Vyzkoušejte kuřecí křídla naložená v pikantní směsi s medem, pepřem a citronovou kůrou, špízy v jogurtové marinádě s kurkumou, která z nich udělá indickou specialitu, a pivní paličky s česnekem a kremžskou hořčicí.

Kuřecí křídla na grilu s medem

1 kg kuřecích křidélek

Marináda
1-2 lžíce medu
1 lžička oregana
1 lžička chilli vloček
1 lžička kajenského pepře
1 lžíce koření na pečené kuře
3 lžičky soli
½ lžičky citronové kůry
5 lžic řepkového oleje

Postup
1. Kuřecí křidélka promíchejte s marinádou a nechte přes noc v lednici odležet, vstřebají chuť koření a lehce zkřehnou.
2. Poté z nich marinádu lehce otřete a pomalu dozlatova grilujte (díky sladké marinádě se křídla snadno mohou připálit).
3. Podávejte s dostatkem čerstvého chleba.

Kuřecí špízy v jogurtu

500 g kuřecích kousků, např. z prsních nebo stehenních řízků

Marináda
1 malý jogurt
1 lžíce kurkumy
1 lžička drceného římského kmínu
1 ½ lžičky drceného chilli
½ lžičky drceného koriandru
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky sladké papriky
¼ lžičky zázvoru
3 stroužky česneku, prolisované
2 lžičky soli

Postup
1. Všechny suroviny na marinádu promíchejte a ve směsi obalte kuřecí maso. Nechte nejméně hodinu, lépe však přes noc, marinovat v chladu.
2. Maso rozdělte na jehly (kovové nebo dřevěné, předem ve vodě namočené) a zprudka ogrilujte.
3. Podávejte s chlebovými plackami, měsíčky citronu k dokyselení, jogurtovou omáčkou s okurkami a zeleninou.

Kuřecí paličky na pivu

10 kuřecích paliček nebo na menší díly rozporcované kuře

Marináda
100 ml řepkového oleje
250 ml piva
1 střední žlutá cibule
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička čerstvě mletého pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžíce kremžské hořčice
svazek petrželové natě, nadrobno posekané
3 lžičky soli

Postup
1. Metličkou promíchejte všechny suroviny, nalijte do většího vodotěsného sáčku nebo uzavíratelné nádoby a vložte do ní kuřecí díly.
2. Nechte marinovat 5-12 hodin, průběžně maso obracejte.
3. Grilujte zvolna, aby se maso dobře propeklo i u kosti. Podávejte s chlebem a salátem.

Podívejte se ještě na další tipy, jak připravi kuře na grilování.

Jaké maso na steak? Ve videu vám poradí řezník Radek Lisa.

Video
délka: 00:47

Jaké maso pořídit v řeznictví na steak, abychom neutratili jmění Adam Balažovič/ bpž