20. červen 2019
Svátek slaví Květa, zítra Alois

7 dokonalých receptů na dietní grilování

/
  • (iStock.com)
    26. května 2018 ● 16:00
     

    I grilování může být dietní!  Stačí si jen vybrat kvalitní libové maso a nešetřit sezónní zeleninou a můžete hodovat. Dopřejte si proto grilované maso klidně i při dietě, jen se vyhněte omáčkám plným majonézy a cukru a také kupovaným marinádám. Tyto recepty si zamilujete!

  • 1.

    Kuřecí špíz s rajčatovou salsou

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1399kJ/333 kcal):

    • 600g brambor
    • 600g kuřecích prsou
    • 100g jarní cibulky
    • 400g rajčat
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 limetku
    • bazalku
    • oregano
    • sůl, pepř


    Postup:

    Brambory uvaříme ve slupce. Kuřecí prsa omyjeme, vysušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibulku necháme celou nebo rozpůlíme. Střídavě napichujeme na špíz a grilujeme dozlatova ze všech stran.

     

    Mezitím si připravíme marinádu z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře, čerstvě nasekané bazalky a oregana. Ugrilovaný špíz potřeme marinádou. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme do misky, smícháme se zbytkem marinády a podáváme k masu s bramborami.

  • 2.

    Hamburger s letním salátem


    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1345kJ/325 kcal):

    • 400g mletého hovězího masa
    • 2 žloutky
    • lžíci hořčice
    • 200g ředkviček
    • 200g hrášku
    • 4 jarní cibulky
    • lžíci olivového oleje
    • šťávu z citronu
    • kadeřavou petřželku
    • sůl, pepř


    Postup:

    Mleté hovězí maso smícháme se žloutky, hořčicí, solí a pepřem, necháme chvilku odstát a poté vytvarujeme hamburgery. Grilujeme z obou stran dozlatova. Mezitím omyjeme ředkvičky a nakrájíme je na kolečka, přisypeme hrášek a nasekanou jarní cibulku. Zakapeme olivovým olejem, šťávou z citronu, dochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou.

  • 3.

    Grilovaná zelenina

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1378kJ/329 kcal):

    • 120g sýra feta
    • 200g cukety
    • 200g lilku
    • 400g rajčat
    • 150g červené papriky
    • 150g žluté papriky
    • 2 červené cibule
    • lžíce olivového oleje
    • šťáva z citronu
    • čerstvý koriandr
    • sůl, pepř


    Postup:

    Cuketu a lilek omyjeme a nakrájíme i se slupkou na větší kousky. Papriky očistíme a nakrájíme společně s rajčaty a cibulí na větší kousky. Zakapeme olivovým olejem a šťávou z citronu, osolíme, opepříme a promícháme. Grilujeme na tácku přibližně 10 - 15 minut. Ke konci přidáme nasekaný koriandr a sýr feta. Podáváme s plátkem celozrnného nebo žitného chleba.

  • 4.

    Pstruh na grilu

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1391kJ/333 kcal):

    • 600g pstruha
    • 4 citrony
    • lžíce oleje
    • špetka chilli
    • čerstvý koriandr
    • sůl, pepř
    • 200g rýže basmati (suchý stav)


    Postup:

    Omytého a vykuchaného pstruha osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a olejem.Dovnitř vložíme měsíčky omytého citronu a nakonec rybu posypeme nasekaným koriandrem a špetkou chilli. Grilujeme v alobalu či na tácku přibližně 20 minut. Hotového pstruha podáváme s rýží.

  • 5.

    Plněné paprikové lusky

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1339kJ/319 kcal):

    • 4 žluté papriky
    • 4 červené papriky
    • 200g celozrnného kuskusu (suchý stav)
    • 80g balkánského sýry
    • 120g sušených rajčat v oleji
    • čerstvé oregano
    • bazalka
    • sůl


    Postup:

    Odkrojíme vrchní část paprik a odstraníme zrníčka. Kuskus necháme nabobtnat a smícháme jej s nastrouhaným balkánským sýrem a vmícháme na kousky nakrájená sušená rajčata. Dochutíme solí a čerstvým oreganem a bazalkou. Promícháme a směsí vyplníme papriky. Přiklopíme, svážeme provázkem a grilujeme dozlatova. Průběžně obracéíme, aby se papriky prohřály ze všech stran.

  • 6.

    Grilované krevety s hlávkovým salátem

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 1336kJ/319 kcal):

    • 800g krevet
    • 2 lžíce oleje z avokáda
    • 4 stroužky česneku
    • špetku chilli
    • čerstvou petrželku
    • 2 citrony
    • 800g hlávkového salátu
    • sůl


    Postup:

    V misce utřeme česnek se solí, chilli, kůrou a šťávou z citronů, nasekanou petrželkou a olejem z avokáda. Oloupané krevety naložíme do marinády. Zakryjeme a necháme alespoň 30 minut uležet v chladu. Poté je grilujeme z každé strany přibližně 5 minut. Hotové krevety podáváme s opečeným toastem z celozrnného chleba a s hlávkovým salátem pokapaným olejem, šťávou z citronu a dochuceným špetkou soli.

  • 7.

    Jablka s jogurtem a ořechy

    Na 4 porce budete potřebovat (1 porce = 889kJ/212 kcal):

    • 4 menší jablka
    • 200g bílého jogurtu (3,5% tuku)
    • 40g vlašských ořechů
    • 40g medu


    Postup:

    Jablka rozpůlíme, zbavíme jádřinců a dáme řezem dolů na gril. Necháme zezlatovět, dáme stranou, naplníme bílým jogurtem, nasekanými vlašskými ořechy a dochutíme medem.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

NatasaZ: Ono nezáleží jen na způsobu grilování, ale taky na masu, které na gril dáte. Špatné životní podmínky zvířat, které jsou ve velkochovech běžné, se totiž promítnou i do kvality masa. Základem je především kvalitní krmení, které je nejlepší si nechat vyrobit na míru vašim zvířatům. My například odebíráme odtud: https://www.deheus.cz/vyrobky-a-sluzby/drubez

(22. 12. 2018 01:36)

donlabuznik: Myslím, že nejdietnější je na grilu připravovat zeleninu. Nejraději pak griluji brambory, které jsou podle receptu z http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/grilovana-zelenina/grilovane-brambory/ chuťově naprosto úžasné.

(26. 07. 2018 00:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy