Zima konečně ukazuje svoji pravou tvář. Sněhová nadílka na horách a slunečné mrazivé počasí potěšilo nejen lyžaře. Radují se i děti. Pejsci ve městech už z toho ale takovou radost nemají. Především kvůli velkému množství všudypřítomné posypové soli, která citlivou kůži tlapek vysušuje, bolestivě rozleptává a dráždí. Z tlapek jí proto olizují, což může způsobit nepříjemné zažívací problémy v podobě zvracení nebo průjmu. A tlapkám nesvědčí ani posypové kamínky, ostrý led a rozbředlý sníh na chodnících. Všem těmto problémům se ale dá snadno předejít.

Pomůže ochranný krém

Nejlepší ochranou je tlapky jim před procházkou důkladně namazat. V potřebách pro chovatele seženete různé speciální balzámy, úplně ale stačí jakýkoliv mastnější krém, například indulona. Nejlepší je ale kosmetická vazelína, kterou seženete v každé větší drogerii za pár korun. Skvělý je i kokosový olej, který možná máte ve spíži, nebo třeba vepřové sádlo, které ovšem na tlapkách příliš dlouho nevydrží.

Tlapky pečlivě promažte i mezi prsty a jednotlivými polštářky, a to nejen před venčením, ale i po něm. Po návratu z procházky ale tlapky nejdřív omyjte vlažnou vodou, důkladně osušte a zkontrolujte, zda nemá pejsek někde popraskanou kůži. Pokud má váš pejsek mezi polštářky a prsty dlouhé chlupy, ostříhejte je, aby se mu na ně venku nenabaloval sníh, sůl a nečistoty.

Kupte mu botičky

Nejde jen o nějaký nesmyslný módní výstřeIek pro mazlíčky celebrit. Boty a pogumované ponožky pro psy už dnes běžně seženete v každých větších chovatelských potřebách a na internetu. I když se vám to může zdát přehnané, uvědomte si, že pejsci zhýčkaní životem ve vytopených panelákových bytech nevydrží zdaleka tolik, jako jejich otužilí vesničtí soukmenovci, kteří tráví celý život venku.

Nejlevnější botky se dají sehnat už okolo dvou set korun za sadu, ty špičkové zateplené s podrážkou z termoplastické pryže a hrubým protiskluzovým vzorek, vás ale mohou vyjít i na patnáct stovek. Nejčastěji jsou vyrobené z neoprenu, který zaručuje, že tlapky vašeho mazlíčka zůstanou v teple a suchu, mají vrchní stahování na gumičku, aby do nich z vrchu nezatékalo nebo do nich nepadal sníh. Problém ovšem je, že ne každý pes je na tlapkách snese. Vše se ale dá naučit.