Chcete si být jistí, že je panenka opravdu dobře ugrilovaná? Máme pro vás recept a taky vám poradíme, jaká má být správná teplota uvnitř masa. Pusťte se do toho.

Budete potřebovat

1-2 vepřové panenky (cca 500 g)

Na marinádu:

Postup

1. Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná.

2. Celou panenku nechte ve směsi marinovat nejméně dvě hodiny nebo přes noc. Nejméně půl hodiny předem ji vyndejte z lednice, aby maso získalo pokojovou teplotu. 

3. Rozpálený rošt potřete olejem. Panenku grilujte ze všech stran přibližně 5 minut.

4. Zkontrolujte teplotu masa (viz níže).

5. Po dosažení bezpečné teploty sejměte maso z grilu, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Nakrájejte na plátky a podávejte se salátem posypaným sezamem nebo rýží a čerstvou lahůdkovou cibulkou.

Bezpečná teplota masa

Abyste si byli jistí, že je vepřová panenka dobře připravená, vezměte si na pomoc teploměr na maso. Bezpečná vnitřní teplota je nad 70 °C. Při grilování je nutné dosáhnout alespoň 65°C, maso setrvačností ještě dojde.

Připravte si jednoduchou marinádu podle Zdeňka Pohlreicha. 

Video
délka: 01:10

Marináda na maso podle Zdeňka Pohlreicha