Chcete si být jistí, že je panenka opravdu dobře ugrilovaná? Máme pro vás recept a taky vám poradíme, jaká má být správná teplota uvnitř masa. Pusťte se do toho.
Budete potřebovat
1-2 vepřové panenky (cca 500 g)
Na marinádu:
- 40 ml sojové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2-3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
- ½ lžičky drceného chilli
- 1 lžíce cukru
- jarní cibulka k podávání
Postup
1. Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná.
2. Celou panenku nechte ve směsi marinovat nejméně dvě hodiny nebo přes noc. Nejméně půl hodiny předem ji vyndejte z lednice, aby maso získalo pokojovou teplotu.
3. Rozpálený rošt potřete olejem. Panenku grilujte ze všech stran přibližně 5 minut.
4. Zkontrolujte teplotu masa (viz níže).
5. Po dosažení bezpečné teploty sejměte maso z grilu, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Nakrájejte na plátky a podávejte se salátem posypaným sezamem nebo rýží a čerstvou lahůdkovou cibulkou.
Bezpečná teplota masa
Abyste si byli jistí, že je vepřová panenka dobře připravená, vezměte si na pomoc teploměr na maso. Bezpečná vnitřní teplota je nad 70 °C. Při grilování je nutné dosáhnout alespoň 65°C, maso setrvačností ještě dojde.
TIP NA VIDEO: Připravte si také jednoduchou marinádu podle Zdeňka Pohlreicha.
Marináda na maso podle Zdeňka Pohlreicha