20. červen 2018
Svátek slaví Květa, zítra Alois

Grilování masa: Nejčastější chyby, kvůli kterým je suché, hořké, nebo špatně propečené

/
  • (istock.com)
    10. června 2018 ● 10:00
     

    Grilovací sezóna může začít! Slunečné počasí přímo vybízí k venkovnímu grilování s přáteli. Jak ale dosáhnout toho, aby vaše maso bylo vždy správně připravené? Níže jsme uvedli devět nejběžnějších chyb, kterých se při grilování dopouštíme. 

  • 1.

    Špatné grilovací pomůcky

    Čeho se vyvarovat: Grilování na otevřeném ohni a grilování na lávovém kameni se liší! Jedno mají ale stejné. Je nutné používat správné pomůcky, které nám zjednoduší manipulaci s horkým jídlem a žhavým grilem. Při grilování určitě v žádném případě nepoužívejte ruce nebo plastové pomůcky! Běžné kuchyňské nástroje mají krátkou rukojeť, a to nám neposkytuje dostatečnou vzdálenost od tepla grilu.

     

    Jak to dělat správně: Nebojte se investovat do pomůcek určených přímo na grilování. Základem jsou těžké, kovové kleště s dlouhou rukojetí, drátěný kartáč na čistění roštu, špachtle a štětce na potírání masa. Profesionální pomůcky zjednoduší vaše grilování a ochrání vás před spáleninami!

  • 2.

    Málo rozžhavený gril

    Čeho se vyvarovat: Pokud dáte jídlo na gril příliš brzy, grilovací rošt nebude dostatečně žhavý a maso se na něm bude tedy pouze ohřívat, lepit se k roštu a následně vysychat.

     

    Jak to dělat správně: Jakmile zapnete gril, zavřete ho nebo přiklopte a nechte nejméně 1015 minut pořádně rozžhavit! Správně rozpálený gril maso připraví rychleji a chutněji. Dokonce se vám bude i lépe čistit, protože se na něj nebude jídlo lepit. Správná teplota grilu je tedy jeden z nejdůležitějších bodů dobrého grilování.

  • 3.

    Špinavý gril

    Čeho se vyvarovat: Zbytky potravy a přepálený omastek může způsobit průjem nebo dokonce zvracení a výrazně ovlivňuje chuť grilovaného masa. Zbytky a staré tuky také mohou způsobit neočekávané vzplanutí a kouř, což způsobuje nepříjemný pach.

     

    Jak to dělat správně: Ať už se rozhodnete vyčistit gril hned po vaření nebo těsně před vařením, dělejte to pořádně! Pomoci vám můžou cibule nebo kousky citronu, které odstraňují mastnotu a zaschlou špínu. Zároveň také působí jako antibakteriální ochrana a váš gril bude na další přípravu masa jako nový.

  • 4.

    Používání tekutých podpalovačů

    Čemu se vyhnout: Tekutý podpalovač na dřevěné uhlí je plný chemických škodlivin a pachů. Může ovlivnit chuť jídla a dokonce může způsobit závratě, potíže s dýcháním a bolesti hlavy nebo zvracení.

     

    Jak to dělat správně: Je tedy nutné se ujistit, že gril na dřevěné uhlí má při grilování otevřené větrací otvory, které dovolují vniknutí kyslíku, a tak i správnému plápolání ohně. Nejlepší je ale oheň zapálit pomocí zmačkaných noviny či papíru a zápalek, bez použití tekutého podpalovače. Později můžete pomalu přidávat brikety, které udrží plápolající oheň.

  • 5.

    Prudký oheň

    Čeho se vyvarovat: Umístění masa na prudký oheň sice maso z venku ogriluje, ale vnitřek bude stále syrový a tuhý!

     

    Jak to dělat správně: Při grilování masa je dobré střídat teploty. Ze začátku se doporučuje maso položit na rozpálený rošt či kámen při vysoké teplotě, aby se maso zatáhlo a všechny vitamíny a šťáva zůstaly uvnitř. Postupně teplotu snižujeme, maso tak krásně změkne a propeče se celé. Výsledkem by mělo být šťavnaté a křehké maso.

  • 6.

    Konzumace vařícího jídla

    Čeho se vyvarovat: Jsme zvyklí konzumovat jídlo z grilu hned, jak se dá na stůl, ale to je špatně! Pokud nakrájíte maso hned po sundání, přijdete o spoustu lahodných chutí a vitamínů. Mimo jiné nám také vařící maso může silně popálit ústa a jazyk!

     

    Jak to dělat správně: Správně by se mělo grilované maso nechat vychladnout a odpočinout, aby se chuť masa trochu odležela a zvýraznila. Jedná se o pár minut, nebojte se tedy, že byste mezitím umřeli hlady.

  • 7.

    Nahořklá chuť

    Čeho se vyvarovat: Více omáčky znamená víc chuti, ne? Tak to opravdu není pravda. Polití masa marinádou příliš brzy způsobí zhořknutí a připálení, což ve finále úplně zkazí chuť masa.

     

    Jak to dělat správně: Pokud chcete přidat na maso marinádu, udělejte tak nejdříve 510 minut před vyndáním na talíř. Omáčka tak zhoustne, nepřipálí se a dodá masu ten správný říz!

  • 8.

    Časté otevírání grilu

    Čeho se vyvarovat: Pokaždé, když otevřete gril, vypouštíte teplo, což snižuje jeho teplotu, prodlužuje vaši dobu vaření a způsobuje nerovnoměrné propečení jídla.

     

    Jak to dělat správně: Buďte trpěliví. Kontrolujte své jídlo méně často a nastavte časovač, který vám řekne sám, kdy máte maso vyndat. Pokud má váš gril teploměr na víku, je to skvělý způsob, jak mít teplotu pod kontrolou.

  • 9.

    Příprava masa na burgery

    Čeho se vyvarovat: Příprava masa na hamburgery je složitá. Nesmí se příliš důkladně promíchávat, aby maso nebylo moc tuhé a gumové. To většinou způsobuje „uhňácání“ masa do pravidelného tvaru.

     

    Jak to dělat správně: Do masa na domácí hamburgery přidávejte všechny ingredience pomalu a promíchávejte je nejlépe rukou, a to velmi opatrně. Následně maso rozdělte na stejné kuličky, které pak na roštu nebo kameni jen rozmáčknete a můžete se těšit na šťavnaté a rozpadající se hamburgery, plné skvělých chutí.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

feketeKarkulka:  Když vidim co ty lidi grilujou za sr a čky. Fuj.Co koupíte už naložené a balené bylo už jednou zmrazené a je to humus.co naložil řezník je na rozhraní ale vono je to fuk ,stejně jsou ty lidi u grilu vožralí a sežerou všechno. Grilivačka á la českej řepák.

(11. 06. 2018 13:26)
Zobrazit celou diskusi
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy