na ně napíchnout cokoli dalšího, co zrovna najdete v lednici. Připravte si grilovací jehly nebo špičaté špejle a pusťte se do toho.

Marinovaný kuřecí špíz

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
3 plátky kuřecích prsou
1 svazek zelené cibulky

Marináda:
4 lžíce řepkového oleje
2 stroužky česneku
3 lžíce čerstvého koriandru
1 lžíci cukru krystal
půl lžičky mletého kmínu
půl lžičky mletého koriandru
1 lžíci sójové omáčky
1 červenou chilli papričku
sůl, mletý černý pepř

Postup:

  1. Špejle namočte do studené vody nejméně na půl hodiny. Kuřecí prsa nakrájejte na 8 dlouhých proužků.
  2. Maso esovitě napichujte na špejle střídavě s překrojenými cibulkami. Celý špíz nechte chvilku odležet.
  3. Suroviny na marinádu dejte do mixéru a dohladka rozmixujte.
  4. Maso a cibulku potřete marinádou a minimálně dvě hodiny nechte odležet v lednici.
  5. Grilujte 10 až 15 minut.

Párkový špíz v alobalu

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 hrubší párky
200 g tvrdého sýra
2 červené papriky
2 menší cibule

Marináda:
3 lžíci ostrého kečupu
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce sójové omáčky
půl lžíce worcesterské omáčky
řepkový olej

Postup:

  1. Párky nakrájejte na hrubá kolečka. Sýr a papriku nakrájejte na kostičky. Oloupané cibule nakrájejte na osminky a vše dohromady střídavě napichujte na jehly.
  2. Alobal potřete trochou oleje. V jiné míse smíchejte kečup, hořčici a worcesterskou omáčku. Špízy položte každý zvlášť na kus fólie a potřete z obou stran omáčkou.
  3. Špízy důkladně zabalte do alobalu, aby vám nevytekla šťáva, položte na gril a pečte asi 15 minut.

Vegetariánské špízy

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 klasy kukuřice
400 g středně velkých čerstvých žampionů
červenou papriku
zelenou papriku
2 lžíce citronové šťávy
sůl
Meggle bylinkové máslo v tubě

Postup:

  1. Kukuřičné klasy očistěte, omyjte a uvařte v osolené horké vodě. Poté je vyjměte, nechte okapat a nakrájejte na kolečka široká asi 1,5 cm.
  2. Žampiony očistěte a odstraňte nožičky, papriky omyjte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na čtverečky o hraně asi 2,5 cm.
  3. Střídavě napichujte na grilovací jehly kukuřici, žampiony a papriky, osolte a zakapejte citronovou šťávou.
  4. Špízy dejte na gril, stříkněte na ně bylinkové máslo a grilujte je 8 až 10 minut.