„Většinou se lidé snaží zbavit plevele ručním pletím nebo pomocí motyčky,“ odhaduje zahradnice Šárka Zelinková, „další možností, jak například v dlážděných či jinak zpevněných plochách ekologickou cestou zatočit s plevelem, je postřik octem, použití páry či využití ohně,“dodává.

Vsaďte na totální herbicidy na přírodní bázi

Ty obsahují účinné látky, které se běžně vyskytují v přírodě, jako například kyselina oktanová a dekanová, což jsou mastné kyseliny obsažené v oleji kokosových ořechů nebo v palmojádrovém oleji. Nezanechávají rezidua v půdě, tedy žádné nežádoucí zbytkové látky, a navíc mají tu výhodu, že je můžete používat opakovaně již od brzkého jara až do pozdního podzimu, protože dobře snáší i nízké teploty.

Přírodní herbicidy navíc působí na jednoděložné i dvouděložné zelené plevele a jejich účinek vydrží až po dobu osmi týdnů, což zabraňuje vyrůstání dalších nových plevelů. „Po jejich aplikaci by nemělo alespoň tři hodiny pršet,“ připomíná odbornice, „ani bychom neměli zalévat, aby přípravek co nejlépe účinkoval.“ Jakmile však zaschnou, můžete prý ihned vstupovat beze strachu do ošeřených ploch.

Plevel využijte v kuchyni

Na plevel se podle Šárky Zelinkové nemusíme dívat jen jako na nepřítele číslo jedna, a naopak můžeme využít jeho nezlomnou sílu ve svůj prospěch. „Plevel nyní zjara má největší sílu a obsahuje nejvíce výživových látek,“ poukazuje na jeho klady. „Čerstvé lístky pampelišek jsou velice pikantní a dají se použít místo rukoly, oblíbenou pochoutkou i ozdobou salátů jsou kvítka sedmikrásek, konzumovat můžeme dále také bršlici kozí nohu či kopřivu, kterou lze použít po spaření do salátů i jako čaj.“

Upozorňuje však na to, že do pokrmů bychom měli vybírat pouze chemicky neošetřený plevel a sbírat ho na místech, která důvěrně známe. „Dobré je si také ověřit, že se jedná skutečně o tu rostlinu, kterou jsme chtěli. Pokud ji neznáme nebo si nejsme jisti, raději se s někým poradíme,“ dodává.

Vsaďte na přirozený přírodní vzhled

Za velice půvabné považuje odbornice také přirozeně se vyskytující mechy ve stinných místech zahrady či podrostech stromů. „Jsou velice krásné, čehož bych využila, a naopak podporovala jejich růst,“ zdůrazňuje s tím, že nyní je prý dokonce trendem mechy v zahradě dosazovat a přidávat k nim trvalky, aby se naše zahrada co nejvíce přiblížila původní přirozenosti přírody.

„Likvidovala bych plevel jen tam, kde ho vyloženě nechceme, například na cestičkách, zpevněných plochách či zeleninových záhoncích, ale v ostatních částech zahrady bych využila přirozenou sílu plevele pro naši vlastní potřebu. Boj s plevelem nemusí být zkrátka až tak urputný a za každou cenu,“ uzavírá s úsměvem.

Vše o boji s plevelem a mnohem víc se dozvíte v dalším díle oblíbeného pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, který běží v neděli v poledne na Primě.